Festivalul Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU” la a VIII-a ediție

grigore vieru-iasi

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Chişinău, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și Biblioteca Universităţii de Stat din   Moldova, organizează în perioada 17-20 mai 2016, la Iaşi  și Chişinău, a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”.

ICR Chișinău susține Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru”, a Premiului pentru Critică literară şi a Premiului pentru Traducere.

În zilele de 17-18 mai, Festivalul se va desfășura la Iași.

Deschiderea oficiala va avea loc marti, 17 mai 2016, de la ora 12:00 in sala de consiliu a Primariei Iasi. Intre orele 10:00 – 12:00, la Colegiul Garabet Ibraileanu, Muzeul Unirii si Biblioteca Judeteana Gh. Asachi  se va desfasura un dialog cultural privind opera si viata poetului Grigore Vieru, lansari de carte, conferinte si alocutiuni. La Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” va avea loc Colocviul „Poetul Vieru și împărăția copilăriei. Cărțile copilăriei”, eveniment cuprins în programul ediției a VIII-a a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 17 – 20 mai la Iași și la Chișinău. Colocviul este dedicat operei și personalității poetului Grigore Vieru și are invitați de marcă atât din Basarabia, cât și din țară. Vor conferenția și vor susține alocuțiuni: Acad. Mihai Cimpoi, Vasile Bahnaru (director, Institutul de Filologie – Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova), Ianoș Țurcanu, Mariana Harjevschi (director, Biblioteca Metropolitană Chișinău).

De la ora 12:30, la Palatul Copiilor din Iasi va avea loc un spectacol de muzica si poezie realizat de elevii de Palatul Copiilor in colaborare cu Colegiul Stiintific Prometeu din Chisinau.

De la ora 16:00, la Casa de Cultura Mihai Ursachi a Municipiului Iasi va avea loc simpozionul “Grigore Vieru si linia de aur a poeziei romanesti”.

De la ora 18:00, in sala mare a Ateneului Tatarasi sunteti invitati la Ceremonia decernarii premiilor Editiei a VIII – a a Festivalului de poezie Grigore Vieru si Spectacolul de muzica si poezie “Scrisoare din Basarabia”. Participa: Grupul Bravissimo(Chisnau), Catalin Josan, Grupul coral Prometeu, Aurora Pala(Italia) si poetii invitati.

La Chișinău, Festivalul va debuta pe 19 mai, începând cu ora 10.00, cu depunerea de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.  Programul va continua cu un medalionul literar-artistic „Acum și în Veac”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, moderator dr. Mariana Harjevschi, director general al bibliotecii.

În aceeași zi, la ora 14.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru în posteritate”. Vor susține prelegeri, printe alții, acad. Mihai cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, dr. Nina Corcinschi, dr. hab. Andrei Țurcanu, dr. hab.Aliona Grati, dr. hab. Alexandru Burlacu, dr. hab. Vasile Bahnaru. Prima zi se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului, începând de la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Totodată va avea loc şi un spectacol de muzică și poezie susţinut de Mihai Ciobanu, artist al poporului, Fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia” şi poeţii invitaţi la Festival.

Joi, 21 mai, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova se va desfăşura colocviul literar-artistic „Grigore Vieru – permanență spirituală”. În aceeași zi, începând cu ora 13.30, la Complexului monumental „Scriitorii Unirii”,  Truşeni va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: