Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 7-12 octombrie 2014, îl aduce la Cluj, ca invitat de onoare, pe António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din România și coordonat de Irina Petraș), cu Festivalul de Jazz Transilvania și cu Festivalul de Teatru pentru Copii, care și-au dat mâna anul acesta, timp de șase zile, de marți până duminică, Clujul va deveni punctul de atracție cultural din România, prin prezența celor mai importante edituri din țară și a peste 300 de scriitori români invitați, ce se vor întâlni cu publicul larg în sesiuni de autografe, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii și lecturi publice.

În cadrul Festivalului, romancierul portughez  António Lobo Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai”, proiect coordonat de profesorii Corin Braga, Ruxandra Cesereanu şi Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, și va lansa, în premieră în România, cel mai recent volum, Inima inimii, o carte de eseuri și amintiri, apărută în colecția Raftul Denisei, la Editura Humanitas (selecția textelor și traducerea de Dinu Flămând), eveniment susținut de  Institutul Camões și Ambasada Portugaliei în România.

António Lobo Antunes face parte din generaţia de romancieri lansaţi după Revoluţia din 1974 şi este considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Continuând tradiția familiei, a urmat studii de medicină, devenind medic psihiatru, deși încă din copilărie a dorit să fie scriitor. Debutează în 1979 cu volumul Memória de Elefante. Opera lui Lobo Antunes a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii literare internaţionale, printre care Premiul France Culture (1996 şi 1997), Prémio da Associação Portuguesa de Escritores (1999), Premiul Uniunii Latine şi Marele Premiu Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul José Donoso (2006), Premiul Camões (2007) etc.

Alături de António Lobo Antunes, la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania vor mai fi prezenţi, în calitate de invitați speciali: Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi, câștigătoare a Premiilor Klassekampen și  Brage pentru activitatea sa literară, Jean Poncet, poet şi lingvist, traducătorul operei integrale a lui Lucian Blaga în franceză, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, stabilit în SUA, Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române, autor a peste 20 de cărţi de poezie şi publicistică, al unor antologii de poezie şi deţinător a tot atâtea premii naţionale şi internaţionale pentru literatură.

Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, Tăietura, foarte bine primit de cititorii norvegieni. Succesul internațional a venit însă trei ani mai târziu, când publică Iubire, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât și criticii literari. Ajunge astfel, în topul organizat de ziarul Dagbladet, pe locul 6 în lista celor mai bune cărți norvegiene ale ultimului sfert de secol, dar și în manualele de literatură norvegiană și în programele facultăților de Litere.

A cunoscut apoi o carieră prolifică, publicând și alte romane cu același impact. Printre ele se află Timpul necesar (2000), Săptămâna 43 (2002), Pastorul (2004) – obținând Premiul pentru literatură Klassekampen și Premiul Brage – sau Hienele. Aflată pentru prima dată în Cluj, Hanne Ørstavik se va întâlni cu studenții de la Facultatea de Litere a UBB, unde va ține o prelegere în data de 10 octombrie, urmând ca pe data de 11 octombrie să lanseze, pe scena Festivalului Internațional de Carte Transilvania, volumul său de mare succes Iubire, apărut în România la Editura Univers. Despre carte și prozatoare va vorbi Sanda Tomescu Baciu, Director al Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave din cadrul UBB. Cele două evenimente au loc sub auspiciile Institutului Norvegian pentru literatură (NORLA) și ale Ambasadei Regatului Norvegiei în România.

Jean Poncet, poet şi lingvist, este autorul a cinci volume de poezie – dintre care unele au fost traduse în engleză, chineză, croată, română sau italiană – şi a tradus numeroşi poeţi români şi anglofoni. Antologia sa din poezia lui Lucian Blaga, pentru care a primit în 1997 Premiul Festivalului Interanţional  „Lucian Blaga”, este până astăzi cea mai consistentă traducere franceză din opera marelui poet. Jean Poncet este membru honoris causa al Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul Festivalului va lansa cel mai recent volum de poezie, Lumina tăcerii, tradus în limba română de Elena-Brândușa Steiciuc și Horia Bădescu, cel care va fi și amfitrionul manifestării. Volumul va apărea la Editura Eikon. Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca este partener al acestui eveniment.

Emil Chendea este cel mai mare grafician de carte din România de dinainte de 1989. Până în 1980 a realizat prezentarea grafică a mai multor volume – Din Lirica Japoneză, Haiku, Mioriţa, Meşterul Manole, Sonetele  lui Shakespeare – fiind onorat cu 11 premii naţionale şi internaţionale pentru prezentare grafică şi ilustraţie (Bucureşti, Leipzig, Berlin şi Los Angeles). În 1980 călătoreşte în Canada şi SUA, unde cere azil politic.

Devine cetăţean american în 1989. Din 1981 și până în 1995 este grafician la Macmillan Educational Company, New York, unde aduce o valoroasă contribuţie artistică la cele două ediţii majore Collier’s Encyclopedia şi Merit Students Encyclopedia. Datorită scriitorului Daniel Săuca şi Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, va apărea volumul său de memorii Între două lumi, la editurile Caiete Silvane și Eikon, volum care va fi lansat într-un eveniment special în cadrul festivalului.

Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române, autor a peste 20 de cărţi de poezie şi publicistică, al unor antologii de poezie şi deţinător a tot atâtea premii naţionale şi internaţionale pentru literatură, a fost tradus în limbile ucraineană, franceză, engleză, albaneză, macedoneană, sârbă, suedeză, inclus în zeci de antologii de poezie română apărute în România, Republica Moldova, Serbia, Suedia, Austria, Macedonia şi alte ţări. Scriitorul bucovinean va veni cu cele mai recente volume ale sale, care vor fi prezentate de poetul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, instituție sub egida căreia are loc evenimentul.

Organizatori: Asociația Culturală Eikon, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Eikon Bookstage

INFO

www.transilvaniabook.ro

www.facebook.com/FestivalulDeCarteTransilvania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: