Festivalul de film independent ”Anonimul” 2016

festival anonimul

Cea de-a XIII–a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL se desfășoara la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, în Complexul Green Village și Dolphin Camping. Conform tradiției, accesul la toate evenimentele și proiecțiile Festivalului este gratuit.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în luna august a fiecărui an, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării – un loc magic unde Dunărea întâlnește Marea Neagră, un pământ nou, cu obiceiuri străvechi.

„Satul Filmului” cuprinde Complexul Green Village și Green Dolphin Camping, fiind dotat cu toate facilitățile necesare organizării unui festival de film. Cinefilii se cazează în pensiuni, corturi sau cabane, pot urmări filme toată ziua în cinema și toată noaptea în aer liber, pe ecranul uriaș din camping. Complexul are un design ECO-friendly, ce se armonizează perfect cu mediul înconjurător.

Regizorul coreean Park Chan-wook va primi anul acesta Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, luni, 8 august în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului. Gala va fi urmată de proiecția în premieră în România a celui mai recent film al său, AGASSI/ THE HANDMAIDEN, inclus în Competiția Oficială la Cannes 2016. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului, a actriței Kim Hae-sook (The Handmaiden; Thirst) și a producătorului Wonjo Jeong (Stoker; Snowpiercer- regia Bong Joon-ho).

În cadrul retrospectivei dedicate regizorului Park Chan-wook, Festivalul de Film ANONIMUL va prezenta titlurile JOINT SECURITY AREA, SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, LADY VENGEANCE și THIRST. Proiecția filmului THIRST va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Park Chan-wook și actrița Kim Hae-sook.

Regizorul Park Chan-wook va susține de asemenea un masterclass joi, 11 august, după proiecția OLDBOY, ultimul film din cadrul retrospectivei.

SIERANEVADA, în regia lui Cristi Puiu, va fi proiectat la ANONIMUL marți, 9 august, în deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezența regizorului, a producătorului Anca Puiu și a unei părți din echipă.

CÂINI, filmul de debut al lui Bogdan Mirică, va fi de asemenea proiectat la ANONIMUL în prezența unei părți din echipă. Recompensat cu Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016, filmul urmărește povestea lui Roman, un tânar de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. Cu Dragoș Bucur, Gheorghe Visu și Vlad Ivanov, CÂINI va rula pe marile ecrane din România din 23 septembrie.

Paul Negoescu revine la ANONIMUL cu cel de-al doilea său lungmetraj: DOUĂ LOZURI, cu Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol în rolurile principale. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 7 octombrie.

Scurtmetrajele NINEL, regia Constantin Popescu, cu Florentina Țilea și Pali Vecsei și OASE PENTRU OTTO, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, după un scenariu semnat de Lia Bugnar vor fi de asemenea proiectate în cadrul Serii Filmului Românesc.

ANONIMUL 13 va prezenta și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: ILEGITIM, în regia lui Adrian Sitaru, câștigător al Premiul C.I.C.A.E la Berlin 2016; DUBLU, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiață, proiectat în cadrul Competiției East of the West la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și 03.BYPASS, în regia lui Nap Toader, cu Alexandru Potocean, Medeea Marinescu și Gabriel Spahiu în rolurile principale. Coproducția românească MIRACOLUL DIN TEKIR, regia Ruxandra Zenide, precum și 14 scurtmetraje românești au fost incluse în cadrul secțiunilor competiționale.

Cele 6 titluri propuse de curatorul de film Ludmila Cvikova pentru Competiția de lungmetraj ANONIMUL 13 sunt:HEDI, regia Mohamed Ben Attia, Tunisia- Belgia- Franța, 2016- Ursul de Argint pentru cel mai bun actor- Majd Mastoura, Premiul pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2016; RADIO DREAMS, regia Babak Jalali, SUA, 2016- Hivos Tiger Award, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2016; 5 OCTOBER, regia Martin Kollár, Slovacia- Cehia, 2016- Bright Future, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2016; THE LAND OF THE ENLIGHTENED, regia Pieter-Jan De Pue, Belgia- Irlanda, 2016- Premiul special al Juriului pentru Cea mai bună imagine la Festivalul de Film Sundance, 2016; DEMON, în regia regretatului regizor Marcin Wrona, Polonia- Israel, 2015- Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2015; MIRACOLUL DIN TEKIR/ THE MIRACLE OF TEKIR, regia Ruxandra Zenide, Elveția- România, 2015, Premiul Emerging Swiss Talent, Festivalul de Film din Zürich, 2015.

Cele șase titluri concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Peste 350 de scurtmetraje din 33 de țări au fost înscrise pentru Competiția de scurtmetraj ficțiune și animație ANONIMUL 13, selecția acestora aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor. Scurtmetrajele concurează pentru premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, respectiv Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.

Pogramul complet poate fi descarcat de AICI

INFO

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

E-mail: festival@anonimul.ro

www.festival-anonimul.ro

www.facebook.com/ANONIMULIFF

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: