Festivalul Filmului European 2018

Ajuns la ediția cu numărul 22, Festivalul Filmului European revine în 2018 într-un număr record de orașe: București și 7 orașe din țară. La Iasi, Festivalul Filmului European va avea loc in perioada 1-3 iunie, la Ateneul din Iasi.

Editia a 22-a e și cea mai mare. Sunt peste 60 de filme de ficțiune, documentare, scurtmetraje, pelicule care însumează mai bine de 100 de ani de cinema (cea mai veche din colecție este una mută, din 1914, a lui Michael Curtiz). Un secol de istorie proiectat timp de o lună, în 8 orașe.

Selecția cuprinde pelicule care te îndeamnă să reexaminezi trecutul ca să nu-i perpetuezi greșelile. Acum 100 de ani Europa și lumea întreagă sărbătoreau sfârșitul Primului Război Mondial. Secțiunea Front Comun grupează filme mai vechi sau mai noi, nu puține capodopere, care încearcă să înțeleagă o conflagrație care a mobilizat națiuni și a distrus destine.

În Anul European al Patrimoniului Cultural, FFE a pregătit o secțiune de filme clasice, restaurate. De la bijuterii intimiste ale noului val cehoslovac, la pelicule anti-războinice faimoase, de la succese balcanice de public, la filme premiate la Cannes – iată o selecție care merită scoasă din arhivă la lumina prezentului.

PROGRAM

VINERI, 1 IUNIE

  • ora 19:00, Sânge de lapon / Sameblod / Sámi Blood. Regia și scenariul: Amanda Kernell
    Elle Marja are 14 ani şi face parte din comunitatea Sámi a crescătorilor de reni. Expusă rasismului anilor ’30 şi transformată în obiect de studiu în cercetările rasiale de la şcoală, Elle visează la o altă viaţă. Pentru a o obţine însă, trebuie să devină altcineva şi să rupă legăturile cu familia şi comunitatea.

SAMBATA, 2 IUNIE

  • ora 14:45, Balul pompierilor / Horí, má panenko / The Firemen’s Ball. Regia: Miloš Forman
    Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.
  • ora 16:00, Mireasa / La novia / The Bride. Regia: Paula Ortiz
    Mireasa, plină de durere și dezolată, se pregătește pentru căsătoria cu Mirele, în mijlocul unui deșert alb…, dar un fir invizibil, puternic și imposibil de rupt, o leagă pe Mireasă de Leonardo.
  • ora 18:00, Minunatul meu Berlin de Vest / Mein wunderbares West-Berlin / My wonderful West-Berlin. Regia și scenariul: Jochen Hick
    Filmul descrie viața comunității LGBT din Berlinul de Vest din perioada cuprinsă între cel de-Al Doilea Război Mondial și căderea zidului Berlinului. Poveștile și experiențele activiștilor politici, ale hedoniștilor, proprietarilor de cluburi, muzicienilor, designerilor vestimentari, a unui DJ și a unui make-up artist creează o imagine puternică a scenei gay din acele timpuri. Spectatorii au posibilitatea de a călători în timp printr-un Berlin de Vest necunoscut până acum.
  • ora 20:00:  Stefan Zweig: Adio, Europa! / Stefan Zweig: Farewell to Europe. Regia: Maria Schrader
    Anii de exil ai lui Stefan Zweig, unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană ai epocii sale și cel mai tradus scriitor european al vremii, îl poartă între Buenos Aires, New York și Brazilia. Ca intelectual evreu, el încearcă să înțeleagă și mai ales să aibă poziția corectă față de evenimentele Germaniei naziste, în timp ce se străduiește să-și încropească un acasă în lumea nouă.

DUMINICA, 3 IUNIE

  • ora 15:00, Secondo me. Regia și scenariul: Pavel Cuzuioc
    Trei garderobieri lucrează în trei Opere din Europa: la Viena, Milano și Odesa. Documentarul lasă în plan secund Opera și tot ce se întâmplă pe scenele celebre și se concentrează pe oamenii din personal, aparent nesemnificativi, dar ale căror povești de viață sunt încărcate de esență.
  • ora 17:00, Casă fără acoperiș / Haus Ohne Dach / House Without Roof. Regia și scenariul: Soleen Yusef
    Casă fără acoperiș spune povestea a trei frați care s-au născut în Regiunea Kurdistan-Irak, dar au crescut în Germania. Ei vor să-i îndeplinească ultima dorință mamei lor, aceea de a fi îngropată în satul natal, lângă tatăl lor care a murit în război. Ei trebuie să se confrunte nu doar cu familia, care nu este de acord cu ce vor să facă, ci și cu ei înșiși. În ultimii ani, distanța dintre ei a crescut, fiecare alegând să-și trăiască propria viață. În același timp, un conflict teribil mocnește în țara lor de origine și niciunul dintre ei nu pare să înțeleagă, la început, dimensiunea acestui conflict.
  • ora 19:00, Rock’n Roll. Regia: Guillaume Canet
    Guillaume Canet, 43 ani, are o viață împlinită și deține totul pentru a fi fericit… În timpul ununei filmări, o tânără și frumoasă actriță îi taie elanul spunându-i că nu este foarte rock și că de fapt nu a fost niciodată, dar îi dă lovitura de grație atunci când îi spune că a coborât foarte mult în lista actorilor cool. Viața de familie cu Marion, fiul lor, casa de la țară, caii, toate îi dau o imagine demodată și deloc sexy… Guillaume înțelege că trebuie să schimbe ceva de urgență. Și va merge departe, foarte departe, sub privirile uluite și neajutorate ale celor din jurul lui.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.

Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.

INFO

Festivalul Filmului European

www.ffe.ro

www.facebook.com/ffeRomania

www.twitter.com/ffeRomania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: