Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași vă invită joi, 3 noiembrie 2016, la Festivitatea de decernare a Medaliilor UNAGE, eveniment ce va avea loc începând cu ora 11:00 la sediul Rectoratului Universității – Casa Balș, str. Cuza Vodă 29, în Sala „Eduard Caudella”.
În cadrul Festivității vor primi Medalii cu însemnele aniversare ale Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași doamna prof. univ. Maria-Jana Stoia și domnul prof. univ. dr. Constantin Chiriac (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Laudatio va fi citită de doamna prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, respectiv de domnul prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, Director Școala Doctorală Domeniul Teatru.
Ceremonia va fi încununată de două momente artistice în interpretarea sopranei Daniela Goria – masterandă în anul I, a doamnei lect. univ. dr. Brîndușa Tudor, respectiv lect. univ. dr. Laura Bilic și prof. univ. dr. Aurelia Simion.
Intrarea liberă.
Prof. univ. Maria Jana Stoia (n. Ungureanu ) – a văzut lumina zilei pe 12 august 1936, la Roman. Căsătorită din 31 august 1959 până în 2 aprilie1973 cu compozitorul și dirijorul Achim Stoia – prof. univ. și rector al Conservatorului ieșean – întemeietorul acestei instituții, reînființate în anul 1960 – datorită acestuia.
Studii muzicale: La Școala medie tehnică de arte – Iași – a început studiul pianului cu renumitul prof. Dragoș Tănăsescu, continuând cu Radu Constantinescu și al cântului – cu prof. Felicia Tarnavschi. Din anul 1960 studiază la Conservatorul „G. Enescu”, absolvind în anul 1965 ca șefă de promoție pe țară.
A activat pentru o scurtă perioadă în Opera Română din Iași, pentru ca din anul 1967 să devină asistent universitar în cadrul conservatorului ieșean, predând canto principal și lied-oratoriu. În cei aproape 50 de ani de activitate în această instituție a avut peste 100 de studenți și 300 de concerte vocal-simfonice cu orchestra, recitaluri cu pian și cu formațiile camerale „Musica viva” și „Musica serena” – împlinindu-se 61 de ani de la debutul său alături de orchestra Filarmonicii din Iași.
Este unul dintre membrii fondatori ai Corului „Gavril Musicescu” din cadrul Filarmonicii ieșene (1953). Din anul 2004 a activat ca maestru de canto – oratoriu al acestei prestigioase formații corale.
Activitatea didactică i-a oferit posibilitatea participării la numeroase seminarii internaționale de artă vocală: Cursurile de vară de la Weimar (Germania) – 1966, 1967, 1970, 1971; Cursurile seminarului de muzică veche – Bruges (Belgia) – 1968, 1972. În anul 1971 efectuează un lung turneu cu formația „Musica viva” în Germania – pe valea Rinului.
A colaborat fructuos, pe lângă aceste formații camerale cu pianiștii Steluța Diamant-Dumea, Ioan Welt, Vasile Tarnavschi și Tatiana Pocinoc – în cadrul unor recitaluri de lied. Din anul 2010 a inițiat și fondat, în colaborare cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Concursul de interpretare vocală „Achim Stoia”, următoarea ediție aducând un nou statut, modificat, fiind realizat alături de Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și dedicat deopotrivă studenților și elevilor de liceu.
Domnul Constantin Chiriac este profesor universitar dr. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și profesor asociat al mai multor universități din lume, Preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994), Preşedinte al „Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994), Director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (din 2000), Director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM), Ambasador Onorific al Turismului, Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013, Ofiţer al Ordinului Coroanei distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea, Preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze „Casa Prietenului”, Secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm.
INFO
Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi
Str. Cuza Voda nr. 29, Iasi, Romania.
Telefon/fax: +4 0232 276020
Web: www.arteiasi.ro