Festivalul „Hai la teatru!”, editia a V-a

Din 2007 incoace, in luna martie, in preajma Zilei Mondiale a Animatiei si Zilei Internationale a Marionetei (20- 21 martie), la Teatrul “Luceafarul” au fost organizate editii succesive ale Festivalului concurs al trupelor din scolile si liceele judetului „Hai la teatru!”. Manifestarea s-a bucurat de mare succes in rindul publicului sau tinta, atragind la fiecare editie in medie 45-50 de trupe de teatru scolar si mii de spectatori. E un Festival care s-a facut rapid cunoscut, fiind conceput pentru a le da ocazia elevilor artisti sa se exprime pe o scena profesionista, in fata unui juriu si a unui public. Festivalul a adus la „Luceafarul” elevi si profesori interesati de arta teatrului, ceea ce inseamna ca in anii viitori vor exista spectatori, si nu orice fel de spectatori, ci unii familiarizati cu arta, fidelizati. De aceea, festivalul a si fost botezat „Hai la teatru!”, e practic o chemare slogan, e un semn ca spectatorii sint doriti si asteptati la „Luceafarul”.

Editia din 2011 va avea loc in zilele de marti, 22 martie, si miercuri, 23 martie. Din cele 63 de ansambluri inscrise, 49 au fost retinute in concurs, iar una, trupa Prometeu Prim de la Chisinau, va evolua in afara competitiei. 504 elevi-artisti, condusi de 65 profesori coordonatori se vor rula pe cele doua scene ale teatrului. Citeva reprezentatii vor fi sustinute in limba engleza, franceza si spaniola. Ansamblurile provin atit din mediul urban (Iasi, Pascani, Hirlau, Raducaneni), cit si din mediul rural (Scheia, Tatarusi, Macaresti-Prisacani, Mogosesti, Rediu-Horlesti, Rusi-Belcesti), atit din licee teoretice, colegii nationale, licee cu profil tehnic, cit si din scoli de arte si meserii, scoli generale. Concursul se va desfasura pe 3 sectiuni (pe categorii de virste: clasele I-IV, clasele V-VIII si clasele IX-XII), cele trei 3 jurii formate din specialisti urmind sa acorde cite un Mare premiu si Premii speciale la fiecare sectiune.

Festivitatea de deschidere a Festivalului “Hai la teatru!” este programata marti, 22 martie, ora 12, la sala mare, cind va evolua trupa Cordoba a Liceului teoretic “Dimitrie Cantemir” Iasi. Liceenii de la Cordoba, coordonatori Amelia Sandu si Maria Alvarez Gutierrez, vor sustine El tiempo de las cerezas dupa J.P. Martinez, un spectacol in limba spaniola care in aprilie va participa la Festivalul International de Teatru in limba spaniola de la Moscova.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: