FIE 2015 / Concertul “De la Clasic la Modern”. Spectacol de muzică, lasere și lumini

Concertele clasice în aer liber sunt deja o tradiție în marile capitale culturale europene, iar Iașul nu este mai prejos, având în palmares o serie de evenimente de succes în ultimii ani. După succesul înregistrat la prima ediție a Festivalului Internațional al Educației în 2013, Orchestra Universității de Arte „George Enescu” răspunde din nou invitației organizatorilor, propunând un program de calitate, care să fie pe placul cât mai multor categorii de public și care să fie în concordanță cu mesajul Festivalului, de educație prin arte, prin cultură, prin sensibilitate și rafinament creativ. Concertul simfonic „De la Clasic la Modern” se va desfăşura în data de 24 mai 2015, de la ora 20.30, pe scena amplasată în aer liber în fața Palatului Culturii, participarea publicului fiind liberă.

Concertul simfonic „De la Clasic la Modern” va etala potențialul artistic foarte valoros al Orchestrei Universității de Arte „George Enescu”, condusă de lector univ. dr. Bogdan Chiroșcă, în misiunea nobilă de a aduce în sufletele spectatorilor o rază de bucurie.

Programul va debuta cu binecunoscuta Uvertura Festivă „Academica” de Johannes Brahms, în care este intonat celebrul imn al studenților de pretutindeni – „Gaudeamus Igitur”, și va include lucrări de mare popularitate din repertoriul românesc și universal.

Creația lui George Enescu nu va lipsi din acest program, prin Rapsodia a II-a pentru orchestră, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui nostru compozitor.

Iubitorii de muzică de operă vor fi și ei încântați de ariile de largă popularitate interpretate de mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, solistă a Operei Naționale Române din Iași și lector univ. dr. în cadrul Facultății de muzică ieșene.

Partea a doua a programului va include cele mai îndrăgite numere din musical-ul „The One Born from a Tear”, al compozitorului ieșean Dan Spînu, lucrare premiată anul acesta cu Premiul Uniunii Compozitorilor din România, a cărei premieră a avut loc în cadrul Festivalului Muzicii Românești din 2014. Musical-ul The One Born From A Tear are ca libret o adaptare a basmului Fat-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu. Stilistic şi estetic el se înscrie in coordonatele musical-lui modern, propunând o fuziune între limbajul specific genurilor vocal-instrumentale dramatice (opera, opereta) şi cel propriu genurilor aşa-zise de divertisment, în forma lor modernă (jazz, rock şi pop). Aceasta fuziune se regăseşte şi în plan orchestral, alături de o orchestra simfonică folosindu-se o secţie ritmică modernă, alcătuită din pian, sintetizatoare, chitară electrică tratată cu diverse efecte electro-acustice, chitară bas si baterie.

Orchestra Universităţii de Arte „George Enescu”, condusă de lector univ. dr. Bogdan Chiroșcă, este ansamblul reprezentativ al Facultății de Muzică, continuând vechea tradiţie a orchestrei de studenţi a Conservatorului. Ansamblul este alcătuit din circa 70 de studenţi din toţi anii de studiu, inclusiv masteranzi. Are o activitate constantă pe parcursul anului, susţinând concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă, musical, etc. Orchestra acompaniază cei mai merituoşi studenţi solişti şi promovează creaţia naţională contemporană prin participarea în diverse evenimente de amploare precum Festivalul Muzicii Românești, Festivalul Internațional al Educației etc.

PROGRAM

  • J. Brahms – Uvertura festivă „Academica” op. 80
  • G. Enescu – Rapsodia a II-a în re major op. 11
  • Luigi Bassi – Fantezia pentru clarinet și orchestră pe motive din opera Rigoletto de G. Verdi. Solist: Bogdan Irina, clarinet
  • G. Bizet – Habanera din opera Carmen
  • Vincenzo di Chiara – La Spaniola
  • Dan Spînu – The One Born from a Tear (selecțiuni). Soliști: Alexandru Grosu, Maria Păuleț, Alexandru Iosipescu, Roxana Balcan Apetroaie

INFO

Festivalul International al Educatiei

Web: www.fieiasi.eu

FB: www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: