Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum, 25 – 27 Septembrie 2015

multiculturalitate-iasi

Sfârșitul de săptămână aduce la Iași frumusețea multiculturalității din România, Republica Moldova și Norvegia.  Din mozaicul de culturi care formează frumusețea unei țări, înrepătrunzându-se cu cele majoritare, culturile etnice păstrează încă oameni, povești, tradiții, arte și obiceiuri.    

“Festivalul ”Celebrarea multiculturalității – Aici si Acum” de la Iași aduce laolaltă minorități etnice  din România și Republica Moldova cu scopul de a-și prezenta frumusețea specifică în pași de dans, secvențe de film, scene de teatru, acorduri muzicale, fotografie și meșteșug. Timp de 3 zile multicolore de toamnă, Iașul va fi plin de diversitate culturală, artă, tradiții și obiceiuri ale minorităților etnice prin evenimente specifice cu oameni speciali și povești multiculturale.

PROGRAM

25 Septembrie 2015   

  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și ai Bălțiului
    Expoziția va cuprinde imagini reprezentative din frumusețea tradițiilor, artei și culturii minorităților etnice care și-au găsit loc în orașele Iași – România și Bălți – Republica Moldova;
  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova;
    Meșteșugari pricepuți din Iași și Bălți își vor expune obiectele făurite cu multă dibăcie și vor împărtăși tainele lucrului lor tuturor doritorilor, care vor avea posibilitatea să învețe de la expozanți împletitul de pănuși, cioplitul în lemn, încondeiatul ouălor, cusutul de motive tradiționale și altele.
  • ora 17.00 – Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași – Piesă de teatru independent pe tema multiculturalității;    
    Artiști de teatru independent vor pune în scenă frânturi din viața minorităților etnice din România și Republica Moldova subliniind tradițiile, arta și cultura specifică pe înțelesul tuturor.
  • ora 18.00 – Sala Studio Teatru a Universității de Arte George Enescu Iași – Proiecție de film pe tema multiculturalității;    
    Fiecare etnie care și-a găsit un loc în sânul țării noastre aduce cu ea o poveste, o culoare, un suflu nou și oameni speciali care uniți în dorința de a promova frumosul dau României un pastel ce culturi, tradiții, obiceiuri, costume, graiuri și crezuri.

26 Septembrie 2015

  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului;
  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova;
  • ora 11.00 – Cursa de ciclism „Toți pe două roți” – traseu: Parcul Expoziției – Universitate – Biblioteca Central Universitară – Retur
    Diversitatea culturală din cele două țări partenere – România și Republica Moldova – poate fi exprimată în multe feluri și moduri. Cursa de ciclism invită doritorii să defileze cu biciclete frumos împodobite pentru exprimarea multiculturalității în forma sa cea mai artistică, pe traseul mai sus prezentat. La finalul cursei vor fi premiate cele mai frumos decorate 5 biciclete care surprind tema multiculturalității.
    Participanții pot veni cu bicicletele proprii sau pot împrumuta de la fața locului – in limita stocului disponibil – cu mențiunea că decorarea acesteia va trebui realizată de către fiecare participant înainte de ora începerii paradei (ora 11.00).
  • ora 15.30 – Grădinile Complexului Palas – Flashmob de dans tradițional etnic;
    Dansatori profesioniști din România și Republica Moldova vor antrena publicul într-un flashmob de dans tradițional al mai multor minorități etnice.
  • ora 16.00 – Grădinile Complexului Palas – Seară de dans tradițional etnic cu elemente de modernitate;
    Formații de dans tradițional etnic din România și Republica Moldova vor prezenta momente artistice inedite în cadrul unui spectacol de dans în aer liber.

27 Septembrie 2015

  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expoziția de Fotografie Oamenii Iașului și Bălțiului;
  • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Meșteșugărești cu meșteșugari din România și Republica Moldova;
  • ora 18.00 – Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare – Concert Coral Modern cu elemente de multiculturalitate – Corul Național de Cameră Madrigal – Dirijor Anna Ungureanu;
    Festivalul Celebrarea Multiculturalității – Aici și Acum de la Iași se încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos: cu un concert extraordinar susținut de către Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, care va prezenta prelucrări corale specifice mai multor minorități etnice din România și Republica Moldova.

Acest șir de manifestări culturale se defășoară prin proiectul Celebrarea Multiculturalității Aici și Acum în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Lider de parteneriat: Asociația Iubire și Încredere Iași, România; Parteneri: Secția Cultură a Orașului Bălți, Republica Moldova; The International Organization For Democracy And Human Rights – Iodhr, Oslo, Norvegia; Asociația Obștească Cutezătorul, Raionul Telenești, Republica Moldova.

INFO

Asociația Iubire și Încredere Iași

www.iubiresiincredere.ro

Facebook: AsociațiaIubireșiÎncredere

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: