„Oneghin, Tatiana, Lenski, Olga…patru tineri și o poveste despre rostul în viață, despre pasiunea năvalnică a primei iubiri, plictis, gelozie, remușcare, resemnare și onoare. Patru tineri pentru care valoarea vieții nu înseamnă viteza, ambiția și mercantilismul, ci tihna, poezia, natura și prietenia. Cu toate acestea, zbuciumul nu-i ocolește și toate bucuriile se transformă într-o profundă dramă sintetizată în replica finală a operei:”Ah, ce destin amar!”.
Concepția regizoral-scenografică a spectacolului cu opera ”Evghenii Oneghin”prezentat de clasa de operă a anilor master I și II canto a Departamentului Canto și Artele spectacolului muzical din cadrul Universității Naționale de Muzică București urmărește destinele acestor patru tineri într-un cadru simbolic, o pădure tânără de mesteceni ale cărei contraste de la alb la negru conțin nenumărate nuanțe de gri, meandre ale sufletului. Între viață și moarte, între prietenie și ură, între liniște și tumult, între alb și negru avem infinite treceri.
Muzica lui Ceaikovski le surprinde și le dezvoltă în personajele operei, în consistența textului lui Pușkin, în evoluția și gradarea fiecărei scene. Tatiana, ”fricoasă ca ciuta codrului” va fi marcată pe viață de întâlnirea cu Oneghin, iar el, după despărțirea definitivă de Tatiana, ”s-a retras la fel ca Child Harold cel blazat”.
Tatiana și Oneghin, Olga și Lenski au fost la un pas de fericirea ideală. Dar viața nu oferă niciodată fericirea ideală, ci doar iluzia ei, pentru o clipă cumplit de efemeră.
Spectacolul cu opera ”Evghenii Oneghin” de P.I.Ceaikovski este realizat în cadrul clasei de operă a Departamentului canto și artele spectacolului muzical din cadrul Unviersității Naționale de Muzică București, având ca profesori pe regizorul conf. univ. dr. Anda Tabacaru Hogea și pianistul Alexandru Petrovici, ambii cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul spectacolului de opera și al învățământului superior artistic.”
Libretul de K. S. Silovski și P. I. Ceaikovski, după romanul în versuri de A.S. Pușkin. Secțiunea: Clasic
Distribuția: Evghenii Oneghin: Silviu Mihăila, Tatiana: Brigitta Volsik, Lenski: Paul Lungu, Olga: Antonia Cosmina Stancu, Larina: Rodica Bunea, Doica Filipievna: Emanuela Sălăjan, Prințul Gremin și Zarețki: Ștefan Lamatic, Monsieur Triquet: Daniel Trandafir, Monsieur Guillot: Robert Neagu
Își dau concursul: Adina Ciocoveanu, Anca Păuleț, Andreea Achilov, Alexandru Constantin, Irina Moșu Velciu, Franciska Volsik, Lorena Sanda, Oriana Bârlădeanu, Sergiu Neamțu, Robert Neagu
Regia artistică: Anda Tabacaru Hogea. Maestru acompaniator: Alexandru Petrovici. Scenografia: Raluca Elena Popa. Coregrafia: Maria Popa. Spectacol realizat în parteneriat cu UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE BUCUREȘTI.
BILETE
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Aflat la prima ediţie, Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul din Iaşi. Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională. Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil.
INFO
Ateneul din Iași
Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi
Telefon/ Fax: 0232 261 846
E-mail: office@ateneuiasi.ro
Web: www.ateneuiasi.ro