Festivalul Primul Roman (editia a III-a)/ 10, 11 octombrie 2012

Festivalul Primul Roman (editia a III-a)/ 10, 11 octombrie 2012Institutul francez Iasi va invita miercuri 10 si joi 11 octombrie, la ora 18.30, la libraria Librarium (din cadrul centrului comercial Palas), la cea de-a treia editie romaneasca a Festivalului Primului Roman, eveniment organizat in parteneriat cu Asociatia Festival du Premier Roman din Chambéry, Franta.

Ca urmare a acestui parteneriat, doi romancieri francezi aflati la debut au fost invitati in Romania, la Iasi (Arno Bertina si Hervé Bel), iar doua autoare din Romania (Corina Sabau si Marta Petreu) au figurat pe lista invitatilor Festivalului francez in 2010, respectiv 2011. Invitatii acestui an vor fi romancierii Georgiana Sarbu (Despartiri, Casa de Pariuri Literare), Carmen Gheorghe (Tatuaj pe glezna stanga, RAO) si Florin Irimia (Defekt, Brumar). Alaturi de cei trei scriitori, la eveniment vor participa si Véronique Bourlon (directoarea Festival du Premier Roman din Chambéry, Franta) si Daniela Faraill (responsabila cu relatiile internationale in cadrul Festivalului francez). In afara programului de intalniri deschise publicului larg, scriitorii vor participa, in cele doua zile de eveniment, la o serie de intalniri cu elevii Colegiilor „Mihai Eminescu”, „Costache Negruzzi” si „National” din Iasi si cu studenti ai Facultatii de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

PROGRAM

Programul deschis publicului larg (intalnirile vor avea loc la Libraria Librarium din cadrul centrului comercial Palas) :
• Miercuri, 10 octombrie, ora 18.30: Invitati: Florin Irimia si Carmen Gheorghe (lecturi publice urmate de discutii cu publicul)
Joi, 11 octombrie, ora 18.30: Invitati: scriitoarea Georgiana Sarbu, alaturi de Véronique Bourlon si Daniela Faraill din partea Festival du premier roman din Chambéry, Franta (lecturi publice urmate de discutii cu publicul)

Festivalul Primului Roman (Festival du Premier Roman), eveniment focalizat pe creatia literara, francofona si europeana, este organizat de 25 de ani la Chambéry, in Franta. Incepand din 2010, Institutul francez din Iasi a devenit partener al evenimentului, organizand grupuri de cititori ai celor mai recente romane de debut aparute in Franta, iar la inceputul toamnei, o serie de intalniri literare ai caror invitati sunt romancieri aflati la debut. Insa actorul principal este publicul iubitor de literatura, dispus sa mizeze, alaturi de organizatori, pe destinul literar al unor scriitori aflati la inceput de drum.

De la prima sa editie din 1987, Festival du Premier Roman din Chambéry se axeaza pe autori care isi fac debutul in roman. De-a lungul anilor, a devenit o scena majora dedicata descoperirii de noi talente. Inainte de a se afla in prim-planul vietii literare franceze, numerosi autori au trecut mai intai prin Chambéry: Michel Houellebecq, Christine Angot, Amélie Nothomb, Muriel Barbery, Laurent Gaudé… Mai mult decat atat, de cincisprezece ani, Festivalul descopera si talente europene. Iata cum, dupa Italia, Spania si Germania, Festivalul de la Chambéry decide sa se intereseze si de debutul in roman din Marea Britanie, Romania si Portugalia.

Carmen Gheorghe este conferentiar la Departamentul de Drept din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. A debutat in acest an cu romanul Tatuaj de glezna stanga, publicat la Editura RAO. „O agitatie interioara iesita din comun, o nervozitate erotica paroxistica, acestea sunt trasaturile distinctive ale personajului feminin din proza doamnei Carmen Gheorghe.” (Alex Stefanescu)

Georgiana Sarbu este absolventa a Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti. A debutat in 2008 cu volumul Istoriile periferiei(Editura Cartea Romaneasca), nominalizat la premiile revistelor Observator cultural si Romania literara, sectiunea debut. A publicat articole in Romania literaraObservator cultural si Cultura. Romanul sau de debut, Despartiri, a aparut anul acesta la Editura Casa de Pariuri Literare.

Florin Irimia este asistent la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si colaborator al revistelor Observator culturalRomania literaraTimpulSuplimentul de cultura, unde detine o rubrica permanenta. In 2011, publica romanul de debut,Defekt, la Editura Brumar. O fereastra intunecata, al doilea sau roman, urmeaza sa apara in noiembrie la Editura Polirom.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: