Festivalul de lăută din Cetatea Neamț, editia a VI-a

Tulburată fiind doar de pașii vizitatorilor, liniștea din Sala Sfatului din Cetatea Neamț s-a reașternut după ce stihurile vremurilor de mult apuse și acordurile lăutelor s-au stins duminică seara … Festivalul de lăută din Cetatea Neamț ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție, a avut ca oaspeți în perioada 19-21 august pe renumitul lautist italian Massimo MARCHESE și pe lăutiștii bucureșteni Olivia IANCU, Claudiu LOBONȚ și Costin SOARE.

Manifestarea a fost organizată sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național de Centrul Cultural PETRE ȚUȚEA, Societatea Română de Lăută, Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț și s-a bucurat de parteneriatul cu Institutul Italian de Cultură Vito Grasso din București.

În deschiderea concertului final au evoluat studenții Academiei de Lăută ce a debutat în acest an. Cursurile acesteia au fost susținute de Olivia IANCU, Claudiu LOBONȚ și Massimo MARCHESE. La cursurile Academiei de Lăută ce au fost găzduite de cuhnii și Iatacul Domnițelor au fost acceptați Marco BĂLĂU (Piatra Neamț), Horia Gabriel GĂINĂ (Iași) și Mihail PETRE (București) ce au urmat cele trei cursuri de inițiere în tehnica lăutei și cunoaștere a vastului repertoriu scris pentru lăută.

De asemenea, tot în cadrul Academiei de Lăută din Cetatea Neamț, luni, 22 august, a fost organizat un masterclass realizat de dott. Massimo MARCHESE pentru muzicienii români cu nivel avansat de studiu al lautei.

Serile de muzică au fost împlinite de versurile marelui Will ce au fost rostite de jupânițele din Ordinul Mușatinilor (Ținutul Rădăuților) și domnițelor din Ordinul Basarabilor (Klausenburg).

Ediția din acest an s-a bucurat de susținerea următorilor sponsori: KUBO-Amicii, Dianthus PROD, FOTO TOTAL, SBN – bere Buturugă. Festivalul a avut ca parteneri: Romfilatelia, RO Image, Laurent Tourette – haute coiffure paris, Medievalum, Mazars Grup și ca parteneri IT: EVOLIO,  hp, RomsymData și OLYMPUS.

Parteneriatul cu Romfilatelia s-a concretizat prin realizarea unui întreg poștal dedicat Festivalului de lăută din Cetatea Neamț (ce va fi în circulație în rețeaua Poștei Române începând cu luna septembrie), iar cel cu RO Image 2000 – casa de distribuție a recentului film de animație Kubo și Lăuta Magică prin realizarea vizionării trailer-ului oficial simultan cu lansarea filmului din SUA.

În paralel cu festivalul, pe parcursul week-end-ului, vizitatorii Cetății Neamț s-au bucurat de programul de animație cu specific de artă medievală realizat de ansamblurile de reconstituire istorică Ordinul Mușatinilor (Ținutul Rădăuților), Ordinul Basarabilor (Klausenburg) și Arcașii de la Sucevița.

Festivalul de lăută din Cetatea Neamț va fi găzduit, an de an, la ceas de seară, în al treilea sfârșit de săptămână al lunii august de unica fortificaţie medievală de hotar păstrată și restaurată din Moldova.

INFO

www.seriledeartamedievala.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: