FIE 2015 / Festivalul Filmului European, editia 2015. PROGRAM IASI

festivl-film-european

Cea de a 19-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) va avea loc în perioada 7 – 31 mai în Bucureşti şi în alte patru oraşe din ţară. Organizatorii îşi respectă promisiunea făcută în 2014, adăugând pe harta festivalului orașe noi. Astfel, în 2015, FFE debutează la București și va ajunge apoi la Craiova, Iaşi, Tîrgu-Mureş și Hunedoara. Proiectiile de la Iasi vor avea loc la Casa de Cultura “M. Ursachi” a Municipiului Iasi din Parcul Copou.

În perioada 7 – 31 mai, cinefilii din cinci orașe din România vor avea ocazia să vadă peste 50 de filme, selectate de organizatori împreună cu ambasadele europene și cu institutele culturale de la București.

Versatil, polimorf, imprevizibil, aidoma vieții – și definibil doar în opoziție cu cinematografia comercială – filmul european rămâne filmul tuturor posibilităților. Spectatorii vor avea ocazia să se bucure, să își pună întrebări, să plângă și să viseze la drame, comedii, filme biografice, documentare și filme de animație din 25 de ţări europene.

Ambasadorul onorific al celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European este Tudor Giurgiu, al cărui nou film, De ce eu?, a avut premiera recent. În clipul de prezentare al festivalului, Tudor Giurgiu va propune, conform tradiției, o viziune personală asupra a ceea ce înseamnă cinematografia europeană în contextul actual.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi institutelor culturale europene de la București, al Uniunii Cineaștilor din România, sub egida EUNIC București.

PROGRAM IASI

Vineri, 22 mai, ora 19:00

  •  Lilting / O poveste cu cântec, Marea Britanie, 2014, 86’ dramă

Regia și scenariul: Hong Khaou. Imaginea: Urszula Pontikos. Montajul: Mark Towns. Muzica: Stuart Earl. Cu: Ben Whishaw, Cheng Pei-pei, Andrew Leung, Morven Christie, Naomi Christie, Peter Bowles. Distribuit de: Artificial Eye

Ben Whishaw este devastator…Cu siguranță, „O poveste cu cântec“ îți va topi inima. (Indiewire). Un film meditativ despre grație, sensibilitate și lucrurile care ne aduc împreună. (Hollywood Reporter)

Plasat în Londra contemporană și avându-l protagonist pe Ben Whishaw, O poveste cu cântec spune povestea unei mame chinezo-cambogiene îndurerată de moartea prematură a fiului ei, a cărei lume va fi și mai tulburată de apariția unui străin. Cei doi au dificultăți de comunicare din cauza diferențelor de limbă, dar sunt legați de durerea pe care o împart. Cu ajutorul unui interpret reușesc să adune laolaltă amintirile despre bărbatul pe care amândoi l-au iubit foarte mult.

Hong Khaou, născut în 1975, este un regizor de film și scenarist britanic de origine cambogiană. Este cunoscut pentru scurtmetrajele Summer (2006, prezentat la Berlin) și Spring (2011, selectat la Sundance și Berlin), iar O poveste cu cântec reprezintă debutul lui în lungmetraj. În 2014 a primit la Sundance – Premiul Mahindra Global Filmmaking pentru următorul lui film – Monsoon.

Festivals & Awards: 2014: Sundance Film Festival (Cinematography Award); BAFTA Awards (2015), British Independent Film Awards (2014), GLAAD Media Awards (2015)

Sambata, 23 mai 2015, ora 12:30

  • Te iubesc, Ion și Doina. Moldova / 2014 / 100’, documentar

Regia, scenariu, montaj: Leontina Vătămanu, Producția: OWH Studio

Filmul Te iubesc, Ion și Doina spune povestea legendarului tandem muzical, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Este o poveste de iubire, în toate formele ei, și nemurire, în care regăsim pagini de istorie din viața celor două inimi gemene, precum și secvențe din prezent, când existența lor continuă prin arta și creația care i-a consacrat.

Sambata, 23 mai 2015, ora 14:30

  • Legături bolnăvicioase / Love Sick, România / Franța, 2006, 86’, dramă

Scenariul: Cecilia Ştefănescu (după romanul omonim). Imaginea: Alexandru Sterian; Montajul: Alexandru Radu; Muzica: Vlaicu Golcea; Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Cătălina Murgea, Mircea Diaconu; Producător: Libra Film;

Te îndrăgostești. Nu există nici o regulă. Pentru restul lumii poate părea ceva bolnăvicios. E ceva care te poate răni, te poate durea… mai mult decât orice altceva. Alex și Kiki par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. Pentru familia lor, Kiki și Sandu sunt doi frați care se ceartă din când în când. De fapt, sunt îndrăgostiți… unul de altul. Legături bolnăvicioase spune povestea lor.

Sambata, 23 mai 2015, ora 16:00

  • Uzak ihtimal / Celelalte mătănii / Wrong Rosary, Turcia, 2009, 90’, dramă

Regia: Mahmut Fazil Çoşkun. Scenariul: Tarık Tufan, Görkem Yeltan. Imaginea: Refik Çakar. Montajul: Çiçek Kahraman. Muzica: Rahman Altin. Cu: Nadir Sarıbacak, Görkem Yeltan, Ersan Uysal. Distribuit de: Filmpot.

Mahmut Fazil Çoşkun elimină cu grijă orice urmă de melodramă cu imaginile frugale, echilibrate și observaționale ale debutului său. (Variety)

Musa este un tânăr muezin, timid, care se mută la Istanbul pentru a lucra la moschee. Se mută în centrul orașului și se îndrăgostește de vecina lui, Clara, o frumoasă asistentă catolică. La început, Musa este timid și confuz privind sentimentele sale, dar pe măsură ce trece timpul, acestea nu mai pot fi ignorate. Când îi face o vizită Clarei, la biserică, îl întâlnește pe anticarul Yakup, și mici surprize încep să apară din intersectarea celor trei vieți.

Mahmut Fazil Coskun s-a născut în 1973 și a studiat filmul la UCLA și Universitatea Bilgi din Istanbul. Din 2000 a lucrat ca regizor de film documentar și reclame. Celelalte mătănii reprezintă debutul în lungmetraj. Acesta a fost urmat de Yozgat Blues (2013), a cărui premieră a avut loc la Festivalul de Film de la San Sebastian și a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale de film.

Festivals & Awards: 2009: Rotterdam IFF (Tiger Award), Haifa IFF (Golden Anchor Award), Istanbul IFF (Golden Tulip Award, Best Actor, Best Director), SIYAD Turkish Film Critics Association Awards (Best Actor), Crossing Europe IFF (Best Film), TOFIFEST IFF (Best Actor, Jury Special Award), Adana Golden Boll FF (Best Actor, Best Actress); 2010: Sofia IFF (Best Balkan Film) Bombay IFF (2009)

Sambata, 23 mai 2015, ora 18:00

  • La jalousie / Gelozia / Jealousy, Franța, 2013, 77’, dramă

Regia: Philippe Garrel. Scenariul: Marc Cholodenko, Caroline Deruas-Garrel, Philippe Garrel, Arlette Langmann. Imaginea: Willy Kurant. Montajul: Yann Dedet. Muzica: Elise Luguern. Cu: Louis Garrel, Anna Mouglalis, Rebecca Convenant, Olga Milshtein, Esther Garrel. Distribuit de: Wild Bunch

Cel mai răscolitor la Garrel nu este modul său de a rezolva ecuațiile amoroase, ci de a sublima melancolia. (L’Express)

Louis a trăit vreo zece ani cu Mathilde și au împreună o fiică, Charlotte. Obosit de rutina cotidiană a vieții de cuplu, o părăsește pe Mathilde pentru Claudia. Amândoi sunt actori. În viața profesională, totul merge bine pentru Louis: are agenda plină de proiecte. Pentru Claudia e mai complicat, abia își câștigă existența, și îi este foarte teamă că Louis o să obosească și o s-o părăsească. Într-o seară, norocul îi surâde, în sfârșit. Întâlnește un arhitect care îi face o ofertă de serviciu. Gelos, Louis vede asta ca pe o amenințare… Charlotte, fiica lui Louis, asistă la certuri…

Philippe Garrel – regizor, scenarist, director de imagine, monteur, producător – este fiul actorului Maurice Garrel, care a făcut parte, între altele, din distribuția filmului La peau douce, în regia lui François Truffaut. Philippe Garrel a realizat primul său scurtmetraj la 16 ani: Les Enfants Désaccordés. Prima apreciere importantă a primit-o în 1982, când a câștigat premiul Jean Vigo pentru filmul L’enfant secret (1979). În 1984, a câștigat, la Cannes, premiul Perspectives du Cinéma, cu filmul Liberté, la nuit, iar în 2008, la același festival, La frontière de l’aube a fost nominalizat pentru Palme d’Or. Mai multe filme ale sale au fost apreciate, de-a lungul timpului, la Festivalul de Film de la Veneția: J’entends plus la guitarre (1991), Le vent de la nuit (1999), Sauvage innocence (2001), Les amants réguliers (2005) etc. Rolul principal din Gelozia este interpretat de fiul său, Louis, iar fiica sa, Esther, face, de asemenea, parte din distribuție.

Festivals: La Biennale di Venezia (2013), Rotterdam IFF (2014)

Sambata, 23 mai 2015, ora 20:00

  • Aferim! România / Bulgaria / Cehia, 2015, 105’, dramă

Regia: Radu Jude. Scenariul: Radu Jude, Florin Lăzărescu. Imaginea: Marius Panduru. Montajul: Cătălin Cristuțiu. Muzica: Trei Parale. Cu: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Alberto Dinache, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc. Distribuit de: Micro Film și Parada Film

„Aferim!“ e nu doar cel mai important film românesc din 2010 încoace, ci și o intervenție hotărâtă în agenda dezbaterilor publice ale momentului. Ce face Radu Jude în acest film este să atace problema rasismului anti-rom din România de azi, dar nu direct, printr-o poveste de actualitate cu efect moralizator, ci relatînd un episod din epoca robiei și trasând implicit o genealogie a raporturilor de oprimare care continuă să se reproducă și astăzi. Trecutul nu-i este suprapus alegoric prezentului; filmul insistă în aceeași măsură asupra distanței și asupra continuităților dintre ele. Recunoscând implicit existența acestei distanțe, Jude scoate la vedere caracterul mediat al accesului său la Țara Românească a anului 1835. (Andrei Gorzo și Veronica Lazăr)

În Țara Românească a începutului de secolul XIX, zapciul Costandin însoțit de fiul său Ioniță caută un rob fugar.

Radu Jude (1977) a absolvit Universitatea Media din București în 2003. A lucrat ca asistent de regie, a regizat o serie de scurtmetraje printre care Lampa cu căciulă (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și Alexandra (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul său de debut – Cea mai fericită fată din lume (2009) (câștigător al premiului NHK la Sundance și a grantului Hubert Bals) a fost distins cu premiul CICAE la Berlinale 2009. În 2011, a regizat și produs pelicula independentă Film pentru prieteni. Toată lumea din familia noastră (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. Cele mai recente scurtmetraje O umbră de nor (2013) și Trece și prin perete (2014) au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului. În prezent, Radu Jude pregătește lungmetrajul Inimi cicatrizate, adaptare a romanului lui Max Blecher.

Festivals & Awards: Aferim! a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, anul acesta, iar Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.

Duminica, 24 mai 2015, ora 12:30

  • Cara a cara / Față în față / Face to Face, Portugalia / Mexic, 2013, 69’, documentar

Regia şi scenariul: Margarida Leitão. Imaginea: Guilherme Daniel. Montajul: João Braz. Sunet: Ricardo Ganhão, Bernat Fortiana. Producător: Ukbar Filmes

cara a cara

În portugheză, forcados desemnează un grup de opt tineri care trebuie să imobilizeze taurul cu mâinile goale. Sunt tineri curajoși care, în căutarea adrenalinei, își riscă viața în numele unei tradiții culturale. Cum ajung acești tineri să înfrunte moartea în arenă, în loc să caute adrenalina în sporturi moderne? Ce valori îi ghidează?

Față în față surprinde activitatea unor grupuri de forcados din Portugalia și Mexic, care își dedică cei mai buni ani unor practici riguroase, care se supun disciplinei și unei ierarhii bine stabilite. Împreună își testează limitele curajului și ale fricii. În arenă, sub privirea apăsătoare a unui public tăcut, se pun pe ei înșiși la încercare.

Margarida Leitão a studiat film la Școala de Teatru și Film din Lisabona. A realizat scurtmetraje de ficțiune (Breathless, Diversion, Wounded, Flesh of my Flesh) și documentare (Brave Youth, Design behind Bars, Many Days to a Month, Killing Time) care au fost prezentate și premiate în festivaluri internaționale. A lucrat, de asemenea, ca editor și script supervisor pentru producții cinematografice și de televiziune. Față în față a avut premiera în competiția Festivalului DocLisboa în octombrie 2013.

Festivals: Festival Internacional de Cine en Guadalajara (2013), Doclisboa (2013)

Duminica, 24 mai 2015, ora 14:00

  • Nordvest / Nord-vest / Northwest, Danemarca, 2013, 91’, dramă

Regia: Michael Noer. Scenariul: Rasmus Heisterberg, Michael Noer. Imaginea: Magnus Nordenhof Jønck. Sunetul: Kasper Janus Rasmussen, Rasmus Winther Jensen.  Montajul: Adam Nielsen. Cu: Gustav Dyekjær Giese, Oscar Dyekjær Giese, Roland Møller, Lene Maria Christensen, Nicholas Westwood. Distribuit de: TrustNordisk

Pentru mine nu e „o, un alt film despre nelegiuri.“ E o altă perspectivă asupra naturii umane. (Michael Noer)

Nordvest este una dintre cele mai sărace zone din Copenhaga. Casper are 18 ani şi trăieşte aici cu mama, fratele şi sora mai mică. Adolescentul se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta vânzând bunuri furate unui gangster de cartier. Când crima organizată pătrunde în Nordvest, ierarhia infractorilor se schimbă, iar Casper are şansa unei ascensiuni. Curând va ajunge într-o lume a drogurilor, a violenţei şi-a prostituţiei, iar deznodământul va face ca locul de joacă din copilărie să se transforme într-un adevărat câmp de luptă.

Michael Noer s-a născut în 1978 în Danemarca și a absolvit Școala Națională de Film în 2003.
Primul lungmetraj – R (2010), co-regizat cu Tobias Lindholm și documentarele Vesterbro (2007) și The Wild Hearts (2008) l-au consacrat ca un regizor extrem de talentat. Nord-vest, al doilea lungmetraj din cariera sa, a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.

Festivals & Awards: 2013 – Göteborg International Film Festival (FIPRESCI Award), Beaune International Thriller FF (Critic’s Prize, Jury Prize), Transilvania IFF (Best Actor), Nordic Filmdays Lübeck (NDR Film Prize for Best Film), Cognac Festival du Film Policier (Critics Award), Taipei FF (Special Mention). 2014 – Bodil Awards (Best Supporting Actor) New York Tribeca FF, Rotterdam, IFF, TOFFIFEST Torun (2014), Wisconsin FF (2014), Chennai IFF, Marrakech IFF, Tallinn Black Nights FF, Sevilla Festival de Cine, Lithuania Scanorama Film Forum, Denver IFF, Thessaloniki IFF, Bergen IFF, Philadelphia FF, Chicago IFF, London FF, Milwaukee IFF, Helsinki FF, Saint Petersburg IFF, Melbourne FF, Puchon International Fantastic FF, Cracow Off Camera IFF, Paris Cinema, München IFF, Karlovy Vary IFF, Taipei FF, Bratislava Art FF, Moscow – Royal Danish Embassy, Seattle IFF

Duminica, 24 mai 2015, ora 15:30

  • Leviafan / Leviatan / Leviathan, Rusia, 2014, 140’, dramă

Regia: Andrey Zvyagintsev. Scenariul: Andrei Zviaghințev, Oleg Neghin. Imaginea: Mikhail Krichman. Muzica: Philip Glass. Cu: Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov,Elena Lyadova, Aleksey Serebryakov

Leviatan este o reinterpretare a legendei biblice a lui Iov, repovestită ca un conflict între un simplu mecanic şi un primar corupt. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său. Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia.

Duminica, 24 mai 2015, ora 18:00

  • Ida, Polonia, 2013, 82’, dramă

Regia: Paweł Pawlikowski. Scenariul: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz. Imaginea: Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal. Montajul: Jarosław Kamiński. Muzica: Kristian Selin Eidnes Andersen. Cu: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski. Distribuit de: Clorofilm

Simplu, obsedant, fără compromisuri, „Ida“ este un film de artă de excepţie ale căror emoții sunt la fel de puternice și convingătoare, pe cât sunt imaginile de frumoase. (LA Times). Unul dintre cele mai bune filme din istoria europeană recentă. (The New York Times)

Polonia, 1962. Anna este novice, orfană crescută de maicile de la mănăstire. Înainte să depună jurământul, trebuie să se întâlnească cu Wanda, singura ei rudă în viață. De la Wanda află că este, de fapt, evreică. Cele două femei pornesc apoi într-o călătorie pentru a descoperi nu numai tragica poveste a familiei lor, dar și pe ele însele. Ida trebuie să aleagă între identitatea ei de la naștere și religia care a salvat-o de la masacrele de sub ocupația nazistă în Polonia. Și Wanda trebuie să se confrunte cu decizii pe care le-a luat în timpul războiului, când a ales loialitatea față de cauză, înaintea familiei.

Pawel Pawlikowski a plecat din Polonia când avea 14 ani. Înainte să se stabilească în Marea Britanie, a locuit în Germania și în Italia. A studiat literatură și filosofie la Londra și la Oxford și a început să realizeze filme documentare pentru BBC la mijlocul anilor `80. Între documentarele sale se află și Dostoevsky’s Travels (1991) – desemnat cel mai bun documentar – Mențiune specială la Premiile Academiei Europene de Film, 1992. Pentru filmul de ficțiune realizat în 2000, Last Resort, a fost distins cu două premii BAFTA. A urmat My Summer of Love (2004), câștigător al mai multor premii, între care Alexander Korda pentru cel mai bun film britanic (Premiile BAFTA). După La femme du Vème (2011), în 2013, revine în Polonia, pentru a realiza Ida.

Festivals & Awards: 2015 – Academy Awards, USA (Oscar – Best Foreign Language Film of the Year); BAFTA Awards (BAFTA Film Award for Best Film); CinEuphoria Awards (Best Cinematography)
2014: European Film Awards (Audience Award, Best Film, Best Director, Best Screenwriter, Best Cinematographer); American Society of Cinematographers, USA (Spotlight Award); Awards Circuit Community Awards (Best Foreign Language Film), Capri, Hollywood (Best Foreign Film); Independent Spirit Awards (Best International Film), LUX Prize (Lux Prize); London FF(Best Film); Polish Film Awards (Best Film, Best Director, Best Actress, Best Editing); Seattle International FF(Best Actress); Toronto IFF (FIPRESCI Prize); Warsaw IFF (Ecumenical Jury Award); Wiesbaden goEast (SKODA Film Award) Golden Globes, USA (2015), Argentinean Film Critics Association Awards (2015), Bodil Awards (2015), British Independent Film Awards (2014), Broadcast Film Critics Association Awards (2015), Chicago Film Critics Association Awards (2014), César Awards, France (2015), David di Donatello Awards (2014).

Duminica, 24 mai 2015, ora 20:00

  • Bogowie / Dumnezeii / Gods, Polonia, 2014, 112’. biografie, dramă

Regia: Łukasz Palkowski. Scenariul: Krzysztof Rak. Imaginea: Piotr Sobociński Jr.. Montajul: Jarosław Barzan. Muzica: Bartosz Chajdecki. Cu: Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Tomasz Kot, Kinga Preis. Distribuit de: Next Film

Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu success, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80.

Este un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii. Filmul prezintă discuțiile dintre profesorul Religa și echipa sa de chirurgi, despre moartea biologică și limitele competențelor medicale. Lupta pe care o duce profesorul nu este numai o luptă pentru echipamente si finanțare, ci în primul rând o luptă cu mentalități învechite.

Łukasz Palkowski s-a născut la Varșovia și este scenarist și regizor. A debutat în lungmetraj cu Reserve, în 2007.

Festivals &Awards: 2014 –  Gdynia FF (Grand Prix Golden Lion for Best Film, Best Screenplay, Best Make-up, Best Production Design, Best Actor), Polish Film Awards (Best Film, Best Director, Best Screenplay, Best Cinematography, Audience Award, Best Actor)
Polish Film Festival in America (2014), Camerimage IFF (2014)

INFO

Festivalul Filmului European

Web: www.festivalulfilmuluieuropean.ro

FB: www.facebook.com/ffeRomania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: