Festivalul Martisorului, 27 februarie-1 martie 2013

Festivalul martisorului 2013

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Asociatia „Alexandru Lapusneanu” si Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi si ISJ Iasi, organizeaza in perioada 27 februarie-1 martie 2013 pe Strada Lapusneanu din Iasi cea de-a IX-a editie a Festivalului Martisorului, ne informeaza etnograful Marcel Lutic, presedinte al Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova Iasi. La editia din acest an vor participa  mesteri si creatori populari Romania si  Republica Moldova, care vor aduce la Iasi martisoare traditionale sau in spirit traditional.

Mesterii si creatorii populari se incapataneaza sa pastreze zestrea de traditii si obiceiuri a neamului romanesc. Astfel, in perioada 27 februarie-1 martie, pe Uliţa Lapusneanu din Iasi, aproape 50 de oameni frumosi, fauritori de martisoare traditionale sau in spirit traditional, vor incerca să o infrunte pe Baba Dochia sau Baba Iarna, dandu-i astfel o mana de ajutor napastuitei sale nore, cea care simbolizeaza caldura si lumina noului anotimp! Martisoarele mesterilor veniti din 10 judete ale tarii si din Republica Moldova devin astfel mesageri ai Binelui si ai Luminii!

La aceasta editie, ca si la precedentele, se vor edita brosuri si pliante speciale, in care se vor regasi informatii privitoare la practici, credinte si cutume specifice sarbatorii Martisorului, precum si la timpul purtarii, cromatica sau modul in care se confectionau martisoarele pe vremuri. Festivalul isi doreste ca publicul iesean sa fie, din an in an, mai familiarizat cu sensurile si semnificatiile profunde ale acestui frumos si original obicei romanesc de primavara.

PROGRAM

program festival martisor 2013

INFO

mesteri-populari.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

3 comentarii la “Festivalul Martisorului, 27 februarie-1 martie 2013”

 1. Mihaela says:

  Buna ziua .Ma intereseaza cum pot participa la Festivalul Martisorului .Lucrez martisoare goblen .Mentionez ca sunt persona fizica neautorizata, martisoarele sunt produse handmade.Multumesc!

 2. maria says:

  buna ziua,
  Ma intereseaza cum se poate participa la acest targ; precizez ca sint mamica a doi copii si am realizat martisoare unicat,deosebite-as vrea sa le valorific si nu stiu cum.v-as ruga daca puteti sa imi dati mai multe detalii privind inscrierea la acest targ,cat si conditiile de participare.
  va multumim, si asteptam un raspuns pe adresa de mail de mai sus

  1. admin says:

   V-am trimis raspunsul pe e-mail. O zi buna!

Scrie un comentariu: