Festivalul Balkanik! 2012 / 21-23 septembrie, Bucuresti

balkanik festival 2012

În perioada 21-23 septembrie 2012, în Bucureşti va avea loc Festivalul Balkanik!, care se va desfăşura în Grădina Uranus. Aflat la cea de-a doua ediţie, Festivalul Balkanik! aduce în România trei zile şi trei nopţi de muzică şi cultură balcanică din ţări ca Turcia, Serbia, Ungaria şi Bulgaria.

Primul festival de acest gen în România, Balknik! uneşte pe scena din Capitală interpreţi consacraţi din Europa, foarte îndrăgiţi pentru stilul, energia şi atmosfera incendiară pe care o creează. Orchestra Boban şi Marko Markovic (Serbia), Parno Graszt (Ungaria), Baba Zula (Turcia), Fanfara Shavale (Romania), Nedim Nalbantoglu şi The Balkan Messengers (Turcia şi Bulgaria) vor fi cei care vor încânta publicul din ţara noastră cu farmecul tradiţiilor şi a spiritului balcanic.

CINE CANTA

ORCHESTRA BOBAN SI MARKO MARKOVIC, Serbia

Orchestra Boban si Marko Markovic este un ansamblu de suflatori si percutionisti, recunoscut international ca fiind cea mai buna formatie din Serbia din anii ‘80 pana in prezent, castigator a numeroase premii internationale. Pe langa cele 13 albume lansate si sutele de concerte sustinute, orchestra a interpretat in doua dintre filmele lui Emir Kusturica, Underground, distins cu Palme d’Or la Cannes 1995 si Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993.

PARNO GRASZT, Ungaria

Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentica Romani. Membrii trupei au cules ei in?i?i melodiile pe care le interpreteaza din Paszab, in Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii. Albumul lor, “Rávágok a zongorára“ (2002), a ocupat locul 7 intre trupele maghiare, in World Music Charts Europe. In 2003 BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de pastrare a traditiei. Muzica lor a fost prezentata deja peste tot in lume: in 2008 au petrecut timp in India, cercetandu-?i radacinile muzicale. In 2009 au sustinut 20 de concerte in SUA, de la New York pana la San Francisco.

http://www.youtube.com/watch?v=hlRoMQI50tU

BABA ZULA, Turcia

Amestecand intrumente orientale ca darbuka, saz electric si linguri, cu abordari electronice si moderne, Baba Zula creeaza sunete care au fost definite ca “sunetul spatiului din Istanbul”, “Oriental dub” sau “Folk contemporan din Instanbul”. Baba Zula isi impart mostenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzica nascuta din Istanbul si influentata de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generatie in generatie. Baba Zula a compus diferite piese pentru filme iar trupa a aparut in filmul documentar Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul al regizorului Fatih Akin, inclus in Selectia Oficiala de la Cannes in anul 2005.

http://www.youtube.com/watch?v=uts35z-M8Hk

FANFARA SHAVALE din ZECE PRAJINI, Romania

Fanfara Shavale din Romania provine din satul Zece Prajini, o asezare din centrul Moldovei, care si-a castigat un renume de invidiat prin cel mai mare numar de fanfare din tara, fiecare barbat stiind sa cante la cel putin un instrument. Incepand cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promoveaza cu succes muzica traditionala romaneasca si Romani in intreaga lume.

NEDIM NALBANTOGLU & THE BALKAN MESSENGERS, Turcia & Bulgaria

Nedim Nalbantoglu s-a nascut in Turcia, in anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, dupa care si-a continuat studiile la Ecole Normale Supérieure de Musique, in Paris. A colaborat cu muzicieni faimosi, precum violonista rusoaica Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih si Bruno L’huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut in Franta ca “omul care da viata viorii si o face sa vorbeasca” si este un virtuoz in muzica clasica, jazz, muzica balcanica, turceasca si indiana. Muzica lui poate fi regasita in peste 25 de albume din numeroase tari. Pentru a sarbatori multiculturalismul si prietenia dintre bulgari si turci, in cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urca pe scena alaturi de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev si Salif Ali.

http://www.youtube.com/watch?v=P7wPa_THtG8

PROGRAM

Vineri
Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers

Sambata
Parno Graszt
Boban & Marko Markovic

Duminica
Fanfara Shavale
Baba Zula

BILETE

Biletele pentru cea de-a doua ediţie Balkanik! Festival ce va avea loc în Grădina Uranus din Bucureşti se pot achiziţiona din reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro. Preţul biletelor, în avans este de:

35 lei – pentru o zi
50 lei – abonament două zile
85 lei – abonament trei zile

La intrare, biletele se vor găsi la preţul de:

45 lei – pentru o zi
60 lei – abonament două zile
95 lei – abonament trei zile

INFO

balkanikfestival.ro/ro

facebook.com/balkanikfestivalro

Sursa: iconcert.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: