Festivalul de Film Polonez, 1 – 7 aprilie 2012

Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi” in parteneriat cu Institutul Cultural Polonez organizeaza in perioada 1 aprilie – 7 aprilie, intre orele 18.00-20.00 Festivalul de Film Polonez.

Iasi: 1 – 7 aprilie, ora 18.00, Casa de Cultura „Mihai Ursachi”, Parcul Copou, intrarea libera

– 1 aprilie 2012: Venetia
– 2 aprilie 2012: Joanna
– 3 aprilie 2012: Erratum
– 4 aprilie 2012: Mistificarea
– 5 aprilie 2012: Examenul de Capacitate
– 6 aprilie 2012: Afacerea sfanta
– 7 aprilie 2012: Trandafirasul

1.Venetia / Wenecja

Polonia, 2010, 110 min.
Regia si scenariul:
Jan Jakub Kolski
Imaginea:
Arthur Reinhart PSC
Muzica:
Dariusz Górniok
In distributie:
Magdalena Cielecka, Marcin Walewski, Agnieszka Grochowska, Grażyna Błęcka-Kolska, Julia Kijowska, Teresa Budzisz-Krzyżanowska, Mariusz Bonaszewski

Un baietel viseaza sa ajunga la Venetia impreuna cu parintii. Odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial aceste planuri sunt intrerupte, baiatul retragandu-se impreuna cu familia intr-un conac la tara. Pentru a iesi din starea de plictiseala si nesiguranta, micul protagonist isi creeaza o lume imaginara.
Filmul este inspirat din povestirea omonima a scriitorului polonez Włodzimierz Odojewski.

Premii:
Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cea mai buna imagine, premiul pentru cea mai buna productie, cel mai bun debut (Marcin Walewski).

2. Joanna

Polonia, 2010, 105 min.
Regia si scenariul: Feliks Falk
Imaginea: Piotr Śliskowski PSC
Muzica: Bartłomiej Gliniak
In distributie: Urszula Grabowska, Stanisława Celińska, Kinga Preis, Joachim Paul Assboeck

Cracovia sub ocupatie nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. O tanara femeie care si-a pierdut sotul la inceputul razboiului ingrijeste o micuta evreica. Faptul ca ascunde un copil in casa este un motiv constant de teama pentru ea. Un ofiter german ii descopera secretul si-i propune o relatie amoroasa.

Premii:
Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cea mai buna regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun costum, cel mai bun machiaj.

3. Erratum

Polonia, 2010, 89 min.
Regia si scenariul: Marek Lechki
Imaginea: Przemysław Kamiński
In distributie: Tomasz Kot, Janusz Michałowski, Dorota Pomykała, Ryszard Kotys

Cu cateva zile inainte de ceremonia Primei Impartasanii a fiului sau, Michał viziteaza orasul natal. Plimbandu-se pe strazile orasului intalneste oameni care i-au fost odinioara prieteni, viziteaza locuri familiare. Ceea ce a inceput ca o vizita banala, se transforma intr-o calatorie care ii va schimba viata.

Premii:
Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cel mai bun debut, Premiul Ziaristilor, Premiul Organizatorilor de Festivaluri de Film Polonez in Strainatate
Festivalul International de Film, Chicago 2010 – Placheta de Aur la sectiunea debut
Festivalul International de Film, Pusan 2010  – mentiune in cadrul sectiunii Flash Forward
Festivalul de Film, Varsovia 2010 – premiu in cadrul sectiunii Competitia 1, 2
Festivalul Debuturilor in Film „Tinerii si Filmul”, Koszalin 2010 – Premiul Presei, premiul pentru sunet

4. Mistificarea / Mistyfikacja

Polonia, 2010, 100 min.
Regia si scenariul: Jacek Koprowicz
Imaginea: Arkadiusz Tomiak PSC
Muzica: Włodek Pawlik
In distributie: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Ewa Błaszczyk, Olgierd Łukaszewicz, Wojciech Pszoniak, Andrzej Chyra, Karolina Gruszka

Anul 1968, la scurt timp dupa revoltele studentesti. Tanarul student la jurnalism Łazowski, exmatriculat chiar inainte de terminarea facultatii, descopera ceva senzational. Ancheta realizata de acesta arata ca sinuciderea din anul 1939 a celebrului scriitor, dramaturg si pictor, Stanisław Ignacy Witkiewicz, zis si Witkacy, a fost de fapt o inscenare, iar artistul traieste ascuns. Filmul este o incercare de a elucida taina mortii lui Witkacy.

5. Examenul de Capacitate 1947 / Mała matura 1947

Polonia, 2010, 108 min.
Regia si scenariul: Janusz Majewski
Imaginea: Adam Bajerski PSC
In distributie: Adam Wroblewski, Marek Kondrat, Wojciech Pszoniak, Artur Żmijewski, Olgierd Łukaszewicz, Wiktor Zborowski, Marian Opania, Sonia Bohosiewicz

Filmul este povestea calda si plina de umor a adolescentei lui Ludwik in Polonia primilor ani dupa razboi. Tanarul se muta la Cracovia si este admis la unul dintre cele mai bune licee din oras, unde incearca sa castige respectul colegilor. Apar prima dragoste, prieteniile periculoase, revolta impotriva autoritatilor comuniste…

6. Afacerea sfanta / Święty interes

Polonia, 2010, 100 min.
Regia: Maciej Wojtyszko
Scenariul: Aneta Wróbel-Wojtyszko, Adam Wojtyszko
Imaginea: Grzegorz Kędzierski PSC
Muzica: Zygmunt Konieczny
In distributie: Adam Woronowicz, Piotr Adamczyk, Patricia Kazadi, Dorota Landowska

Fratii Leszek si Janek se intorc in satul natal pentru a participa la inmormantarea tatalui lor, pe care nu l-au mai vazut de multi ani. Sunt dezamagiti cand afla ca acesta nu le-a lasat mostenire nici casa, nici pamantul. Le revine doar o masina veche, dar neobisnuita: autovehiculul a apartinut  odinioara lui Papa Ioan Paul al II-lea. O comedie inteligenta despre polonezii de astazi.

7. Trandafirasul / Różyczka

Polonia, 2010, 118 min.
Regia: Jan Kidawa-Błoński
Scenariul: Maciej Karpiński, Jan Kidawa-Błoński
Imaginea: Piotr Wojtowicz PSC
In distributie: Andrzej Seweryn, Magda Boczarska, Robert Wieckiewicz, Jan Frycz, Grażyna Szapołowska, Krzysztof Globisz

Un scriitor renumit are o relatie amoroasa cu o tanara femeie. Orbit de dragoste, acesta nu-si da seama ca relatia lor nu este o coincidenta – iubita lui este o agenta a politiei secrete si amanta unui ofiter care a primit ordin sa-l discrediteze pe scriitor. Filmul, inspirat de o poveste reala, se desfasoara pe fundalul revoltelor studentesti si a campaniei antisemite provocate de partidul comunist in anul 1968.

Premii:
Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – Grand Prix „Leii de Aur” pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai buna productie, cel mai bun rol principal feminin (Magdalena Boczarska), cel mai bun sunet, premiul publicului
Premiul Cinematografiei Poloneze 2011 – premiul „Vulturul” pentru cel mai bun actor in rol principal (Robert Więckiewicz)
Festivalul International de Film, Moscova 2010 – premiul „George de Argint” pentru cel mai bun regizor
Festivalul de Film Central European MECEFF, Medias 2011 – Grand Prix

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: