Festivalul Operelor Independente / ”Dido & Aeneas”, de Henry Pucell

„Dido și Aeneas, lucrare muzicală creată în secolul al XVII-lea de compozitorul baroc Henry Purcell, pe un libret realizat de scriitorul Nahum Tate, bazat pe cartea a IV-a din Eneida, creație a poetului roman antic Virgiliu. Este indiscutabil cea mai importantă operă britanică din toate timpurile.

Opera Dido și Aeneas a căpătat o largă răspândire în întrega lume, popularitatea sa datorându-se muzicii sale profunde, expresiv-umane și, mai ales, unității logice a dramaturgiei muzicale.

Subiectul operei ilustrează mitul antic al iubirii dintre Dido, Regină a Cartaginei și Aeneas, Prinț al Troiei și modul în care forțele ostile și prejudecățile reușesc să spulbere povestea lor de dragoste. Este un spectacol despre efemeritatea iubirii, despre speranță, despre datorie și onoare, despre suferință și sacrificiu și despre milenara confruntare dintre Bine și Rău.

Spectacolul realizat de Opera Clandestina reușește să aducă subiectul acestei tragedii în zilele noastre, printr-o tratare contemporană și originală a personajelor și acțiunii, ca o dovadă a faptului că trăirile umane sunt general valabile indiferent de statut social, cultură, epocă sau spațiu geografic.

Publicul va avea ocazia să descopere una dintre capodoperele creației universale de operă, în interpretarea unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români ai momentului, reuniți în cadrul unui concept muzical și regizoral inedit. Sub genericul celebrei arii din finalul operei, intitulată Remember me, Opera Clandestina îndeamnă publicul să își reamintească de frumusețea muzicii clasice și de faptul că noua generație de artiști români merită să fie sprijinită și încurajată”.

Regia: Firuța Apetrei. Distribuție: Dido – ANDREEA NINA ACHILOV, Aeneas – ALIN TRIFU, Belinda – DIANA ALEXE, Vrăjitoarea – CAMELIA CUZUB, Prima Ursitoare – GEORGIANA DUMITRU, A doua ursitoare – ANDREEA CARMEN MARIN, Însoțitoarea – TEODORA CONSTANTINESCU, Duhul, Marinarul – RADU ION. Dirijor și pianist (continuo) – RĂZVAN APETREI. Regie și scenografie – FIRUȚA APETREI. Consultant muzical – DUMITRU GOIA. Corul Regal (formulă restrânsă). Orchestra Operei Clandestina (formulă restrânsă)

Opera Clandestina a luat ființă în anul 2016 și este cel mai nou proiect independent de operă, operetă, musical, vocal-simfonic, balet și teatru din România. Opera Clandestina s-a remarcat în cadrul primei ediții a competiției Opera Fringe Festival din București (2016), primind premiul special pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul lui Aeneas din spectacolul de operă Dido și Aeneas de Henry Purcell. Același spectacol a fost prezentat publicului din Câmpina, în parteneriat cu Societatea Filarmonică din Câmpina, iar în anul 2017 producția a fost remontată în cadrul Studioului de Operă al Universității Naționale de Muzică din București. Tot în anul 2017, Opera Clandestina a fost selectată în cadrul concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”, desfășurat de Opera Comică pentru Copii din București, cu spectacolul de operă Bastien și Bastienne de Wolfgang Amadeus Mozart.
Secțiunea: Clasic

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

 

Aflat la prima ediţie, Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul din Iaşi. Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil. Punerea în valoare a tinerilor interpreţi şi realizatori, prin aducerea lor în prim-planul vieţii artistice, reprezintă o oportunitate de afirmare, dezvoltare şi recunoaştere profesională. Festivalul NU se adresează producţiilor realizate de către instituţiile de stat de profil.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: