Festivalul International al Educatiei 2014. Ian Anderson(Jethro Tull) canta la Iasi

Super-concert, sâmbătă, 21 iunie, pe scena FIE de la Palatul Culturii! În cea de-a doua zi a Festivalului International al Educatiei, în încheierea Marsului Absolventilor, de la ora 20.00, iesenii si nu numai sunt asteptati la un spectacol realizat de legenda rock Ian Anderson, care ne va oferi celebrele piese Jethro Tull! Intrarea la concert este liberă, organizatorii FIE – Primăria Municipiului Iasi si Fundatia Iasi – Capitală Culturală Europeană – asteptând un număr cât mai mare de spectatori la un eveniment care promite să fie senzational!

Despre Ian Anderson si Jethro Tull

Jethro Tull, trupă formată în anul 1967 în Blackpool (Anglia), este un fenomen unic în istoria muzicii: un complex original care cuprinde mai multe stiluri, inclusiv blues, jazz, folk, medieval, clasic, hard rock, alături de influente ale muzicii electronice, totul înnobilat de sunetul inconfundabil al flautului. Cunoscut ca artistul care a introdus flautul în muzica rock, Ian Anderson este, fără îndoială, „creierul” din spatele a tot ceea ce a creat Jethro Tull.
În prezent, trupa este formată din Ian Anderson (flaut, voce, chitară acustică), Florian Opahle (chitară electrică), Scott Hammond (tobe), John O’Hara (keyboards), David Goodier (bass), la care se adauga ajutorul lui Ryan O’Donnell, în zona vocală si teatrală.

De-a lungul exceptionalei cariere, Ian Anderson si Jethro Tull au sustinut peste 3.000 de concerte în zeci de tări, au lansat 30 de albume, vânzând peste 60 de milioane de copii în toată lumea si câstigând 11 discuri de aur si 4 de platină. „Aqualung”, „Thick as a Brick”, „Locomotive Breath” sau „Too Old to Rock’n’Roll, Too Young to Die“ sunt doar câteva dintre piesele care au făcut istorie si pe care iesenii le vor putea asculta sâmbătă seara, pe scena FIE de la Palatul Culturii!

Următoarea zi, FIE va fi marcat prin marşul absolvenţilor, care se va încheia cu un concert în faţa Palatului Culturii, susţinut de cunoscuta formaţie rock britanică Jethro Tull, al cărei lider este flautistul şi vocalistul Ian Anderson. Jethro Tull se afla intr-un turneu international de promovare a ultimului lor album Homo Erraticus Tour 2014 si canta la Bucuresti pe data de 20 iunie 2014, la Sala Palatului.

Duminică, 22 iunie, va fi organizată Gala Operelor Naţionale, iar în paralel vor fi proiecţii de operă şi film pe bulevardul Ştefan cel Mare. FIE va include şi o premieră naţională a Operei Iaşi, cu piesa „Bolero“ care va avea loc joi, 26 iunie, în Piaţa Palatului Culturii.

Vine şi Alexander Rybak

Vom avea la Iaşi un adevărat Eurovision pentru că aducem pe aceeaşi scenă trei câştigători ai acestui concurs european. Este vorba de Alexander Rybak din Norvegia, Ruslana din Ucraina şi Paula Seling şi Ovi din România. Încercăm să aducem câştigătorii de la Eurovision în fiecare an, la Iaşi. Această idee ne-a venit pe parcurs. Am reuşit să facem acest montaj contractual şi sper să fie de bun augur“, a anunţat primarul Gheorghe Nichita.

În cadrul FIE, ieşenii vor avea parte de un concert cu compozitorul Eugen Doga, vineri, 27 iunie, care va fi transmis în direct la Cernăuţi. Festivalul va continua următoarea zi cu un spectacol de lumini şi lasere, cu muzică de orchestră, iar duminică, un concert Classic 300 susţinut de Filarmonica din Iaşi şi cea din Chişinău.

Noutatea din acest an constă în Festivalul de Carte, care va transforma Copoul într-o imensă librărie în aer liber. Organizatorii pregătesc lecturi publice, vânzări de carte, interacţiuni cu scriitorii, manifestare concentrată în Grădina Copou. Pe lângă toate acestea, festivalul va fi animat de trupe de fringe pe străzi şi în săli de spectacole neconvenţionale şi spectacole în cartierele Alexandru cel Bun şi Tătăraşi.

Ediţia FIE din acest an va beneficia şi de o promovare masivă în ţară şi în străinătatate. Primarul a precizat ieri că evenimentele de la Iaşi vor avea loc în paralel cu cele din Cernăuţi şi Chişinău şi vor fi promovate la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, de la Complexul Romexpo, şi la Bruxellles.

Spre deosebire de anul trecut, am accentuat dimensiunea regională, naţională şi internaţională a festivalului. Avem programate acţiuni FIE la Bucureşti, în cadrul Bookfest, la Chişinău, la Cernăuţi şi la Bruxelles, pe lângă cele care se vor desfăşura în Iaşi. În acest fel, FIE devine cu adevărat un festival internaţional, o marcă a Iaşului în România şi în Europa“, a declarat Nichita.

Promovarea festivalului din cadrul BookFest va fi asigurată de actorul Ion Caramitru, preşedintele de onoare al FIE. Bugetul din acest an al FIE este de 1,5 milioane lei, sumă alocată de Primarie din bugetul local, dar primarul spune că aceasta s-ar putea depăşi.

INFO

www.fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

www.performiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: