FIE 2017 / Festivalul Filmului European


Festivalul Filmului European revine la Iași, între 12 și 14 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, cu 9 producții foarte recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Germania, Franța, Polonia, Ungaria, Lituania.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Iași va fi inaugurată cu Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki). Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.

Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017.Alex Trăilă, director artistic al FFE.

Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În selecția de la Iași un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, Ultima zi (România, 2016), tot un film nou, care intră în cinematografe o dată cu ediția FFE din Iași. Filmul a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, și este programat pe 13 mai, la ora 20:30. După proiecție, o parte din echipa de producție va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Alte două filme-reper sunt Imaginea de apoi (Polonia, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016) și documentarul lui Sergei Loznitsa, Austerlitz (Germania, 2016).

PROGRAM

Vineri, 12 mai 2017, Casa de Cultura ”M. Ursachi”

  • Cealaltă parte a speranței (Finlanda) – ora 19.30

Sambata, 13 mai 2017, Casa de Cultura ”M. Ursachi”

  • 24 de săptămâni (Germania), ora 15:00
  • Mercenarul (Franța), ora 17.00
  • Imaginea de apoi (Polonia), ora 18:45
  • Ultima zi (România), ora 20.30

Duminica, 14 mai 2017, Casa de Cultura ”M. Ursachi”

  • Austerlitz (Germania), ora 15.00
  • Cu inima curată (Ungaria), ora 17.00
  • Împreună pentru totdeauna (Lituania), ora 18.45
  • Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki (Finlanda), ora 20.30

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale europene, al Muzeului Național de Artă, al Muzeului Țăranului Român/Cinema Muzeul Țăranului, al Institutului Francez – Cinema Elvire Popesco, al Centrului Ceh, al Institutului Cervantes, al Spațiului Public European, al UCIN și al Biroului de Informare al Parlamentului European.

INFO

www.fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

ffe.ro/2017

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: