FIE 2014: Programul complet

Organizat de Primăria Municipiului Iasi si Fundatia Iasi – Capitală Culturală Europeană, a doua editie a Festivalului International al Educatiei vă propune sute de evenimente, concentrate în 10 zile de teatru, film, dans, animatie stradală, concursuri, operă sau muzică.

În fiecare zi, din Copou până la Palatul Culturii, din Alexandru cel Bun până în Tătărasi, iesenii si toti cei care vizitează Iasul sunt asteptati la spectacolele în stradă sau în sală. Festivalul se deschide vineri, 20 iunie, evenimentul central al zilei fiind Gala de Excelenţă FIE, organizată la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi.

În cadrul Galei, cele cinci universităţi de stat ieşene şi Inspectoratul Şcolar Judeţean vor acorda premii pentru excelenţa în educaţie. „Administratia ieseană va sprijini mereu, din toate puterile, astfel de evenimente culturale de anvergură, care fac cinste Capitalei Moldovei. Mi-aş dori foarte mult ca genul acesta de să devină un blazon al Iaşului, şi nu doar pentru că oraşul nostru este înscris în competiţia pentru desemnarea capitalei europene a culturii din 2021, ci pentru că Iaşul chiar merită să redevină o mare cetate a culturii de înaltă ţinută. Adică o cetate deschisă către frumos, adevăr şi bine! Îi asteptăm pe totii iesenii si pe toti turistii iubitori de cultură veritabilă să participe la nenumăratele si provocatoarele evenimente din cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International al Educatiei! Să fie ei însisi, alături de Cetatea Iasilor, personajele principale ale unui spectacol unic!”, a afirmat primarul Iasului, Gheorghe Nichita, care va oferi Premiul Omnia în cadrul GALEI FIE.

Gala FIE, organizată în deschiderea festivalului, va putea fi urmărită în direct pe site-ul oficial FIE Iasi 2014. În finalul Galei FIE va avea loc spectacolul cu piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, în regia lui Gelu Colceag.

Sâmbătă, 21 iunie, Marsul Absolventilor se va încheia cu concertul Ian Anderson, unde vom putea asculta celebrele ritmuri Jethro Tull (intrarea liberă). Duminică, 22 iunie, fastuoasa Gală a Premiilor Operelor Nationale va putea fi urmărită în direct pe TVR 2, iar luni si marti vă asteptăm pe Pietonalul Stefan cel Mare, pentru proiectiile în aer liber a două spectacole extraordinare: Cirque du Soleil si Dans contemporan cu Pina Bausch(intrarea liberă). Miercuri, 25 iunie, Iasul organizează propriul Eurovision Show , spectacol oferit gratuit de Primăria Municipiului Iaşi, pentru ca joi, 26 iunie, să ne bucurăm de premiera Bolero a Operei Naţionale Române din Iaşi, pe scena din fata Palatului Culturii. Festivalul se încheie în fortă, cu 3 concerte extraordinare, la care accesul este liber: Concertul „Eugen Doga” (transmis în direct si la Cernăuti), spectacolul The Masterpiece si concertul extraordinar sustinut de Filarmonica Iasi si Filarmonica Chisinău.

Pe lângă aceste evenimente mari, în fiecare zi au loc zeci de evenimente în toate locatiile FIE Iasi 2014, în care sunt implicati sute de artisti, copii si profesori. O notă deosebită o aduce Festivalul PERFORM – to fringe or not to fringe, pentru care găsiti pe site-ul www.fieiasi.eu programul complet.

Despre FIE Iasi 2014

În perioada 20-29 iunie 2014, Primăria Municipiului Iasi, alături de Fundatia Iasi – Capitală Culturală Europeană, organizează a doua editie a Festivalului International al Educatiei. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât si celui din regiunile vecine (Republica Moldova si Ucraina), precum si publicului european.

PROGRAM FIE 2014

INFO

www.fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: