Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, editia a V-a

Cea de-a cincea ediție a Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” va avea loc la Iaşi, în perioada 1 – 9 iulie, aducând peste 1.200 de tineri corişti şi personalităţi marcante din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Italia, Spania, Republica Populară Chineză, Armenia, Republica Arabă Siriană și Georgia.

Ne propunem ca prin acest festival să construim în Iași un cadru adecvat pentru ca mai multe coruri de tineri din țară și din străinătate să concureze și să promoveze la nivel înalt cultura și muzica corală, dar și să aducem publicului ieșean evenimente de înaltă ținută artistică și culturală organizate în diverse locații convenționale și neconvenționale. De asemenea, promovăm la nivel internațional oraşul Iaşi prin locurile numeroase alese pentru desfăşurarea evenimentelor organizate în cadrul festivalului, precum Palatul Culturii, Ateneul Iaşi, Biblioteca Centra Universitară, Grădinile Palas, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Grădina Botanică, Casa de Cultură a Studențior sau Biblioteca Centrală Universitară, și prin itinerariile culturale organizate pentru sutele de oaspeți străini”, a declarat Daniela Doroșincă, directorul festivalului.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 1 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (str. Aleea Rozelor, nr. 7C). Evenimentul se va încheia cu Gala Festivalului, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și care va fi transmisă în direct de TVR Iași și online prin site-ul web al asociației și canalul de YouTube.

Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit, singura excepție fiind Gala Festivalului, unde accesul se va face pe bază de invitație.

PROGRAM

Prima zi a lunii iulie marchează Deschiderea oficială a Festivalului, care va avea loc la ora 17:00 la biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (str. Aleea Rozelor, nr. 7C, Iaşi).

Duminică, 2 iulie, la orele 18:00 ieşenii sunt invitati în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, la un Concert Internațional de Muzică Psaltică cu participanți și invitați din România, Grecia și Republica Arabă Siriană. Vor concerta: Părintele Arhim. Nikodimos Kabarnos (Grecia), renumit cantor şi profesor de muzică bizantină din Arhiepiscopia Atenei; Monahul Meletius Shattahi, diacon, Protopsalt al Catedralei din Damasc (Republica Arabă Siriană) şi dirijor al Corului ortodox Lyra al Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei şi a întregului Rasărit; Protopsaltul Antonios Aetopoulos, membru al Corului Bizantin Lycourgos Angelopoulos (Grecia); Corul psaltic Chivotul al Arhiepiscopiei Iașilor, Dirijor Arhid. Ciprian Rusu; Formația de muzică psaltică Basileus a Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare Iași, Dirijor Diac. Prof. Mihai Ursache. Evenimentul este organizat împreună cu Editura Doxologia, care a pregătit pentru participanţi prezentarea a patru volume ale autorului Pr. Dorin Ploscaru intitulate „Sâmbăta lui Lazăr”, „Peştele pe uscat”, „Nordul extatic” şi „50 de nopti pe Muntele Fuji”.

Luni, 3 iulie, suntetiinvitati la orele 17:00 la biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a vă delecta cu un concert de muzică psaltică susţinut de: Părintele Arhim. Nikodimos Kabarnos (Grecia); Monahul Meletius Shattahi (Republica Arabă Siriană); Protopsaltul Antonios Aetopoulos (Grecia); Corul psaltic al Parohiei Sf. Ioan Botezatorul (Botosani), Dirijor Gheorghe Bulboacă şi Corul psaltic Filomelos, (Onești), Dirijor Prof. Paula Cautiş.

Marţi, 4 iulie oraganizatorii au pregatit un eveniment la orele 18:00 la Ateneul Iaşi, unde va putea fi ascultat Monahul Meletius Shattahi (Republica Arabă Siriană) într-un concert extraordinar, precedat de o sesiune de discuţii.

Miercuri, 5 iulie, începând cu orele 10:00 la Casa de Cultură a Studenţilor debutează Concursul Internaţional de Muzică Corală cu secţiunile: Coruri din Licee cu profil muzical şi Seminarii Teologice; Coruri ale Universităţilor de Muzică şi Facultăţilor de Teologie şi Coruri de tineri amatori. Pe scena Casei de Cultură a Studenţilor vor concerta coruri din România, Grecia, Ucraina şi Spania.

Ziua de Miercuri, 5 iulie, se incheie cu un Concert Coral Internaţional Extraordinar organizat în aer liber, în Grădinile Palas, începând cu orele 19:00 (în cazul în care vremea este nefavorabilă vă așteptăm în Atrium Palas). Vom avea pe scenă corurile participante la cele trei secțiuni de concurs anunțate mai sus.

Joi, 6 iulie, începând cu orele 16:00, Ateneul Iaşi găzduieşte Concertul Internațional Interactiv cu participarea Corului de copii al școlii Chongqing Xingguang din Republica Populară Chineză, Corul de tineri amatori Voces para la convivencia, Spania, Corul Liceului Muzical din Lamia, Grecia, Corul Lastvika din Kiev, Ucraina şi un cor de copii din Iaşi, Romania.

Continuă suita de concerte. Tot pe 6 iulie, la ora 19:00, în Sala Henri Coandă, Palatul Culturii, va avea loc  un Concert coral extraordinar având ca invitați speciali Corul Hover din Armenia. În deschidere vor concerta coruri din Spania, China şi Grecia.

În zilele de 6 şi 7 iulie, la Universitatea de Arte George Enescu se organizeaza un Workshop de dirijat coral susţinut de experţi ai Corului Naţional de Cameră Madrigal coordonaţi de dna. dirijor Anna Ungureanu.

Vineri, 07 iulie, la Universitatea de Arte George Enescu, va avea loc o Masă rotundă pe tema muzicii corale contemporane românești la care sunt invitați compozitori români, reprezentanții formațiilor corale participante, cadre universitare, reprezentați ai instituțiilor culturale din Județul Iași și din țară, reprezentanți ai autorităților Județene și Locale, reprezentați ai mass-mediei locale.

Pe 7 iulie, la orele 19:00, ieşenii sunt asteptati la Palatul Culturii, sala Henri Coandă, la un Concert Coral Extraordinar care îi are ca protagonişti pe membrii Corului de Cameră PRELUDIU al Centrului National de Artă Tinerimea Română Bucureşti, dirijat de maestrul Voicu Enachescu. Repertoriul pregătit pentru această seară specială este compus din lucrări ale compozitorilor români contemporani. Cu acest prilej se marchează şi împlinirea a 45 de ani de activitate a corului.

Sâmbătă, 8 iulie începând cu ora 9:00, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor, se defăşoară Concursul Internaţional de copii Cantus Mundi, Secţiune dedicată Corurilor de copii din şcoli cu profil muzical şi Corurilor de copii din scoli generale. La cele două subsecţiuni vor concura 16 coruri din Romania, Ucraina, Republica Moldova, China.

Seara, pe 8 iulie, începând cu orele 19:00, iubitorii de muzică sunt invitati în Grădinile Ansamblului Palas, la un Concert International Extraordinar Cantus Mundi susținut de corurile de copii de la secţiunea dedicată lor cu invitaţi speciali Doamna Anna Ungureanu (dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal) şi cunoscuta artistă Paula Seling.

Duminică, 9 iulie, este o zi specială. Evenimentul Iaşul Scenă încântă publicul prin mini concerte simultane în diferite zone ale Iaşului, la căminele de bătrâni Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfânta Parascheva şi în câteva biserici.

Seria de evenimente va fi incununtata de Gala Festivalului– Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu – Ediția a V-a, organizată în data de 9 iulie, începând cu orele 18:00 în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri. Evenimentul va fi transmis în direct de către TVR Iaşi şi TVR+. Accesul la Gală se face doar pe bază de invitație.

Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit.

INFO

Asociația Iubire și Încredere

www.iubiresiincredere.ro

www.facebook.com/iubiresiincredere

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: