FIE 2017 / Festivalul de folclor “Cânt și joc de pretutindeni” la Ateneul din Iasi

Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, organizează sub patronajul  Inspectoratului Şcolar Județean, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi în parteneriat cu Ateneul dinIași, Festivalul de folclor “Cânt și joc de pretutindeni”. Vineri, 12 mai 2017, începând cu ora 09.00, Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” va găzdui acest frumos eveniment, o afirmare a bucuriei şi a copilăriei manifestată prin promovarea folclorului autentic.

Festivalul se adresează copiilor şi elevilor cu  vârsta cuprinsă între 3 si 15 ani, care doresc să se transforme în eroii luptei pentru păstrarea tradiţiei poporului roman, dar şi pentru promotorea multicultularităţii. Participanții sunt din județele Suceava, Neamț, Vaslui, Botoșani, Maramureș, Ilfov, Iași și din Republica Moldova, iar ceea ce  face unic acest proiect este faptul că – pe lângă secţiunile de cântec şi dans popular românesc- are și o secțiune de dans tradițional al altor etnii sau popoare (lipovenesc, nemţesc, armenesc, grecesc, irlandez, german și rromani), fenomen ce promovează valorile ce susţin unitatea prin diversitate.

Festivalul „Cânt și joc de pretutindeni” este parte a proiectului educaţional cu acelaşi nume, care se află la ediția a IV-a, aprobat de MEN  în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene poziția 568 fiind inclus în acest an în activitățile Festivalului Internațional al Educației. Este un proiect regional inițiat și organizat de Școala Gimnazială „Ion Creangă”, având ca parteneri școli și grădinițe din mai multe județe. Conform regulamentului şi parteneriatelor încheiate  la nivelul fiecărei școli participante, au fost pregătite  formații de dansuri populare românești sau a altor etnii din care provin elevii, grupuri vocale și soliști de muzică folclorică care vor participa la festival.

Folclorul este ceea ce ne defineşte ca neam şi de aceea este de maximǎ importanţǎ pǎstrarea şi transmiterea cǎtre generaţiile viitoare a zestrei folclorice specifice zonei. Este imperios necesar ca  potenţialul folcloric zonal să fie valorificat la maxim, deoarece tradiţiile populare se împletesc cu toate domeniile cunoaşterii: literaturǎ, arhitecturǎ, muzicǎ, coregrafie, picturǎ, vestimentaţie etc. Dezvoltarea dragostei pentru cântecul şi dansul popular, precum şi preţuirea folclorului românesc reprezintă un deziderat spre care trebuie să ne orientăm atenţia, deoarece acestea sunt valori care ne individualizează ca popor printre celelalte nații din jur.

În dorinţa de a-i motiva în acest sens pe elevi, fiecare şcoală participantă va primi trofeul festivalului şi diploma de merit pentru efortul depus, iar cei mai buni vor fi recompensaţi cu Premiul de excelenţă.

Intrarea este gratuită.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: