Festivalul de Film German

Centrul Cultural German va invita la Festivalul de Film German, care va avea loc vineri, 18 februarie 2011, incepand cu ora 15:30, la Moldova Mall, in Sala Rosie, etajul 6. Vor fi prezentate filmele Nikolaikirche / Biserica Sf. Nicolae la ora 15.30, Das Leben der Anderen / Vietile altora la ora 18.00 si filmul Sonnenallee la ora 20.30.

O cronica a istoriei germano-germane prin oglinda filmului artistic. Filmele din Germania divizata si reunita reflecta in biografii individuale istoria postbelica a Germaniei si arata impactul dictaturii comuniste asupra vietilor oamenilor.

ora 15.30: Nikolaikirche / Biserica Sf. Nicolae (Germania 1995)

Durata: 133 min.
Regizor: Frank Bayer
Cu: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Daniel Minetti

Actiune: Leipzig 1987: Semnele de revolta impotriva statului devin tot mai evidente. Rugaciunile de luni si instigatorii din Biserica Sf. Nicolae atrag tot mai multi oameni.  Miscarea pentru pace creste in jurul pastorului Ohlbaum  pana la cote periculoase la adresa puterii de stat.
La data de 9 octombrie 1989 s-au strans 70.000 de oameni, ce si-au exprimat deschis disperarea despre represiunea Republicii Democrat Germane  in fata a mai mult de 6.000 de politisti si 2.000 de soldati. Asta a fost ziua in care s-a rupt coloana vertebrala a Republicii Democrat Germane. Seful Securitatii de Stat a declarat: “Ne-am asteptat la orice, dar nu la lumanari si rugaciuni!”

ora 18.00: Das Leben der Anderen / Vietile altora (Germania 2006)

Durata: 137 min.
Regizor: Florian Henckel von Donnersmarck
Cu: Ulrich Mühe, Martina Gedeck

Actiune: Berlinul de Est in mijlocul anilor ’80. Capitanul Stasi Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), specialist in interogatii, este temut chiar de proprii lui oameni. Superiorul lui si prietenul sau din copilarie Grubitz (Ulrich Tukur) ii da misiunea de a-l spiona pe suspiciosul director de teatru Georg Dreyman (Sebastian Koch), banuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. Ceea ce incepe ca un caz de rutina, se transforma intr-un punct de cotitura in viata lui Wiesler. In scurt timp, sensibilul si meticulosul securist va fi pur si simplu fascinat de lumea ce i se descopera prin intermediul microfoanelor care impanzesc casa scriitorului. Dar, odata pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit. A inceput un joc periculos, in care nu exista intimitate, in care nu mai exista nimic sacru, in care totul este posibil.

Filmul a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain in 2007.

ora 20.30: Sonnenallee (Germania 1999)

Durata: 86 min.
Regizor: Leander Haußmann
Cu: Alexander Scheer, Alexander Beyer, Robert Stadlober

Actiune: Filmul prezinta cu umor si nostalgie viata unui grup de tineri din Berlinul de Est, in anul 1973, toti locuind pe Sonnenallee, o strada care incepe in Berlinul de Est si se termina in Berlinul de Vest.
In „Sonnenallee” se arunca o privire indrazneata in viata din Republica Democratic Germana, dar nu pe un ton lacrimogen, ci mai degraba plin de sentimente si culoare. Este vorba despre tineri, cantece si dansuri interzise si despre marea dragoste, care schimba totul. Un film care se vrea a fi o poveste mincinoasa, dar totodata si un tribut.

Filmul este o ecranizare a romanului omonim al lui Thomas Brussig, aparut in 2003 si la editura Humanitas.

Filmele vor fi subtitrate in limba engleza.

Intrarea este libera.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: