Festivalul filmului Horror & Fantastic “Luna Plina”, 14-18 august/Biertan

Festivalul de film horror & fantastic ''Luna plina'' - Biertan

Cea de-a II-a editie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul si unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august, la Biertan. Festivalul va avea o formulă extinsă – cinci zile de filme, în patru spatii de proiectie – două indoor si două în aer liber, expozitii, workshop-uri de efecte speciale, concerte si petreceri, sectiune competitivă de scurtmetraj al cărei câstigător va fi desemnat de public si sectiune competitivă de lungmetraj în cadrul căreia un juriu international va acorda trofeul „Lună Plină”. De asemenea, începând cu această editie, la Biertan va functiona si programul EducaTIFF axat pe educatia media si cinematografică pentru copii si adolescenti.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

LUNG METRAJ

Începând din acest an, festivalul va avea o sectiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflati la primul sau al doilea film. Cele sapte filme alese de directorul artistic Andrei Cretulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România si vin din tări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel si Statele Unite.

Berberian Sound Studio – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet si sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competitia oficială Locarno 2012 si a fost selectionat la Sitges, Edinburgh si Buenos Aires.

Cannon Fodder / Carne de tun – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean si a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valente absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor si domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

Citadel / Citadela – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-si scape fetita din ghearele unei bande de copii sălbăticiti dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul ”Melies d’Or” acordat celui mai bun film fantastic european al anului.

Come Out and Play / Jocuri de copii – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un cosmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toti adultii au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în fictiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol ”Cine poate ucide un copil” (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin si Gerardmer.

Forgotten / Nu mă uita – debutul nemtoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Venetia 2012. Hanna si Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde si-au petrecut vacantele copilăriei, fantomele trecutului si-arată coltii. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

The Rambler / Hoinarul – un experiment la limita suportabilului, care arată ca si cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul ”The Oregonian”, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimati actori ai ultimelor decenii. ”The Rambler” a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Safety Not Guaranteed / Călător în timp – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reuseste o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau multi: va regiza Jurassic Park 4.

SECTIUNEA TENEBRE

Sectiunea prezintă un Best Of 2012-2013 în materie de productii lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii si difuzate în exclusivitate în România. Pe lângă deja amintitele El cuerpo (nominalizat la Goya 2013), We Are What We Are si V/H/S/ 2 (lansate la Sundance 2013), sectiunea vă propune alte cinci titluri de referintă ale genului:

Vanishing Waves / Aurora – zeci de festivaluri si tone de lauri pentru această poveste de iubire imposibil/cerebrală, premiată cu „Melies d’Or” pentru Cel mai bun film fantastic al anului 2012; proiectia extraordinară de la Biertan va avea loc în prezenta regizoarei Kristina Buozyte.

Stitches – un clovn se întoarce la viată si se pune pe căsăpit adolescenti; filmul irlandezului Conor McMahon (premiul pentru „cea mai spectaculoasă moarte” la Frightfest 2012) reuseste să te facă să râzi cu lacrimi si să te oripilezi extrem, de cele mai multe ori în spatiul aceluiasi cadru.

The Bay / Teroare în golf – genul found footage suferă o mutatie binevenită si se transformă într-un soi de docu-horror ecologic; regizorul Barry Levinson (Oscar pentru Rain Man) demonstrează, sângeros dar cu sânge rece, că talentul nu tine cont de gen. Premiul publicului la Toronto – Midnight Madness.

The Lords of Salem – gotic, saptezecist, sângeros si reverent, un horror retro-stilizat pe care Rob Zombie si-a dorit toată viata să-l vadă si să-l facă; un rol principal pentru sotia Sheri Moon Zombie si roluri episodice pentru veteranele Patricia Quinn, Dee Wallace si Meg Foster, plus un soundtrack mortal, la propriu.

Grabbers / Lighioane – localnicii dintr-un sat irlandez de coastă se baricadează cu cătel, cu purcel (plus politistii de serviciu) în crâsmă si se îmbată constiincios asteptând niscai dihănii cu tentacule; regizorul Jon Wright a hotărât că frisoanele si hohotele stau la aceeasi masă. Premiul publicului la Neuchatel si Strasbourg 2012.

SCURT-METRAJ

Pe lângă sectiunea competitivă de lungmetraj, destinată în exclusivitate regizorilor aflati la primul sau al doilea film si anuntată săptămâna trecută, începând din acest an, festivalul propune si o competitie de scurtmetraje fantastice, realizate în ultimii doi ani si difuzate în premieră în România.

Cele 10 titluri din competitie, alese de selectionerul de scurtmetraje Cristi Mărculescu, vin din 8 tări, printre care si România, si concurează pentru trofeul editiei a 2-a, al cărui câstigător va fi decis de votul publicului. Iată lista completă a filmelor:

2 Hours / 2 ore – SUA 2012; regia: Michael Baliff.

A la folie / La nebunie – Franta 2012; regia: Naima Chebahi.

Asteaptă-mă – România 2013; regia: Cristi Balint.

Attack of the Brainsucker / Atacul sugătorului de creieri – Canada 2012; regia: Sid Zanforlin.

Eslabon / Efect – Spania 2012; regia: Miguel Velilla Bellafont.

Good Night / Noapte bună – Slovacia 2013; regia: Peter Czikrai.

In Search for Inspiration Gone / În căutarea inspiratiei pierdute – Marea Britanie 2012; regia: Ashley Michael Briggs.

Der Penguin / Pinguinul – Germania 2012; regia: Anette Jung.

Sleep Working / Somn-muncă – Marea Britanie 2013; regia: Gavin Williams.

Zoo – Franta 2012; regia: Nicolas Pleskof.

În afara competitiei, festivalul LUNĂ PLINĂ a ales să salute în 2013 două tări ale căror cinematografii fantastice sunt mai relevante pe an ce trece, anume Spania si Belgia – două tări care, deloc întâmplător, găzduiesc cele mai longevive festivaluri de gen din lume (Sitges – 46 de editii si Bruxelles – 32 de editii).

BILETE

La fel ca la prima editie, pasionatii de filme horror si fantastice vor putea opta pentru bilete unice la pretul de 8 lei (5 lei pentru localnici) cu taxa de campare de 10 lei pe noapte/persoană, sau pentru abonamente cu diferite valori:

  • Din 14 august – 70 lei abonament proiectii (100 lei cu taxa camping inclusă)
  • Din 15 august  – 60 lei abonament proiectii (85 lei cu taxa camping inclusă)
  • Din 16 august  – 50 lei abonament proiectii (70 lei cu taxa camping inclusă)

Primele 50 de abonamente pentru toata perioada cu campare inclusa sunt disponibile la pretul de 80 lei, iar urmatoarele 100 de abonamente – la pretul de 90 lei. Abonamentele se pot achizitiona de pe www.biletmaster.ro, sistem de vânzare computerizată, care ajută la procurarea rapidă a biletelor de intrare si a abonamentelor.

STRANGERE DE FONDURI

Prima editie a Festivalului „LUNĂ PLINĂ” a avut loc în perioada 16 – 19 august 2012 si a strâns peste 3000 de spectatori. Si anul acesta, „LUNĂ PLINĂ” rămâne un festival complet independent si auto-finantat. Pentru ca tot ceea ce si-a propus să devină realitate si pentru a reusi o editie la standard european, festivalul a decis să initieze o campanie de tip crowdfunding 100% românească pentru strângerea unei sume de 20.000 de lei. Suma reprezintă doar o fractiune din buget, dar este vitală pentru ca „LUNĂ PLINĂ” să fie cu adevărat experienta ultimă în materie de festival fantastic.

Partenerii festivalului „LUNA PLINĂ” se numesc Crestemidei.ro, platformă destinată campaniilor de strângere de fonduri. Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesati: crestemidei.ro/en/lunaplinafestival. Nu există sume mici, există doar iubitori de cinema.

LOCATII SI CAZARE

Click pe harta pentru versiunea marita!

INFO POINT/PUNCTUL DE INFORMARE TURISTICĂ este amenajat în Piata Centrală, cu un program zilnic între 9:00 si 21:00. De aici se pot achizitiona abonamentele, se pot obtine informatii despre cazare, despre obiectivele si traseele turistice din zonă, se pot face rezervări pentru activitatile outdoor, precum si rezervări pentru cursa specială de plecare către gara din Medias în ultima zi a festivalului. De asemenea, aici puteti aduce obiectele găsite.

Proiectiile în aer liber au loc la Grădina Méliès (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohială – 1000 locuri) si la Cinema Vertigo (curtea interioară a Scolii generale din apropierea campingului – 400 locuri). Proiectiile din interior au loc în Sala Karloff (fostul cinematograf din clădirea Căminului Cultural – 120 locuri) si Studioul Ion Hobana (clădirea Căminului Cultural – 180 locuri)  Workshopurile se desfăsoară în curtea Căminului Cultural, locatie denumită Atelierele fantastice.

Pe lângă pensiunile traditionale din zonă, cinefilii vor avea la dispozitie un camping îngrădit si păzit, dotat cu dusuri si toalete publice, un punct de predare a obiectelor de valoare si un magazin cu produse alimentare, apă si băuturi răcoritoare si alcoolice. Pentru a vedea pensiunile din zona  CLICK AICI

INFO

lunaplinafestival.ro

www.facebook.com/LunaPlinaFestival

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Festivalul filmului Horror & Fantastic “Luna Plina”, 14-18 august/Biertan”

  1. Haihui says:

    Transport Bucuresti – Fesitvalul Luna Plina / Biertan. Pentru detalii vezi aici.

Scrie un comentariu: