Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) 2016. PROGRAM

sigla-FIE

Faţă de anii trecuţi, evenimentele din cadrul FIE se vor desfăşura pe parcursul a aproape 30 de zile, între 12 mai – 10 iunie. Americanul Al Di Meola  va urca pe scena din faţa Palatului Culturii, pe 25 mai, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE).

Artistul a anunţat deja şi pe site-ul său oficial că a inclus Iaşul în turneul sau european din luna mai –  ”ELYSIUM & MORE UNPLUGGED”. Al Di Meola va fi acompaniat de „New World Simfonia”, iar deschiderea va fi asigurată de „Blue Symfony”.

A doua zi, pe 26 mai, în cadrul FIE va fi un spectacol al Orchestrei Filarmonicii de Stat Moldova Iaşi, invitaţii speciali fiind soprana Elena Moşuc şi Mălina Ciobanu.

Pe 23 mai iesenii sunt asteptati la concertul ”Gabriel Cotabiţă şi invitaţii”, acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii de Stat din Botoşani. Piata Unirii – Piata Artelor se va desfasura in perioada 20-31 mai 2016. Festivalul ”Poezia la Iaşi” avandu-i ca invitaţi pe: Yao Hui (China), Jacques Fournier (Franţa), Fadwa Souleiman (Franţa), Adam Puslojic (Serbia), Gustavo Osorio (Mexic), Marilia Garcia (Brazilia), Bernie Higgins (Cehia), Milan Richter (Slovenia), Serghei Biliucov (Rusia), Nicolae Dabija, Christian Schenk (Germania), Matelain Davidson (Israel), Grigore Arbore, Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi) va avea loc in perioada 22-29 mai 2016. Traditionalul Marş al Absolvenţilor este programat pentru data de 27 mai 2016 si se va incheia cu un concert pe stadionul ”Emil Alexandrescu”, susţinut de DJ Antoine, Delia Matache şi Mihail Sandu. Festivalul Jazz-Rock Ciric propune patru zile de muzica in perioada 2-5 iunie.

De asemenea, în cadrul FIE vor mai avea loc concursuri, dezbateri, manifestări cultural-artistice sau activităţi sportive. Încă de luna trecută, Primăria a anunţat că la FIE va participa şi maestrul de şah Anatoli Karpov, el urmând să fie prezent la Iaşi în zilele de 24 şi 25 mai, când va fi lansată şi o şcoală de şah de către Asociaţia Judeţeană de Şah şi Federaţia Română de Şah.

Programul mai include, printre altele, evenimente precum Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, Festivalul de Artă şi Zbor „Hangariada”, Rock’n’Iaşi Open Air, Raliul Cultural al Iaşului, , Gala Extraordinară de Operă, Iaşul Divers (festival mozaic multicultural cu seri tematice), Zilele Culturii Armene la Iaşi, Festivalul Diversităţii Multiculturale, Un Tango pentru Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, cheltuielile maxime aferente festivalului se vor ridica la 2,2 milioane lei. Programul FIE şi bugetul aferent vor fi supuse aprobării consilierilor locali într-o şedinţă extraordinară.

FIE are un nou logo

Noul logo al Festivalului Internațional al Educației este creat de un student ieșean. În urmă cu o lună, în cadrul parteneriatului cu mediul universitar ieșean, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au solicitat sprijinul cadrelor didactice și studenților Universității de Arte „George Enescu” pentru crearea unei noi identități vizuale a Festivalului Internațional al Educației. Studenții Facultății de Arte Vizuale și Design au trimis municipalității în jur de 120 de astfel de propuneri. După mai multe evaluări realizate de reprezentanți ai municipalității, împreună cu cadre didactice ale Facultății de Arte Vizuale și Design, cu artiști ieșeni și cu specialiști din mediul privat, câștigător a fost desemnat proiectul grafic propus de Ștefan Costin, un student din anul I al Departamentului de Design.

Aspectul formal al logo-ului este generat de imaginea unei cărți deschise, simbol al procesului asimilării valorilor culturale, al procesului cognitiv, al cunoașterii și al evoluției spirituale. Numele festivalului este încadrat de forma cărții, comunicând astfel aria de activitate FIE și rolul formativ, evolutiv și educațional al activităților ce au loc în cadrul programului. În acest mod se pot extinde mijloacele de comunicare, orice element grafic ce va fi încadrat în materialele publicitare de către simbolul abstractizat (al cărții deschise) căpătând astfel semnificația de promotor al educației, simbol cultural, element caracteristic FIE”, a explicat Ștefan Costin conceptul noului logo al Festivalului Internațional al Educației.

Ștefan Costin este din Iași, are 24 de ani, iar înaintea Facultății de Arte Vizuale și Design a făcut și sudii de Arhitectură.

Programul FIE, poate fi consultat AICI

INFO

Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE)

www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: