Festivalul „Teodorenii” – concurs de traducere și retroversiune

AFIS-Concurs-traducere-retr

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași lansează Concursul de traducere și retroversiune Ionel Teodoreanu vs. J. D. Salinger – manifestare inclusă în cadrul Festivalului „Teodorenii”.

Competiția se adresează exclusiv elevilor din ciclul liceal din județul Iași și cuprinde două probe obligatorii:

  • Realizarea unei traduceri din română în engleză a unui fragment (2500 de caractere) din romanul La Medeleni, de Ionel Teodoreanu;
  • Realizarea unei traduceri din engleză în română a unui fragment (2500 de caractere) din romanul The Catcher in the Rye (De veghe în lanul de secară), de J. D. Salinger.

Participanții vor face dovada măiestriei în traducere și retroversiune pentru ambele texte. Vor fi luați în considerare doar participanții care execută ambele traduceri. Textele vor fi redactate în format editabil (.doc, .docx sau .odt) și vor fi trimise până la data de 20 noiembrie a.c. pe adresa de e-mail: americancorneriasi@gmail.com. Documentul va conține Numele și prenumele, Instituția de învățământ, adresa de e-mail și numărul de telefon. Nerespectarea acestor condiții, precum și orice dovadă de plagiat vor duce la respingerea concurentului.

Fragmentele propuse de organizator sunt disponibile pe paginile web: www.bjiasi.ro / www.teodorenii.ro sau la sediul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Compartiment American Corner (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8, Galeriile comerciale, mezanin).

Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu de specialitate, care va puncta fidelitatea și transparența traducerii/retroversiunii. Se vor acorda următoarele premii: Premiul I – 500 de lei; Premiul al II-lea – 400 de lei; Premiul al III-lea – 300 de lei. Se vor mai acorda diplome și premii speciale. Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 11,00, la Sala de Lectură a Bibliotecii.

 

Festivalul „Teodorenii” este o manifestare complexă ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile (25, 26 şi 27 noiembrie 2015) organizată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iași în parteneriat cu instituţii reprezentative din domeniul cultural şi educaţional. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc dezbateri, spectacole de teatru, concursuri de creație plastică și literară pentru elevi, întâlniri ale scriitorilor invitați cu liceeni, expoziții tematice, prima ediție a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen, ateliere profesionale în domeniul biblioteconomiei și un maraton epigramistic. Aceste manifestări vor aduce în faţa publicului universitari, scriitori, bibliotecari, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali. Toate acţiunile din festival vizează publicul tânăr şi foarte tânăr, în primul rând, alături de care sunt aşteptaţi toţi iubitorii de artă.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail: programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: