Festivalul de Film Polonez / Oare se pot face filme bune in provincie?

Zilele filmului polonez - Iasi12

Oare se pot face filme bune in provincie? Sub acest titlu se desfasoara editia de anul acesta a Festivalului de Film Polonez. Daca doriti o experienta interculturala, in perioada 1-7 aprilie aveti posibilitatea de a participa la Zilele Filmului Polonez, eveniment organizat de Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi” in parteneriat cu Institutul Cultural Polonez.

Daca in prima seara a rulat filmul “Venetia”, care prezinta povestea unui baietel ce isi creeaza o lumea imaginara pentru a se desprinde de universul intunecat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, luni, 2 aprilie, spectatorii au putut viziona filmul “Joanna” , pe aceeasi tema a razboiului, ilustrata insa intr-o maniera mult mai dramatica.

Joanna este o tanara femeie ce trece printr-o experienta negativa marcata de plecarea sotului la razboi, de la care nu primeste nicio veste. Problemele ei se amplifica cand o gaseste pe micuta Roza, o fetita evreica, pe care o ia acasa si o ingrijeste. Femeie traieste cu teama de a fi descoperita si o tine pe Roza ascunsa de ochii tuturor, insa este descoperita de un ofiter german si constransa astfel sa aiba o relatie amoroasa cu acesta.

Finalul este dramatic. Fetita este incredintata unei maicute iar Joanna se refugiaza pe un munte, respinsa si judecata de societate si chiar de familie pentru relatia pe care a avut-o cu ofiterul german.

Filmul incearca sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor nimicitoare ale razboiului, asupra modului in care acesta ii dezbina pe oameni in loc sa ii uneasca si poate fi incadrat in categoria filmelor educative care poate fi folosit drept model pentru ca astfel de actiuni impotriva umanitatii sa nu se mai repete.

Si celelalte pelicule se anunta la fel de promitatoare, dupa cum anticipeaza si directorul casei de cultura “Mihai Ursachi”din Iasi, Nichita Danilov, care a tinut un mic discurs luni exprimandu-si incantarea fata de acest proiect.

Marti, 3 aprilie va rula filmul “Erratum”, miercuri “Mistificarea”, “Examenul de capacitate” este filmul de joi, urmand ca vineri, 6 aprilie sa fie difuzat “Afacerea sfanta”. Festivalul se va incheia cu prezentarea filmului “Trandafirasul”, sambata, 7 aprilie. Toate filmele sint subtitrate in limba romana, productiile fiind realizate in 2010, multe dintre ele premiate la festivaluri de film din Polonia si din strainatate. Acestea abordeaza o gama variata de teme, printre care se numara razboiul, tradarea, dragostea, ura sau inocenta.

Filmele vor rula incepand cu ora 18:00 in incinta Casei de Cultura  “Mihai Ursachi” iar intrarea este libera.

AUTOR: Danila Ioana Georgiana, CRP, AN II

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: