Festivalul Martisorului 2017

 

De peste un deceniu, la Iași, spre sfârșitul lunii februarie, se derulează Festivalul Mărțișorului, un proiect al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, care încearcă să dea o șansă de supraviețuire mărțișorului tradițional.

Ne apropiem de vremea… războiului ancestral dintre crunta iarnă și primăvara aducătoare de speranță. De mii de ani, copiii și tinerii de pe plaiurile noastre încercă să domolească acest război și cu ajutorul mărțișorului, reprezentare delicată a unei străvechi divinități a timpului.

În acest context… tulbure, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova și Primăria Municipiului Iaşi organizează, în perioada 25 februarie-1 martie 2017 pe Strada Ștefan cel Mare și Sfânt, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Mărţişorului. Scopul Festivalului vizează, în primul rând, păstrarea şi valorificarea valenţelor mărţişorului tradiţional, încercându-se, totodată, şi cunoaşterea semnificaţiilor mai profunde pe care le presupune punerea şi purtarea, un anume timp, a acestuia.

Vor participa circa 30 de meşteri și creatori populari din România și Republica Moldova, care vor aduce la Iași mărţişoare tradiţionale sau în spirit tradiţional. De asemenea, vor fi prezenți preşcolari de la Grădinița cu PP nr. 13 din Iaşi (coordonator fiind inimoasa educatoare Olga Dosoftei) implicați în cadrul proiectului SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA BUNICI.

Așteptăm ieșenii prețuitori de tradiții să ne fie aliați în acest… război care, într-un final, va aduce pacea noului anotimp și care, de regulă, are doar câștigători!

INFO

Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova

www.mesteri-populari.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: