Festivalul ”Drumul lung spre Cimitirul vesel”, la a saptea editie

drumul lung spre cimitirul vesel

Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizează cea de-a șaptea ediție a proiectului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, în perioada 14-21 august 2016. 

Institutul Cultural Român se numără printre partenerii de promovare ai festivalului creat de Peter Hurley cu scopul de a promova și susține satele românești păstrătoare de tradiții, adevărate comori vii. La această ediție, a șaptea, satele maramureșene au înțeles importanța mesajului acestuia și au decis să se implice, prezentându-și fiecare specificul local.

Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment — mai mic sau mai mare — unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional. – declară Peter Hurley.

Am pregătit o serie impresionantă de interacțiuni, noi le zicem micro-călătorii, concepute pentru oameni cu interese diferite și specifice, dar toți conectați la un scop comun: descoperirea și aprecierea culturii satului tradițional viu, o călătorie plăcută și sănătoasă către propriile obârșii. Creăm PUNȚI! Punți între rural și urban — fie acesta urban românesc sau străin. Punți între generații — mai ales generații din zona rurală, mai ales în Maramureș. Vrem să confirmăm că valorile autentice au relevanță pentru tineri, din oraș și din sat.

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016, deschide o cale de comunicare între România rurală și România urbană, transmițând un mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediția a șaptea se desfășoară în perioada 14-21 august 2016 și prezintă conceptul Satele Unite ale Maramureșului, cu patru componente:

Festivalul Satelor — microevenimente, 14-20 august 2016

  • Toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului participă la festival, fiecare cu câte un micro-eveniment — fără microfon, fără stație de sonorizare — evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri și viața satului. O seară de muzică și cântece, o vizită cu căruța la o stâna de oi, un recital la biserică, o șezătoare, o vizită la un meșter popular etc.Fiecare micro-eveniment se regăsește pe o hartă a comorilor vii, realizată în cadrul festivalului, tipărită în 10.000 de exemplare și disponibilă online pe www.drumullung.ro.Vă rugăm să consultați pe www.drumullung.ro programul micro-evenimentelor care începe chiar de dimineață, duminică, 14 august 2016, și continuă toată săptămâna, în toate cele 63 de sate.

Școala de vară ‘Moș Pupăză’ — ateliere, 14-20 august 2016

  • Pentru cei care doresc să stea într-un singur sat, să aprofundeze cunoștințe într-un domeniu, inaugurăm în acest an, în onoarea lui Petru Godja, supranumit ‘Moș Pupăză’, în satul natal Valea Stejarului, Școala de vară ‘Moș Pupăză’, cu o extensie la Săpânța. Este un proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiilor strămoșești, de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul tradițional. O săptămână de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii — lemn, șesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească.Moș Pupăză a fost un maestru al artei cioplitului în lemn. Școala de vară îi poartă numele în semn de omagiu, considerându-l o figură emblematică pentru meșteșugurile tradiționale, ridicate la rang de artă.

Sus pe Bradova — concerte, 17-20 august 2016

Patru seri de concerte amplificate, pe o scenă într-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova, în Bârsana, cu o priveliște fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină! Scena se va deschide în fiecare seară în jurul orei 19:00. Recomandăm turiștilor să fie adecvat încălțați și echipați cu o pătură și o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Programul va fi completat cu participarea mai multor muzicieni din Țara Maramureșului, însă numele deja anunțate, pentru fiecare seară, sunt:

  • 17 august — Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hauși și Adrian Naidin — în deschidere Ad Hoc și spectacolul de teatru ‘Autentic România’, în regia Monei Gavrilaș, cu Diana Giubernea și Sergiu Boldor. Această seară poate fi numită ‘de unde am pornit!’
  • 18 august — ‘Subcarpați sub lună plină’ — în deschidere legendarii Mircea Florian & DJ Vasile și multi-instrumentistul Andrei Dinescu, într-o călătorie muzicală care poate fi numită ‘unde am ajuns!’
  • 19 august — Grupul Iza și invitații săi, o dovadă clară despre ‘cum petrecem noi pe aici!’
  • 20 august — Grigore Leșe și invitații săi, Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot), despre ‘cine suntem, de fapt!’

Reuniunea satelor la Săpânța, 21 august 2016

În ziua de duminică, 21 august 2016, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului sunt invitate la Săpânța. Toți cei care doresc să se bucure de o zi de sărbătoare autentic maramureșeană sunt invitați. Petrecerea se întinde pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieții și a morții. Pe la ora 18 facem hora satului! O hora epică, gigant, pe străzile din jurul Cimitirului Vesel, o horă a întreg Maramureșului prezent la Săpânța. Deschiderea oficială a Reuniunii satelor are loc duminică, 21 august, la ora 15:30.

Drumul: de unde pornește această călătorie?
Recomandăm celor care pot, să ajungă în Maramureș duminică, 14 august, să participe la slujbe, recitaluri de pricesne și procesiuni anunțate în program, pe www.drumullung.ro

La ora 14:00, în satul Crăciunești se organizează o întâlnire de suflet cu bătrânii ucrainieni ai satului. Cântecele, poveștile și istoria satelor româno-ucrainene vor fi dăruite de păstrătorii lor, ca într-un ritual.

De la ora 20:00, vă invităm să fiți prezenți în Valea Stejarului pentru deschiderea oficială a festivalului. Va avea loc proiecția în aer liber a unui film despre cioplitorii din Valea Stejarului, special realizat pentru festival — ‘Poarta’ (2016, reg. Vasile Mathe, Bogdan Neagota), urmat de un concert solemn Grigore Leșe închinat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Trenul Festivalului pleacă din Gara de Nord! Anul acesta, cea mai potrivită și spectaculoasă cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului. În seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, București, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant și muzică tradițională live. Pentru detalii, tel. 0758.539.351.

Scopul festivalului este de a păstra și a aduce în actualitate valorile tradiționale, prin ritualuri, obiceiuri și meșteșuguri, de a apropia ruralul și urbanul, de a crea punți invizibile între sate și orașe, de a căuta rădăcinile ancestrale care ne unesc pe toți, indiferent de naționalitate, preocupări, profesii etc.

INFO

Asociația Interculturală de Tradiții

www.drumullung.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: