Festivalul Ideo Ideis #16

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.

Deși Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis și în 2021, experiența de festival va fi redată și în celelalte 8 orașe, cu ocazia sesiunilor de mentorat și Atelierelor de Teatru Tânăr și de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiți fiecărui oraș. Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în fața comunității și vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activitățile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiții de deplină siguranță pentru iubitorii de cultură prezenți la Alexandria, se numără piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparținând unor diferite categorii sociale și de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraș marginalizat, în care unii membri ai comunității și-au creat propriile inițiative de educație prin cultură. Spectacolul are în distribuție exclusiv membre ale comunității locale, printre care și o actriță profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele Miorița, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor și o plasează la intersecția dintre muzică contemporană și teatru cu măști, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara (10 august), Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, Alter Ego (14 august) dar și Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg (11 august), spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys (12 august) și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.

Cinefilii din Alexandria vor putea viziona și proiecții de film în aer liber, programul incluzând 5 producții cinematografice românești, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internațional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar și filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă și al lui Marius Olteanu, Monștri.

Pentru a aduce arta vizuală în rutina spațiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu sunt artiștii de anul acesta care vor da o nouă față clădirilor din comunitate, în încercarea de a micșora distanța dintre locuitori și arta contemporană.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: www.ideoideis.ro/festivalul

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr #16 – face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: tabăra de arte performative și revelații, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru și deșteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, producții de teatru, filme și inclasabile și teatrul tânăr – un teatru fizic, cu sediul în București.

INFO

www.ideoideis.ro

FB: ideoideis |

Instagram: @ideoideis

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: