În 2013, A.S. K-NOI, şi-a propus să continue tradiţia începută şi să organizeze un festival internaţional de capoeira ce marchează 11 ani de la apariţia, la Iaşi, a primului grup de capoeira din România şi 6 ani de la primul eveniment internaţional de capoeira din România, ce a avut loc tot în urbea Iaşului.
Prima manifestare de acest gen din România, s-a desfăşurat sub denumirea de „Festivalul Internaţional de Capoeira”. Acest eveniment de mare anvergură a avut loc la Iaşi în perioada 15 – 18 mai 2008 şi s-a bucurat de un deosebit interes atât din partea publicului participant în calitate de practicant de capoeira cât şi din partea celui spectator.
La editia din acest an şi-au anunţat prezenţa personalităţi de rezonanţă mondială ai acestei discipline cultural-sportive. De asemenea, vor participa practicanţi de capoeira atât din România (Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău, Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Braşov etc) cât şi din străinătate (Brazilia, Franţa, Ungaria, Polonia, Rep. Moldovă).
În cadrul evenimentului se va prezenta o parte a culturii afro-braziliene numită capoeira, aici incluzându-se toate manifestările ce aparţin sferei de influenţă a acestei practici cultural-sportive: capoeira (artă marţială), atelier de muzică cu instrumente tradiţionale, maculele (dans războinic de origine africană), samba de roda (formă de dans), puxada de rede (interpretare scenică a unei legende), foro (muzică tradiţională braziliană), frevo.
INVITATI SPECIALI
După numele său adevărat Jose Maria da Silva Filho este cunoscut în lumea practicanţilor sub pseudonimul Cibriba, conform unei tradiţii specifice capoeirei conform căreia fiecare practicant primeşte un “apelido” (poreclă) dată de un maestru sau de comunitate şi care exprimă o chintesenţă a personalităţii individului. Cibriba este o formă a termenului portughez “briba” (şopârlă) şi la primit datorită dexterităţii cu care maestrul juca capoeira în tinereţe şi care era asemănat adeseori modului cu care se deplasa o şopârlă.
Mestre Cibriba s-a născut în Fortaleza, capitala statului Ceara (Brazilia), unul din locurile de legendă ale capoeirei. A început practicarea Capoeirei la vârsta de 10 ani, reuşind să ajungă prin multă muncă, dublată de un talent nativ ieşit din comun, o personalitate cunoscută la nivel mondial. În anul 2010 a obtinut distincţia de maestru de capoeira în cadrul unui eveniment memorabil desfăşurat în oraşul natal, Fortaleza, nord-estul Braziliei. Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Federale Ceara, Mestre Cibriba este invitat în întreaga Europă, în Brazilia dar şi pe pe celelalte continente pentru a suţine seminarii de capoeira, muzică şi cultură afro-braziliană. A reuşit să promoveze o puternică mişcare de capoeira de-a lungul întregii Coaste de Azur (Franta). În Româniaa susţinut dezvoltarea capoeirei la Iaşi, fiind de 6 ani mentorul grupului din Iaşi.
Instrutor Kyta (după numele lui adevărat Cristian Lima de Oliveira) este un tânar instructor ce soseşte direct din Brazilia (Fortaleza) aducând cu el un aer exotic şi în acelaşi timp proaspăt direct de pe plajele din Jericoacoara şi Iguape.
Tată al unei fetiţe de 8 ani a plecat din Brazilia pentru a împărtăşi cunoştinţele şi pasiunea sa cu toţi cei care apreciează cultura braziliană şi în special capoeira. Este un jucător complet şi complex, o adevărată manifestare de talent, pasiune şi muncă. Prezenţa lui la Iaşi nu face decât să sporească frumuseţea şi ineditul ecţiunilor derulate în cadrul festivalului.
PROGRAM
INFO
Asociaţia Sportivă K-NOI
B-dul T. Vladimirescu, nr. 34, sc. A, et. 3, ap. 12
Tel: 0740947088
E-mail: capoeira_knoi@yahoo.com