Festivalul filmului rus Kino+

 

Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania impreuna cu Universitatea din Bucuresti prin Catedra de Filologie Rusa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine si Departamentul Servicii pentru Studenti organizeaza “Festivalul filmului rus Kino+”, un festival al premierelor cinematografice rusesti pe marele ecran din Romania ce se va desfasura in perioada iulie – august 2011 in 13 judete din tara.

Festivalul national de film rusesc Kino+ vine sa acopere golul creat in urma absentei din salile romanesti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Caravana premierelor cinematografice rusesti pe marele ecran din Romania ofera spre vizionare o gama variata de filme, unele realizate in maniera traditionala a scolii de film rusesc, altele dintr-o perspectiva inovatoare: drame, melodrame, comedii, film muzical, film istoric. Spectatorii sunt invitati sa evadeze din cotidian in compania unor eroi animati de cele mai profunde sentimente umane.

Informatii suplimentare se pot gasi pe pagina web dedicata evenimentului www.kino-plus.ro

La Iasi, vor fi rulate in premiera filme in cadrul Festivalului Kino+, in perioada 25 – 31 iulie 2011, de la ora 21.00, la Casa de Cultura “Mihai Ursachi”. ACCESUL ESTE LIBER!

 

Programul Saptamanii premierelor cinematografice rusesti pe marele ecran din Iasi

Luni, 25 iulie – Italianul (2005), regizor Andrei Kravciuk/ Drama

Sinopsis: O familie fara copii din Italia soseste la un orfelinat din provincie pentru a infia un copil din Rusia. Vania, un baietel de 6 ani, este pe placul oaspetilor, asfel ca ceilati copii il poreclesc “italianul”. Pe Vania il asteapta o viata lipsita de griji in insorita Italie, insa chemarea sangelui nu ii da pace: baietelul se hotaraste sa isi gaseasca mama si pleaca in cautarea ei…

 

Marti, 26 iulie – Oamenii jazz-ului (1983), regizor Karen Sahnazarov/ Comedie muzicala

Sinopsis: Rusia Sovietica. Anii ‘20. Perioada Noii Politici Economice. Studentul Kostea Ivanov este foarte interesat de un nou gen muzical – jazz. Din aceasta cauza, este exmatriculat de la scoala, dandu-i-se de ales: studiile sau muzica preferata. Konstantin alege jazz-ul. In urma anuntului lui Kostea, i se alatura Steopa care canta la banjo si Jora care canta la tobe. Trupa proaspat infiintata incepe repetitiile.

 

Miercuri, 27 iulie – Asasinul Tarului (1991), regizor Karen Sahnazarov/ Drama, film istoric

Sinopsis: In noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, la Ekaterinburg a fost ucis, fara judecata, tarul Nikolai II impreuna cu familia si apropiatii sai. Dupa cateva zeci de ani, un martor ocular, fost detinut, iar in prezent – vechi rezident al unui ospiciu, povesteste despre evenimentele petrecute in acea noapte ingrozitoare, considerandu-se asasinul tarului.

 

Joi, 28 iulie – Fiica din America (1995), regizor Karen Sahnazarov/ Drama, comedie

Sinopsis: Personajul principal, un muzicant dintr-unul dintre restaurantele moscovite vine la San Francisco pentru a o rapi… pe fiica sa. Micuta Aniuta fusese adusa in secret in America de fosta lui sotie atunci cand se casatorise cu un american respectabil.Dupa o intalnire emotionanta dintre tata si fiica, incepe calatoria acestora cu auto-stop-ul prin toata America, o calatorie plina de peripetii si situatii amuzante.

 

Vineri, 29 iulie – Brigada artistica de agitatie “Da-n dusman!” (2007), regizor Vitali Melnikov/ Tragicomedie

Sinopsis: In timpul razboiului, un grup de artisti, avand la bordul vasului cu care calatoreau un cinematograf ambulant, merg de-a lungul unui rau siberian pe ale carui maluri locuiesc fosti chiaburi stramutati aici de pe intregul teritoriu al Uniunii Sovietice. Echipa de artisti opreste in fiecare localitate, da concerte si ruleaza filme.

 

Sambata, 30 iulie – Sirli-mirli sau Bucluc la indigo (1995), regizor Vladimir Mensov/ Comedie

Sinopsis: Sunteti invitati la o adevarata nunta ruso-americano-evreiasco-tiganeasco-japonezo-indiana! In program: dezvaluirea unor secrete de familie, intalnirea a doi-trei (maximum cinci) frati, disparitia si aparitia unui diamant urias, urmariri, dans, cantec, schimb de neveste, neutralizarea mafiei, mancare de varza si aperitive cu carne si cireasa de pe tort – o calatorie in grup in Canare si acordarea titlului de maresal.

 

Duminica, 31 iulie – Steaua (2002), regizor Nikolai Lebedev/ Actiune, drama, aventuri, razboi, film istoric

Sinopsis: Anul 1944. Un grup de cercetasi trece linia frontului pentru a verifica informatiile existente privind pozitiile ocupate de dusmani. Treptat, cercetasii se conving de faptul ca inamicul se reorganizeaza pentru un contraatac decisiv. Comandantul grupului hotaraste sa patrunda pana la un nod feroviar unde, conform informatiilor obtinute recent, se afla comandamentul.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: