FIE 2015 / Expoziția internaționala „Anne Frank – O istorie pentru prezent”

AFIS-AnneFrank-site

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” în colaborare cu Asociația Tikvah din Oradea vă invită la lansarea și vernisajul expoziției internaționale „Anne Frank – O istorie pentru prezent”, realizată de „Anne Frank House” din Olanda.

Vernisajul are loc vineri, 22 mai 2015, ora 14.00, în foaierul superior al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, în prezența doamnei Caroline Seebregts, Șef Departament Cultură și Presă la Ambasada Olandei la București și a doamnei Emilia Teszler, președintele Asociației Tikvah din Oradea, a cărei mamă este una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz.

Au confirmat participarea la vernisaj și vor rosti alocuțiuni: Doamna CAROLINE SEEBREGTS, Șef Departament Cultură și Presă la Ambasada Olandei la București; Doamna EMILIA TESZLER, președintele Asociației Tikvah din Oradea; Pr. CONSTANTIN STURZU, consilier cultural şi comunicaţii media la Mitropolia Moldovei și Bucovinei; Pr. CORNEL CADAR – consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi; Doamna MARTHA EŞANU – consilier cultural al președintelui Comunității Evreiești din Iași; Doamna LIVIA IACOB – Lect. univ. dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași; Domnul Prof. BOGDAN GABRIEL BÂRZOI, Inspector Şcolar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Iași; Domnul DAN DOBOȘ – directorul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Iași și Primăriei Municipiului Iași.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 mai – 12 iunie 2015, între orele 10.00 și 17.00, este în format bilingv (română și maghiară), se adresează grupei de vârstă 12-18 ani, în principal, transmiţând un mesaj educaţional. Expoziția prezintă Holocaustul prin prisma vieții Annei Frank și îndeamnă vizitatorii să reflecteze asupra unor noțiuni precum prejudecăți, gândire stereotipă, discriminare și unde pot duce acestea dacă se încalcă principiile democratice.

Pe toată durata expoziției, la orele 11.00, 13.00 și 16.00, în Sala de proiecție va fi difuzat filmul documentar „The Short Life of Anne Frank” (30 min.).

Accesul vizitatorilor este gratuit.

Anne Frank a fost o fată evreică germană, care şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez şi care a căzut victimă genocidului nazist din Al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supravieţuise, este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani şi a murit la vârsta de 16 ani.

În anul 2015, Asociația Tikvah prezintă expoziția în România având sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care consideră esențială angajarea tinerilor în recunoașterea și înțelegerea pericolelor prejudecăților, gândirii stereotipe, discriminării, precum și înțelegerea importanței de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturi și libertăți fundamentale ale altora sunt încălcate.

Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Tikvah Oradea și Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

INFO

Festivalul International al Educatiei

Web: www.fieiasi.eu

FB: www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: