Festivitatea de decernare a a Premiilor Literare „Ziarul de Iaşi“, ediția a XIII-a

Afis-Premiile_literare-2016

„Ziarul de Iași” vă invită vineri, 20 mai, de la ora 17, la festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, ediția a XIII-a. Anul acesta, câștigătorul este Octavian Soviany, cu volumul „Moartea lui Siegfried” (Editura Cartea Românească, 2015).

„Ziarul de Iași” a făcut deja o tradiție din a premia cel mai valoros volum de proză al unui autor român, publicat în anul precedent. Este unul dintre cele mai importante premii care se acordă în România în domeniul literar. Un demers ce se dorește a fi o replică dată provincialismului, un mod de a impune Iașul ca un centru de referință în ierarhizarea valorilor.

Pentru această ediție, juriul, din care fac parte nume prestigioase ale literaturii și criticii ieșene de gen – Alexandru Călinescu (președintele juriului), Doris Mironescu, Codrin Liviu Cuțitaru, Bogdan Crețu și Antonio Patraș – a avut dificila misiune de a selecta „vârfurile” producției editoriale 2015.

Ziarul de Iaşi premiază anul acesta un scriitor cu multiple valenţe: prozator, poet, eseist, dramaturg, traducător. «Moartea lui Siegfried» este un roman complex, pasionant, desfăşurat pe mai multe planuri narative şi cu o largă deschidere simbolică. E o carte care, cu certitudine, marchează un moment important în destinul literar al lui Octavian Sviany”, a declarat Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

La primirea veştii, scriitorul Octavian Soviany a mărturisit că „este un premiu important în cariera mea şi cred că şi acest roman este poate la fel de important. Am încercat să schimb registrul stilistic, cred că este un roman care încearcă să semene cu o simfonie. Ideea de structură muzicală a existat în mintea mea de mult. Sunt onorat că primesc acest premiu“.

În cadrul galei va fi acordat și Premiul literar de debut. Acesta revine în acest an lui Alexandru Istrate, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, pentru volumul „De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii şi colecţionari în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX“, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitorul Dan Lungu, cu volumul „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” (Editura Polirom, 2014), iar Premiul pentru debut a fost adjudecat de doi scriitori: Cecilia Maticiuc, pentru volumul „Proza lui Alexandr Soljeniţîn. Un document artistic al gulagului”, publicat la Editura Institutul European, şi Adrian Viţalaru, pentru volumul „Nicolae Petrescu-Comnen. Diplomat”, publicat la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei Ziarului de Iași de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

Festivitatea de decernare a Premiilor Literare „Ziarul de Iași” are loc în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, vineri, 20 mai, începând cu ora 17.00. Intrarea este libera!

PARTENERI: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași; Compania Antibiotice.

INFO

Ziarul de Iasi

www.ziaruldeiasi.ro

facebook.com/ZiarulDeIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: