Festivalul Internaţional “George Enescu” 2013

Festivalul Internaţional "George Enescu" 2013/ afis bucurestiFestivalul Internaţional “George Enescu” este cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România, care pune ţara noastră în circuitul cultural al elitelor mondiale. Ediţia a XXI-a a Festivalului Internaţional “George Enescu” (1-28 septembrie 2013) este una deosebită din cel puţin şase motive.

 1. Oferă un mix cultural unic, care îl pune în valoare pe compozitorul român George Enescu, alături de compozitori faimoși precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi şi Benjamin Britten (comemorați în acest an ), Arnold Schoenberg, Gustav Mahler, Ludwig van Beethoven etc.
 2. Creațiile lui George Enescu vor putea fi auzite la București în interpretarea unică a unor artiști și orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.
 3. Programul ediției a XXI-a se ridică la nivelul evenimentelor internaționale de acest gen, consolidând poziția României ca gazdă a unuia din cele mai importante festivaluri din lume. Vor urca pe scena Festivalului unele din cele mai importante personalităţi ale muzicii clasice internaţionale, precum dirijorii Daniel Barenboim şi Mariss Jansons, pianiştii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov şi Evgeny Kissin. Cunoscutul actor român Marcel Iureş va debuta cu această ocazie ca narator, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu, în cantata “Gurre-Lieder”, o producţie muzicală fără precedent.
 4. Vor veni pentru prima oară în România, cu ocazia ediţiei a XXI-a a Festivalului, formații și artiști precum: orchestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin – care va prezenta Tetralogia lui Wagner, pentru întâia dată la București, în ultimii 50 de ani -, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, Harmonius Chamber Orchestra – Osaka, Camerata Salzburg, Vortice Dance Company şi celebrul actor John Malkovich, narator în spectacolul “Comedia Infernală. Confesiunile unui criminal în serie”, pus în scenă de Wiener Akademie.
 5. Ca o reconfirmare a valorii Festivalului, vor reveni pe scenele din România orchestre faimoase, prezente şi la ediţia precedentă, precum Royal Concertgebouw Amsterdam și Staatskapelle Berlin, Academia Santa Cecilia di Roma.
 6. De asemenea, în premieră, ediţia a XXI-a a Festivalului va fi însoţită de transformarea Bucureştiului într-un spaţiu magic, într-o capitală a creativităţii. Bucureştiul creativ este un proiect original, care va fi derulat în timpul Festivalului cu scopul de a arăta patrimoniul cultural, bucuria şi spiritul creativ al românilor.

Ultima zi a festivalului Enescu: The Schubert Ensemble și Royal Philharmonic Orchestra, în transmisiune directă la TVR

Unul dintre cele mai apreciate amsabluri camerale britanice, care a împlinit anul acesta 30 de ani de existență – Schubert Ensemble – va concerta sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 12.00, pe scena Ateneului Român, într-o reprezentație care va fi transmisă în direct la TVR HD și online pe site-ul enescu.tvr.ro și pe TVR+.

Ansamblul londonez va interpreta Fantezie pentru cvartet cu pian în fa diez minor H. 94 (F. Bridge), Cvartetul cu pian nr. 1 în do minor op. 15 (G. Fauré) și Cvartetul cu pian nr. 1 în Re Major op. 16 (G. Enescu).

Concertul din închiderea festivalului va fi susținut de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta renumitului dirijor Cristian Mandeal, alături de Corul Academic Radio (dirijor Dan Mihai Goia) și de Corul de Copii Radio (dirijor Voicu Popescu).

Telespectatorii pot urmări în transmisiune directă sâmbătă, de la ora 19.30, la TVR 2TVR HD și online pe enescu.tvr.ro și pe TVR+ cele două lucrări care închid cea de-a XXI-a ediție a festivalului “George Enescu”: Capriccio pentru vioară și orchestră de G. Enescu (orchestrație de Cornel Țăranu după schițele compozitorului), în interpretarea violonistului Dmitry Sitkovetsky, și Simfonia nr. 3 de G. Mahler, în interpretarea mezzo-sopranei Jennifer Johnston.

Pe site-ul enescu.tvr.ro sunt disponibile spre vizionare două scurte interviuri realizate de către jurnaliștii TVR pentru Agenda Festivalului, cu Maxim Vengherov și cu pianistul Jean Claude Pennetier.

DESPRE FESTIVAL

În total, sunt programate peste 150 de evenimente culturale, care vor avea loc la București și în mai multe orașe din țară: Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iași, Oradea, Sibiu şi Timișoara

aplicatia-george-enescu-festival-android-apple-foto

A fost lansată aplicația specială pentru Android şi Apple

Aplicația “George Enescu Festival” este gratuită pentru telefoane Smart și este disponibilă începând din data de 30 august pentru platformele Android şi din data de 31 august pentru Apple. A fost gândită să îi ajute pe iubitorii Festivalului Enescu să se descurce printre cele peste 150 de concerte ale Festivalului și zecile de proiecte din cadrul Bucureștiului Creativ. Astfel, publicul poate fi conectat la toate informațiile despre Festival și evenimentele din cadrul său, chiar și atunci când apar modificări de ultimă oră. Aplicația se sincronizează imediat cu site-ul atunci când telefonul mobil este conectat la Internet și își actualizează conținutul.

Aplicația poate fi accesată de pe smartphon la http://festivalenescu.ro/app.

Secțiunile principale ale aplicației sunt:

 • News: Știrile în limba română sunt preluate atât din site cât și de pe Facebook-ul oficial al Festivalului.
 • Programme: Oferă accesul la programul actualizat al concertelor din cadrul Festivalului. Aplicația detectează automat ziua curentă și arată ultilizatorului programul aferent.
 • Venues: Prezintă lista tuturor locațiilor și sălilor de concert cu informații despre acestea, precum și localizarea lor pe hartă și indicarea locului în care se află ultilizatorul.
 • Series: Descrierea seriilor de concerte.
 • Creative Bucharest: Dezvăluie utilizatorului harta evenimentelor din cadrul Bucreștiului Creativ precum și informații despre fiecare proiect.
 • Audio streaming: Utilizatorul poate asculta live peste 90% dintre concertele Festivalului Enescu direct de pe telefonul mobil prin amabilitatea Radio România Muzical.

Aplicația a fost dezvoltată de echipa Read Forward. Partenerul tehnologic care a susținut acest proiect este LG România.

 • John Malkovich și Orchestra Filarmonicii din Viena la Festivalul “George Enescu”, în direct, luni, 9 septembrie, pe enescu.tvr.ro

john-,alkovich-festivalenescu-foto-2013Tot luni, va fi transmis în direct la TVR 2, TVR HD şi online pe enescu.tvr.ro concertul Orchestrei Sinfonica Nazionale della RAI Torino

Muzica și filmul se întâlnesc luni, 9 septembrie, într-un spectacol mult așteptat: “The Infernal Comedy” – Confesiunile unui ucigaș în serie. Spectacolul aduce pe aceeași scenă un cunoscut și apreciat actor american, cu nominalizări la cele mai prestigioase premii internaționale de film, John Malkovich – în ipostaza de narator, și una dintre cele mai renumite orchestre simfonice ale lumii – Wiener Akademie.

Spectacolul susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena sub bagheta dirijorului Martin Haselböck va putea fi urmărit luni în transmisiune directă de la Ateneul Român începând cu ora 17.00, pe site-ul TVR dedicat festivalului – enescu.tvr.ro.

Scenariul și regia spectacolului sunt semnate de Michael Sturminger, iar coloana sonoră include, printre altele, compoziții de Vivaldi, Mozart, Haydn și Beethoven. Alături de John Malkovich își vor face apariția pe scenă și soprana americană Laura Aikin și soprana de origine suedeză Marie Arnet.

Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino – în direct la TVR 2, TVR HD şi online pe enescu.tvr.ro

Concertele oferite luni (9 septembrie) și marți (10 septembrie), de la ora 19.30, de către Orchestra Sinfonica della RAI Torino (dirijor Juraj Valčuha) la Sala Mare a Palatului vor fi transmise în direct la TVR HD și online pe enescu.tvr.ro. Cele două concerte vor fi preluate și de platforma video TVR+, iar reprezentația de luni a orchestrei italiene, care o va avea ca solistă pe violonista Anna Țifu (laureată a Concursului Internațional “George Enescu” – 2007), va fi transmisă în direct și de TVR 2.

Dacă luni melomanii se vor delecta cu un program care include lucrări de George Enescu, Philip Glass, Ravel sau Stravinski, ziua de marți le rezervă o incursiune în muzica lui Debussy, Respighi și, din nou, Ravel.

Tot marți, înainte de reprezentația orchestrei din Italia, telespectatorii pot urmări “Arta fugii” de J.S. Bach, în interpretarea Cvartetului VOCES, în transmisiune directă de la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, la TVR HD și online pe TVR+ și pe enescu.tvr.ro.

 • Orchestra Filarmonicii „George Enescu” şi Orchestra Academiei „Santa Cecilia, în transmisiune directă, online, pe enescu.tvr.ro

antonio-pappano-foto-festival-george-enescu-bucurestiConcertele pe care Orchestra Filarmonică „George Enescu” şi Orchestra şi Corul dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia le-au pregătit pentru miercuri, 11 septembrie, şi pentru joi, 12 septembrie 2013, vor fi transmise în direct online pe site-ul TVR dedicat Festivalului „George Enescu” – enescu.tvr.ro.

Cei care iubesc muzica lui Beethoven vor putea urmări în direct de la Ateneul Român miercuri şi joi, de la ora 17.00, câteva dintre cele mai cunoscute compoziţii ale acestuia în interpretarea Orchestrei Filarmonice „George Enescu” (dirijor şi solist: Rudolf Buchbinder).

Orchestra şi Corul dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia vor evolua pe scena Sălii Mari a Palatului în seria „Mari orchestre ale lumii”, sub bagheta celebrului dirijor Antonio Pappano (directorul muzical al Operei Regale Covent Garden). Pe site-ul enescu.tvr.ro vor fi transmise în direct cele două concerte susţinute de orchestra italiană în zilele de 11 şi, respectiv, 12 septembrie, începând cu ora 19.30. Programul de miercuri cuprinde lucrări de Ravel, Enescu şi Dvořák, iar joi, 12 septembrie, internauţii vor putea urmări Requiem de G. Verdi (solişti: Liudmyla Monastyrska – soprană, Ekaterina Semenchuk – mezzo-soprană, Saimir Pirgu – tenor şi René Pape – bas).

Noutăţi pe enescu.tvr.ro

Sunt disponibile spre vizionare pe enescu.tvr.ro o serie de interviuri realizate în culise de jurnaliştii TVR Marius Constantinescu, Cătălin Sava şi de dirijorul Tiberiu Soare. Astfel, în secţiunea „Interviuri” pot fi urmărite scurte interviuri cu Sergiu Năstase (concertmaestru al Orchestrei „Armonia Atenea”), muzicologul Oana Drăgulinescu, violonistul şi dirijorul Fabio Biondi şi violonista Anna Ţifu.

Timp de 28 de zile, Televiziunea Română va asigura în fiecare zi cel puţin o transmisiune în direct de la concertele care vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Pe parcursul transmisiunilor, jurnaliştii TVR Marius Constantinescu, Cătălin Sava şi dirijorul Tiberiu Soare vor fi gazdele telespectatorilor şi vor realiza, în direct, scurte interviuri în culisele festivalului.

Programul complet al transmisiunilor în direct este disponibil pe site-ul TVR dedicat Festivalului „George Enescu” – enescu.tvr.ro. Televiziunea Română este coproducător al Festivalului „George Enescu” – ediţia a XXI-a.

PROGRAM

BILETE

Biletele pot fi achiziţionate online, prin eventim.ro, sau de la punctele de vânzare ale Eventim şi din librăriile Humanitas și Cărturești.

INFO

festivalenescu.ro

www.facebook.com/enescu.festival

twitter.com/Enescu_Festival

www.youtube.com/user/enescufestival

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: