Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, ediția a II-a

În perioada 26 – 30 septembrie 2018, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi. Timp de cinci zile, unele dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină din Franța, Rusia, Grecia, Constantinopol, Liban şi România vor face din orașul Iaşi, pentru a doua oară, „capitala cântului bizantin”. 

Evenimentul, organizat de Sectorul Învăţământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pregătește atât concerte deosebite, cât și momente liturgice, cu slujbe și privegheri săvârșite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfășurau în vechiul Constantinopol.

Invitații ediției din acest an sunt Ansamblul „Organum” (Franța), Ansamblul „Sirin” (Rusia), Panagiotis Neochoritis (Constantinopol) și Ansamblul vocal-instrumental de muzică cultă al Asociației „Sf. Roman Melodul” (Grecia), Ioannis Chasanidis (solist – Grecia), Maistorii artei psaltice (Grecia), membri ai Corului Mănăstirii Hamatoura (Liban), Corul Chivotul (România) și Corul Academic „Byzantion” (România).

Principalele evenimente vor fi:

  • Deschiderea oficială, care va avea loc miercuri, 26 septembrie, de la ora 12.00, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan.
  • Concert de Muzică Bizantină Cultă Vocal-Instrumentală susținut de Panagiotis Neochoritis și Ansamblul vocal-instrumental de muzică cultă al Asociației „Sf. Roman Melodul” la Casa de Cultură a Studenților din Iași, miercuri, 26 septembrie, ora 19.00.
  • Concert de Muzică Veche Bisericească Occidentală susținut de Ansamblul „Organum” în Sala de concerte a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, joi, 27 septembrie, ora 19.00.
  • Slujba Privegherii în cinstea Acoperământului Maicii Domnului la care vor participa membri ai Corului Mănăstirii Hamatoura, Ioannis Chasanidis (solist) și Corul Academic „Byzantion” și care va fi săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași, vineri, 28 septembrie, ora 20.00.
  • Concert de Muzică Veche Bisericească Slavonă susținut de Ansamblul „Sirin” la Casa de Cultură a Studenților din Iași, sâmbătă, 29 septembrie, ora 19.00.
  • Concertul de închidere a Festivalului susținut de Maistorii artei psaltice și Corul Academic „Byzantion” la Catedrala Mitropolitană din Iași, duminică, 30 septembrie, ora 18.00.

Accesul la toate evenimentele din cadrul Festivalului este LIBER.

Instituţiile partenere ale Festivalului sunt: Iulius, Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Iaşi, Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, Colegiul Sfântul Nicolae din Iași, Muzeul Mitropolitan și Asociaţia Culturală „Byzantion”.

INFO

www.ibmf.ro

PE ACEEASI TEMA:

Liam Gallagher (Oasis). Disclosure. Kaiser Chiefs. Kovacs – primii artisti confirmati la Fall in Love Festival 2019

Nou val de confirmări la Fall in Love Festival: Underworld, De La Soul, Robin and The Backstabbers, Soundopamine, Karpov not Kasparov și Otherside

AFTERHILLS 2019 – De 2 x mai multă distracție

Metalcore suedez la Rockstadt Extreme Fest 2019: ADEPT pentru prima data in Romania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Festivalul folcloric internațional „Datini și obiceiuri de iarnă” 2019

Premiul Publicului TIFF și propunerea Germaniei la Premiile Oscar: ”Copilul-problemă”, acum pe ecranele din Iași

Filosofi și idei care au schimbat lumea: ”Despre generozitate și fericire după Seneca”

Iarna de poveste la Iulius Mall Iasi

Scrie un comentariu: