Festivalul de Arte Vizuale / Piata Unirii, un mare atelier de pictura

FIE Iasi, 16 iunie – Piata Unirii din Iasi este, în aceste zile, un mare atelier de pictură. La vernisajul expozitiei Gala Atelier 35, de duminică, 16 iunie, spectatorii nu au stiut dacă să îsi ascundă privirile în umbra cortului cu picturi sau dacă să îi pândească pe artisti cum gâdilă pânzele sub arsita de vară. Asezati pe bănci sau pe scena construită pentru sevaletele lor, pictorii au putut să simtă curiozitatea celor care si-au făcut drum prin centrul orasului.

Trecătorii s-au adunat, la început sfiosi, să îi asculte pe criticul de artă Petru Bejan si pe artistul Felix Aftene dezvelind secretele tablourilor care alcătuiesc expozitia. „În această galerie din Piata Unirii cred că am avut mai multi vizitatori decât la celelalte expozitii Atelier 35, organizate de Uniunea Artistilor Plastici. Gala Atelier 35 înseamnă că sunt artisti de până în 35 de ani care au fost premiati la ultimele expozitii”, a explicat Felix Aftene, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Iasi

Publicul parcă că se temea să se apropie de lucrări, formând un zid la intrarea în cort. Câtiva de „ce se întâmplă aici?” si o multime de ochi curiosi ascunsi fie sub bucle de copil, fie sub ochelari de soare, au spart ecoul microfonului. Odată ce expozitia a fost deschisă, pe podea pasii se încâlceau în toate directiile, iar privirile alergau de la un tablou la altul si se fugăreau printre sculpturi. Doar câtiva trecători au zăbovit la fiecare operă de artă, încercând parcă să ghicească dincolo de culori, unii cu mâinile împreunate la spate, iar altii arătând cu degetul mic înspre pânze.

În mijloc, câteva mănunchiuri de priviri ignorau forfota din jur, iar afară, zumzetele nu-si mai găseau ecoul în suflul orasului. Ciorchinele de oameni atrăgea din ce în ce mai multi curiosi, chiar si numai pentru a-si da cu părerea din prag, fără ca măcar să îsi scalde ochii în culorile deopotrivă pastelate si reci. Câtiva pictori s-au întors la sevaletele dezgolite trecătorilor. Degeaba încerca unul dintre ei să usuce portretul în acuarelă, fluturând coala de hârtie, căci biciuirile vântului pornit de nicăieri împrăstiau tot ce le stătea în cale.

Din boxele agătate de scena pictorilor, vocea Patriciei Kaas ne făcea cunostintă cu „Mademoiselle Chante Le Blues”, pe care o vom asculta în câteva zile, când ne vom hrăni simturile cu frumusete la concertul acesteia.

Cătălina DOBROVICEANU

INFO

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: