Festivalul Filmului European, editia 2011

Cea de-a XV-a editie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, are loc in perioada 5 – 29 mai 2011 in Bucuresti, Brasov, Iasi, Tirgu-Mures si Timisoara. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 30 de tari.

UPDATE CONCURS: Invitatia la Gala de deschidere a festivalului a fost cistigata de Cristina Palamariu.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2010 – Marti dupa Craciun, premiat si selectionat in numeroase festivaluri (Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul Independenta Film si Clorofilm.

Calendarul proiectiilor la IASI – Casa de Cultura “Mihai Ursachi”

 

19 mai, ora 19.00

Film pentru prieteni / A film for friends
Romania, 2011, 60’/ drama

Regia si scenariul: Radu Jude/ Imaginea: Andrei Butica/ Montajul: Catalin F. Cristutiu/ Sunetul: Vlad Voinescu, Filip Muresan/ Cu: Gabriel Spahiu, Serban Pavlu, Lucia Maier, Marian Bratu, Silviu Geamanu, Aurelia Achim, Ovidiu Stancu/ Produs de: Radu Jude

Filmul este, in esenta, un studiu al unei mari iubiri de sine. Radu Jude

Un barbat inregistreaza un mesaj video pentru cei apropiati.

Vezi mai multe detalii

19 mai, ora 20.30

Hævnen / Intr-o lume mai buna / In a Better World
Danemarca, 2010, 113’/ drama

Regia: Susanne Bier/ Scenariul: Anders Thomas Jensen/ Imaginea: Morten Søborg/ Montajul: Morten Egholm, Pernille Bech Christensen/ Muzica: Johan Söderqvist/ Cu: Michael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen/ Distribuit de: Clorofilm

“Intr-o lume mai buna“ exploreaza limitele de care ne lovim in incercarea de a deţine controlul asupra celorlalţi dar si asupra propriilor vieţi. Este si o reflecţie asupra esenţei civilizaţiei noastre “avansate”. Este aceasta un model pentru o viaţa mai buna, sau in spatele aparenţelor cultura moderna este dominata de dezordine si anarhie? Suntem imuni la haos sau ne aflam in permanenţa in echilibru pe marginea lui?

Sinopsis: Intre o tabara de refugiati in Africa si un idilic oras de provincie din Danemarca, vieţile a doua familii se intersecteaza. O prietenie intre doi baieti de zece ani, ale caror vieti stau sub semnul dramelor parintilor, este pusa la incercare de posibilele efecte tragice ale unui act de razbunare pus la cale de unul dintre ei. Pana la urma, cu ajutorul parintilor, ajung sa inteleaga si sa accepte complexitatea emotiilor umane, in special singuratatea, fragilitatea, durerea si empatia.

http://www.youtube.com/watch?v=r2d528Nh-Kw&feature=player_embedded

20 mai, ora 16.00

Snabba Cash / Castig facil / Easy Money
Suedia, 2009, 119’/ thriller

Regia: Daniél Espinoza/ Scenariul: Maria Karlsson in colaborare cu Daniél Espinosa, Fredrik Wikström si Hassan Loo Sattarvandi, o adaptare a best-sellerului omonim al lui Jens Lapidus/ Imaginea: Aril Wretblad/ Montajul: Theis Schmidt/ Muzica: Jean-Pierre Mas/ Cu: Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Dragomir Mrsic/ Distribuit de: Clorofilm

Sinopsis: JW este un student ambitios, care, atunci cand se indagosteste de o fata din elita Stockholmului, ajunge in mijlocul crimei organizate, unde Jorge, un detinut chilian, evadeaza din inchisoare si se ascunde de politie si de mafia iugoslava. Planul acestuia este sa dea o ultima lovitura, sa importe o cantitate uriasa de cocaina si apoi sa dispara pentru totdeauna. Mrado , un asasin platit, este pe urmele lui Jorge, dar trebuie sa aiba grija de fiica lui de doar 8 ani. In cautarea unui castig facil, JW incearca sa se integreze in aceasta lume, in care va fi nevoit sa tradeze, sa omoare dar mai ales sa supravietuiasca…

http://www.youtube.com/watch?v=d9M4HBAlcSc&feature=player_embedded

20 mai, ora 18.00

La Régate / Regata / The Boat Race
Belgia / Luxemburg / Franta, 2009, 91’ – drama

Regia: Bernard Bellefroid/ Scenariul: Bernard Bellefroid, David Lambert/ Imaginea: Alain Marcoen/ Montajul: Yannick Leroy/ Muzica: Claudine Muno & The Luna Boots/ Cu: Joffrey Verbruggen, Thierry Hancisse, Sergi López, Pénélope Levêque/ Distribuit de: Pyramide

Sinopsis: Alex are cincisprezece ani si locuieste cu tatal sau, indurand permanent tratamentul  destul de dur aplicat de acesta. Pentru a scapa de acest trai de zi cu zi, Alex face canotaj pe raul Meuse si are o singura obsesie: sa castige cu orice pret Campionatul Individual de Canotaj din Belgia. Antrenorul lui, Sergi, si Muriel, fata pe care o iubeste, il vor ajuta pe Alex sa redescopere valorile umane pe care le-a pierdut. Un proces de invatare lung si dificil…

Vezi mai multe detalii

20 mai, ora 20.00

Celda 211 / Celula 211 / Cell 211
Spania / Franta, 2009, 113’/ actiune, I.M. – 18

Regia: Daniel Monzón/ Scenariul: Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón, dupa un roman de Francisco Pérez Gandul/ Imaginea: Carles Gusi/ Montajul: Cristina Pastor/ Muzica: Roque Baños/ Cu: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines, Manuel Morón, Carlos Bardem/ Distribuit de: Films Distribution SAS

Regizorul si scenaristul Daniel Monzón porneste de la o situatie ingrozitoare si zugraveste inteligent povestea potentialei cruzimi a fiecaruia dintre noi. filmcritic.com

Sinopsis: Juan este angajat pe postul de gardian de inchisoare si incearca sa faca impresie buna prezentandu-se la lucru cu o zi mai devreme. In timpul turului inchisorii, are loc un accident, in urma caruia isi pierde cunostinta si este dus in celula 211 pentru a-si reveni. Intre timp, izbucneste o revolta, iar Juan se trezeste singur printre ceilalti prizonieri. Pentru a supravietui, trebuie sa pretinda ca este unul dintre ei.

21 mai, ora 16.00

Čekaj me, ja sigurno neću doći / Asteapta-ma, eu n-o sa vin / Wait for Me and I Will Not Come
Serbia, 2009, 90’/ drama romantica

Regia si scenariul: Miroslav Momcilovic/ Imaginea: Dusan Joksimovic/ Montajul: Predrag Bogojevic/ Muzica: Vladimir Divljan/ Cu: Milos Samolov, Mirjana Karanovic, Gordan Kicic, Milica Mihajlovic, Branislav Trifunovic/ Distribuit de: Brigada Film

Sinopsis: Alek e atat de distrus de faptul ca Teodora l-a parasit, incat vrea sa se spanzure. Il oprește, la timp, Bane, un bun prieten, caruia tocmai i-a murit tatal. Alek nu poate sa-i fie alaturi lui Bane pentru ca se gandește tot timpul la Teodora. Teodora insa s-a indragostit de Nemanja, un fanatic suporter al echipei Steaua Roșie din Belgrad, care o iubește pe Marina. Iar Marina este indragostita de Alek. Cu totii sufera, inclusiv Bane, care afla ca parintii lui nu se iubisera atat de mult pe cat era toata lumea convinsa. La un moment dat, ceva se schimba insa.

Vezi mai multe detalii

21 mai, ora 18.00

My Brothers /Fratii mei
Irlanda, 2010, 90’/ drama

Regia: Paul Fraser/ Scenariul: William Collins/ Imaginea: P.J. Dillon/ Montajul: Emer Reynolds/ Muzica: Snow Patrol/ Cu: Timmy Creed, Paul Courtney, T.J. Griffin, Kate Ashfield, Sarah Greene/ Produs de: Rubicon Films

Decorul si tonul povestii sunt irlandeze, insa temele sunt universale. Pierderea unui parinte ne afecteaza pe toti intr-un anumit moment al vietii iar acceptarea cere un efort de un tip special. O situatie in care publicul se poate lesne regasi este nevoia fratilor de a fi perceputi ca fiind diferiti, in ciuda elementelor identitare comune si a legaturii profunde care ii leaga. Filmul abordeaza aceste teme fundamentale cu umor si caldura. Paul Fraser

Sinopsis: Trei frati – Noel, un tanar de 17 ani, coplesit de responsabilitati, Paudie, un baiat de 11 ani care viseaza sa joace pentru Liverpool, si Scwally, un baietel de 7 ani, naiv si obsedat de Star Wars, desi n-a vazut inca filmele. Tatal lor e pe moarte, iar cand Noel ii strica, din greseala, ceasul preferat, cei trei frati pleaca in cautarea unuia cu care sa-l inlocuiasca. Totul se petrece in week-end-ul de Halloween din 1987, iar calatoria se dovedeste plina de peripetii.

http://www.youtube.com/watch?v=5EayH19MvMs&feature=player_embedded

Vezi mai multe detalii

21 mai, ora 20.00

Metrobranding – O poveste de dragoste intre oameni si obiecte / Metrobranding – A love story between men and objects
Romania, 2010, 90’/ documentar

Regia si scenariul: Ana Vlad, Adi Voicu/ Imaginea: Adi Voicu/ Montajul: Roxana Szel, Ioachim Stroe/ Muzica: Partizan/ Distribuit de: Mandragora

Sinopsis: Daca “vesticii“ erau obisnuiti sa aleaga dintre sute de branduri, in Romania oamenii traiau o cu totul alta experienta: o singura marca pentru fiecare produs. De aici si importanta pe care aceste monobranduri a avut-o in vietile celor care le realizau, dar si a celor care le foloseau.

Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor sase branduri, altadata vedete ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana.

Au aparut aproximativ in acelasi timp, odata cu industrializarea socialista si in timp ce, in jurul fabricilor care le produceau, rasareau orase peste noapte, brandurile respective deveneau obiecte de cult in visele si in viata de zi cu zi a fiecarui roman. Ce s-a ales de destinul lor, de oamenii din jurul lor si de micile orase industriale pe care le sustineau? Exista viata dupa moarte pentru marcile socialiste?

Filmarile au avut loc in orasele care le produceau, si care au imprumutat pana si numele lor. Altadata mandria Romaniei socialiste, acestea si-au pierdut complet identitatea, odata cu disparitia produselor.

Un final trist pentru o poveste de dragoste ai carei protagonisti erau brandurile celebre de odinioara si oamenii din orasele mici, care astazi traiesc in umbra acestor produse.

Vezi mai multe detalii

22 mai, ora 16.00

Embargo / Embargoul
Portugalia / Spania / Brazilia, 2010, 83’/ comedie

Regia: António Ferreira/ Scenariul: Tiago Sousa, inspirat de povestirea omonima a scriitorului José Saramago/ Imaginea: Paulo Castilho/ Montajul: António Ferreira, Tiago Sousa/ Muzica: Luís Pedro Madeira/ Cu: Filipe Costa, Cláudia Carvalho, Pedro Diogo, Fernando Taborda, José Raposo, Eloy Monteiro/ Distribuit de: Persona Non Grata Pictures

Sinopsis: Embargoul spune povestea lui Nuno, un vanzator ambulant de sandvisuri, inventatorul unei masinarii care promite sa revolutioneze industria incaltamintei. Actiunea se petrece pe fondul unui embargou petrolier, astfel ca situatia economica a lui Nuno este dezastruoasa. Orbit de obsesia pentru succes si de a-si atinge telurile in viata, incearca cu disperare sa vanda masinaria. Cand apare insa sansa unica sa-si prezinte inventia, Nuno este blocat in mod misterios in masina. Isi rateaza astfel ocazia vietii, iar destinul lui intra sub embargou.

Vezi mai multe detalii

22 mai, ora 18.00

Kenjac / Magarul / The Donkey
Croatia, 2009, 90’/ drama

Regia si scenariul: Antonio Nuić/ Imaginea: Mirko Pivčević/ Montajul: Marin Juranić/ Muzica: Srđan Gulić/ Cu: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza/ Produs de: Propeler Film

“Magarul“ este o poveste despre paternitate. Ceea ce ma intereseaza cel mai mult la relatia tata-fiu este faptul ca adesea ne imitam tatii si invatam foarte putin de la ei. Le repetam greselile in loc sa invatam din ele. Antonio Nuić

Sinopsis: Este anul 1995. Vara in care se va desfasura operatiunea militara Storm. Boro, care se apropie de 40 de ani, se intoarce impreuna cu sotia Jasna si fiul Luka in satul sau natal din Hertegovina, dupa o absenta de 7 ani. E nerabdator sa-si vada fratele care a reusit sa plece din Sarajevo impreuna cu familia. Boro se cearta tot timpul cu Jasna si nu vorbeste deloc cu tatal lui, Paško, pe care-l invinuieste de moartea mamei sale. In doua saptamani ale lunii august 1995, Boro isi va rezolva disputa de ani de zile cu tatal sau, va invata sa fie un sot si un tata mai bun, si un rol insemnat in toate acestea il va avea un magarus.

Vezi mai multe detalii

22 mai, ora 20.00

Essential Killing
Polonia / Norvegia / Irlanda / Ungaria, 2010, 83’/ thriller

Regia si scenariul: Jerzy Skolimowski/ Imaginea: Adam Sikora/ Montajul: Réka Lemhényi/ Muzica: Pawel Mykietyn/ Cu: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen, Nicolai Cleve Broch, David L. Price, Torgrim Ødegård/ Distribuit de: HanWay Films

Un om este plasat in circumstante care sondeaza limitele rezistentei umane, ajungand in situatii in care expresia “a supravietui cu orice pret“ are sens propriu. “Essential killing“ este, in primul rand, o poveste despre Om si Natura, dar mai ales despre confruntarea dintre Om si Natura. Mai mult decat atat, povestea ne testeaza empatia pentru o fiinta umana versus dusmanul colectiv.

Sinopsis: Capturat de soldatii americani in Afganistan, Mohammed este transferat intr-un centru de detentie secret din Europa. Cand vehiculul cu care era transportat este implicat intr-un accident, se trezeste dintr-odata, liber, fugar prin zapada pana la genunchi, in padurea inghetata din apropiere, intr-un mediu cu totul diferit de desertul care-i era familiar. Urmarit permanent de o armata care oficial nici macar nu exista, Mohammed este fortat sa ucida pentru a supravietui.

Vezi mai multe detalii


** Informatii depre editia 2011 a festivalului sunt disponibile pe pagina web oficiala – http://www.festivalulfilmuluieuropean.ro si in retele sociale – pe facebook la http://www.facebook.com/ffeRomania si pe twitter la @ffeRomania.

Pe langa un numar record de filme, editia a XV-a aduce mai multe elemente noi:

– Cinemateca Romana se alatura Festivalului si va completa contributia partenerilor traditionali cu pelicule din bogata sa arhiva. Astfel, actuala editie a Festivalului va putea oferi publicului, pe langa cel mai recent film al lui Milos Forman, Dobre placena prochazka (Well paid walk), din 2010, si un medalion cu cateva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii.

– Republica Moldova participa pentru prima data la Festival, cu o selectie de filme studentesti care vor fi prezentate alaturi de cateva scurtmetraje ale studentilor de la UNATC, in prezenta tinerilor regizori.

– Premiera filmului romanesc Metrobranding, un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora si care va intra ulterior in cinematografe. Documentarul sau “a love story intre oameni si obiecte“ a fost nominalizat de IDFF Jihlava din Cehia la prestigiosul concurs Doc Selection si ulterior selectat in Docalliance 2010. Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor sase branduri – staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni si masina de cusut Ileana. Documentarul a fost prezent in numeroase festivaluri: Visions du reel Nyon, Dok Lepzig, IDFF Jihlava, Copenhagen DOX sectiunea Top Dox, Zagreb DOX si s-a bucurat de aprecierile criticilor.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: