Festivalul „Teodorenii” este o manifestare complexă ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile (24, 25 şi 26 noiembrie 2016), organizată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” în parteneriat cu instituţii reprezentative din Iași.
Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor.Pe parcursul celor trei zile vor avea loc conferințe, dezbateri, reprezentații de teatru de păpuși, scenete susținute de elevi, concursuri de creație plastică și literară pentru elevi, întâlniri cu scriitorii, lansări de carte, expoziții tematice, Ediția a II-a a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen.
George Arion, Petru Berteanu, Lucian Dragoș Bogdan, Marian Coman, Sebastian A. Corn, Ovidiu Enculescu, Horia Gârbea, Michael Haulică, Bogdan Hrib, Livia Iacob, Anamaria Ionescu, George Lazăr, Aurel Maria Baros, Teodora Elena Matei, Dragoș Neagu, Ana Nicolau, Ionică Pârvu, Florin Corneliu Pâtea, Adina Speteanu, Marian Truță, Stelian Țurlea, Dănuț Ungureanu, Horia Ursu sunt invitații ediției din acest an a festivalului, iar în cele trei zile vor fi la dispoziția publicului ieșean printr-o multitudine de evenimente adresate lor.
Festivalul va debuta joi, 24 noiembrie 2016, de la ora 10, cu un concurs maraton: „Ionel Teodoreanu în oglindă”. Elevi din clasele V-VIII de la Liceul Tehnologic „Ionel Teodoreanu” din Victoria și Școala Gimnazială „Ion Neculce din Iași” se vor duela în acest concurs pe teme din viața și activitatea literară a scriitorului Ionel Teodoreanu.
De la ora 13.00, în Sala de lectură va avea loc festivitatea de premiere a câștigătorilor ediției a II-a a concursului de desene dedicat scrierilor lui Ionel Teodoreanu și a concursului de traducere și retroversiune „Ionel Teoodreanu vs. John Green”. Cele două concursuri reunesc împreună 247 de participanți, elevi din clasele V-XII din județul Iași.
De la ora 16.00, tot aici va avea loc lansarea volumului „Cartea Iașilor”, crestomație și studiu de Constantin Dram. Textele din această carte trimit spre o sumă de imagini considerate de către alcătuitor drept esenţial legate de Iaşi, de ieşeni şi de spiritul ieşean. Sunt fragmente de text emblematice, din operele unor scriitori determinaţi, într-un fel sau altul, de spaţiul ieşean. Unii dintre ei au traiectul vieţii integral prins în acest spaţiu, alţii au fost adoptaţi, alţii s-au aflat doar în trecere. Prezintă: Cassian Maria Spiridon, Constantin Dram, Dan Doboș.
Un alt reper important al zilei este ediția a II-a a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen, care are în acest an ca temă centrală „Specificul Național în ficțiunea de gen”. Scopul celei mai largi reuniuni a reprezentanților ficțiunii de gen este acela de a identifica abordarea ideală din punct de vedere național în diversele nișe literare contemporane. Întâlnirea va începe la ora 17.00, participanți fiind scriitorii invitați la acest eveniment.
Iubitorii de epigrame și poeme ironice sunt așteptați de la ora 17.00, la Teatru FiX la recitalul „Ironii versificate”, susținut de membrii Academiei Libere Păstorel din Iași.
Punctul cel mai important al zilei îl reprezintă Conferința „Cum am ajuns să scriu literatură polițistă” a scriitorului George Arion, care va începe la ora 18.00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Litere, care va fi urmată, de la ora 19.00, de conferința managerului editurii Nemira, Ana Nicolau. Ambele prelegeri vor fi urmate de sesiuni de întrebări din partea studenților și profesorilor prezenți.
Programul complet al Festivalului Teodorenii este disponibil AICI! Mai multe informatii pe www.teodorenii.ro
INFO
Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi
Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10
Tel/Fax: 0332/110044
E-mail: programe@bjiasi.ro
Web: www.bjiasi.ro