Festival International de Capoeira ”Jogo Da Vida”

În 2014, A.S. K-NOI, şi-a propus să continue tradiţia începută şi să organizeze un festival internaţional de capoeira ce marchează 12 ani de la apariţia, la Iaşi, a primului grup de capoeira din România şi 7 ani de la primul eveniment internaţional de capoeira din România, ce a avut loc tot în urbea Iaşiului.  Editia a VII-a a Festivalului International de Capoeira ”Jogo Da Vida” va avea loc la Iasi, in perioada 29 mai – 1 iunie 2014 la Sala Polivalenta si Palas Mall.

La acest eveniment şi-au anunţat prezenţa personalităţi de rezonanţă mondială ai acestei discipline cultural-sportive. Deasemeni vor participa practicanţi de capoeira atât din România (Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău, Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Braşov etc) cât şi din străinătate (Brazilia, Franţa, Ungaria, Polonia, Rep. Moldovă).

INVITATI

După numele său adevărat Jose Maria da SILVA FILHO este cunoscut în lumea practicanţilor sub pseudonimul Cibriba, conform unei tradiţii specifice capoeirei conform căreia fiecare practicant primeşte un “apelido” (poreclă) dată de un maestru sau de comunitate şi care exprimă o chintesenţă a personalităţii individului. Cibriba este o formă a termenului portughez “briba” (şopârlă) şi la primit datorită dexterităţii cu care maestrul juca capoeira în tinereţe şi care era asemănat adeseori modului cu care se deplasa o şopârlă. Mestre Cibriba  s-a născut în Fortaleza, capitala statului Ceara (Brazilia), unul din locurile de legendă ale capoeirei.

A început practicarea Capoeirei la vârsta de 10 ani, reuşind să ajungă prin multă muncă, dublată de un talent nativ ieşit din comun, o personalitate cunoscută la nivel mondial. În anul 2010 a obtinut distincţia de maestru de capoeira în cadrulunui eveniment memorabil desfăşurat în oraşul natal, Fortaleza, nord-estul Braziliei.

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Federale Ceara, Mestre Cibriba este invitat în întreaga Europă, în Brazilia dar şi pe pe celelalte continente pentru a susţine seminarii de capoeira, muzică şi cultură afro-braziliană. A reuşit să promoveze o puternică mişcare de capoeira de-a lungul întregii Coaste de Azur (Franta). În Româniaa susţinut dezvoltarea capoeirei la Iaşi, fiind de 6 ani mentorul grupului din Iaşi.

Instrutor Topete (JoséWiliame Ramos FERREIRA) este un instructor de origine brazilianã care a pus bazele unui puternic grup de capoeira în oraşul vinului roşu, Bordeaux. Este un capoeirist foarte apreciat de comunitatea practicantilor de capoeira, dovada stã şi invitaţiile pe care le primeşte pt a participa la numeroasele evenimente internationale de capoeira din Europa şi din Brazilia. Este un bun tehnician, un acrobat incredibil şi foarte bun cunoscãtor al dansurilor tradiţionale braziliene. Energia şi exuberanţa lui va molipsi cu siguranţã pe toţi cei care vor participa la evenimentul nostru.

Instrutor Kyta (Cristian Lima de OLIVEIRA) este un tânar instructor ce soseşte direct din Brazilia (Fortaleza) aducând cu el un aer exotic şi în acelaşi timp proaspăt direct de pe plajele din Jericoacoara şi Iguape. Tată al unei fetiţe de 8 ani a plecat din Brazilia pentru a împărtăşi cunoştinţele şi pasiunea sa cu toţi cei care apreciează cultura braziliană şi în special capoeira. Este un jucător complet şi complex, o adevărată manifestare de talent, pasiune şi muncă. Prezenţa lui la Iaşi nu face decât să sporească frumuseţea şi ineditul secţiunilor derulate în cadrul festivalului.

Instrutor Tom (Tom APPLEMAN), elev al Maestrului fondator Paulinho Sabia, este coordonatorul filialei Grupului Capoeira Brsail Haifa, Israel. A obţinut centura verde (gradul de instructor avansat) în Brazilia în 2011, fiind unul dintre puţinii instructori non-brazilieni din orientul mijlociu ce au reuşit aceastã performanţã.

Instrutor Jacaré (Adi IONUŢ) originar din Satu Mare este unul dintre puţinii instructori români de capoeira. Adi a reuşit sã promoveze aceastã disciplinã cultural-sportivã în zona Ardealului şi Banatului, având mulţi elevi motivaţi şi bine pregãtiţi. Este un profesor talentat, cu abilitãţi pedagogice şi tehnice foarte bune.

Instrutor Camarão (Iulian DUMITRU) este fondatorul şi coordonatorul Grupului Capoeira Brasil România, cu filiale la Iaşi şi Suceava. A început practicarea capoeirei într-o formã empiricã în februarie 2002, urmând ca în anii ce autrecut sã descopere tot mai mult minunatul univers al capoeirei alãturi de mai mulţi maeştri brazilieni. În 2005 l-a cunoscut pe Mestre Cibriba în Nice, Franţa cu care a început o colaborare frumoasã şi foarte rodnicã pt dezvoltarea capoeirei la noi în ţarã. Pânã în prezent a organizat împreunã cu ceilalţi colegi de la A.S. K-NOI 7 festivaluri internaţionale de capoeira şi 8 workshop-uri Alãturi de activitatea academicã din cadrul Facultãţii de Educaţie Fizicã şi Sport Iaşi, Iulian DUMITRU îşi împarte timpul între cursurile de capoeira cu copii, adolescenţi, adulţi şi familia sa. Este unul dintre pionierii acestei activitãţi afro-braziliene în România.

PROGRAM

INFO

www.capoeiraromania.com/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: