FIE 2015 / „Lecție de jazz”, cu Harry Tavitian. Să FIE jazz!

O veste excelentă pentru iubitorii jazzului: pianistul Harry Tavitian revine la Iași miercuri, 27 mai 2015, cu un concert extraordinar inclus în programul Festivalului Internaţional al Educaţiei! Concertul va avea loc pe scena din fața Palatului Culturii, de la ora 19.00. Intrarea este liberă!

harry-tavitian-peninsula-2008-foto-gabriel-mitroi

Harry Tavitian. Foto: Gabriel Mitroi

În concertul de la Iași, Harry Tavitian ne va invita la „Lecția de jazz”. Muzica va surprinde momente importante din istoria jazzului și va fi însoțită de explicații care să ilustreze mecanismul care a dus la nașterea diverselor stiluri de jazz în contextul vremurilor pe care această muzică le-a traversat. Harry Tavitian ne va oferi însăși bucuria muzicii, fără didacticism, ci spontan și firesc așa cum este jazzul!

Iaşul este unul dintre oraşele cu o frumoasă tradiţie jazzistică. Fiecare întâlnire a mea cu publicul de aici a fost una deosebită. Mă bucur să revin aici, la invitația Uniunii Armenilor – Filiala Iași, cu ocazia Festivalului Internaţional al Educaţiei, un adevărat festival al artelor. Un nou pas pentru Iaşi – Capitală Culturală Europeană, proiect pe care am avut onoarea să-l deschid împreună cu pianistul Ion Baciu Jr. într-un concert memorabil, acum 3 ani”, susține Harry Tavitian.

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanța, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din București. La 17 ani descoperă bluesul, în momentul în care îl asculta pe Memphis Slim în concert la Brasov. În 1974 participă la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și cântă în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazzului. În 1978, la Constanța, pune bazele grupului Creativ, cu care va câștiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978 – 1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanța. În 1992 înființează Fundația Culturală „Harry Tavitian”. Din ianuarie 1990 și până în prezent este realizatorul emisiunilor „Jazz Context” de la Radio Constanța. Din februarie 1990 Harry Tavitian este vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România – Filiala Constanța și realizatorul emisiunii „Nația și Civilizația Armenilor” de la Radio Constanța.

Pianistul Harry Tavitian „…este cel mai important jazzman român contemporan”, titra International Herald Tribune în 19 octombrie 1990. Muzica lui Harry Tavitian se caracterizează prin deschidere către influențe multiple și printr-o mare capacitate de sinteză. Într-un interviu acordat revistei Jazz Forum, Harry Tavitian explica: „suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschiși către cultura lumii, către spontaneitate…”. Harry Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit în noul jazz est-european, prin diversele sale experiențe artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzică de cameră contemporană, blues, muzică medievală, folclor din Balcani. Rădăcinile lui armenești sunt, de asemenea, evidente, muzica sa având un puternic caracter etnic.

Harry Tavitian a susținut concerte și a participat la festivaluri importante în România, Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al presedintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia. În îndelungata și frumoasa lui activitate, Harry Tavitian a colaborat cu numeroși jazzmani români și străini.

Harry Tavitian a aniversat anul trecut 45 de ani de jazz, printr-un spectacol susținut la Iași. Puteți vedea înregistrarea integrală a concertului mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=XI–HqvGn6Q

În perioada 22 – 31 mai 2015, Primăria Municipiului Iași, alături de Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană, organizează cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional al Educației. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât și celui din regiunile vecine (Republica Moldova și Ucraina).

INFO

Festivalul International al Educatiei

Web: www.fieiasi.eu

FB: www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: