Festival de film romanesc la Londra, 28 noiembrie-2 decembrie

Festival de Film Romanesc la Londra

”PUNCT SI DE LA CAPAT” prezintă cele mai noi, mai captivante si mai relevante producţii ale efervescentei industrii de film românesti. Prezentate pentru prima dată în Marea Britanie, filmele spun povestea unei societăţi care evoluează rapid. Actori foarte populari si regizori extrem de talentati vor fi prezenti la proiectiile londoneze: actorul Victor Rebengiuc (Câinele japonez), actorul si regizorul Horatiu Mălăele (Funeralii fericite!), actorul Bogdan Dumitrache (Când se lasă seara peste Bucuresti sau Metabolism), actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Bogută (Love Building), regizorul Stere Gulea (Sunt o babă comunistă) si regizorul Adrian Sitaru (Domestic).

Festivalul de Film Românesc de la Londra este organizat de Profusion International Creative Consultancy, în parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din România si Cinematografele Curzon. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
Evenimentul este sustinut de Ambasada României în Marea Britanie, ROMANi-ONLiNE.co.uk si Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BERD).

Sponsori: Lebara, Levenes Solicitors, O2, Albinuta, EuroTop, Autoboca, Fundatia Culturală Română Prodan, Blue Air, Diaspora românească

Considerat un prilej de celebrare a României si a spiritului românesc, FFR este sprijinit atât de comunitatea britanico-română, cât si de diferite organizaţii britanice si românesti. FFR este o iniţiativă non-profit, sprijintă din punct de vedere financiar de granturi si sponsorizări primite de la prieteni si susţinători.

Rezervaţi-vă în agendă cinci zile pentru sărbătoarea filmului românesc! Accesaţi pagina de Facebook a festivalului facebook.com/RoFilmFest pentru stiri de ultimă oră, concursuri si premii, sansa de a întâlni actorii si regizorii de top invitaţi si multe altele! De joi 28 noiembrie până duminică 1 decembrie 2013 proiecţiile vor avea loc la: Curzon Soho (99 Shaftesbury Avenue, Londra, W1D 5DY) Bilete se pot cumpăra din timp direct de la cinema, de la tel. 0330 500 1331, sau de pe web site www.curzoncinemas.com/rff

Proiectia de luni 2 decembrie 2013 va avea loc la EBRD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare – One Exchange Square, Londra EC2A 2JN). Intrarea la această proiectie este liberă, dar rezervarea prealabilă este absolut obligatorie. Rezervati-vă locul din timp, trimitând un e-mail la adresa EBRDevents@ebrd.com până pe 28 noiembrie cel mai târziu. Detalii aici www.ebrd.com/pages/news/events/happy-funerals.shtml

PROGRAM

  • Joi – 28 noiembrie, 18:30, cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: CÂINELE JAPONEZ
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu actorul principal VICTOR REBENGIUC
Regizor: Tudor Cristian Jurgiu • România 2013 • 85 de minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română; cu subtitluri în limba engleză)

Debut regizoral extrem de emoţionant, filmul se concetrează pe relatia de reconciliere dintre un tată si fiul său risipitor, care a emigrat cu mulţi ani în urmă. Foarte frumos condusă din punct de vedere regizoral, productia – o miniatură superb lucrată, se bazează pe jocul excepţional al lui Victor Rebengiuc.

Distribuţia: Victor Rebengiuc, Serban Pavlu, Laurentiu Lazăr, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Alexandrina Halic

VICTOR REBENGIUC este unul dintre cei mai renumiţi actori de teatru si film din România, o adevărată legendă în actorie, cu o carieră care se întinde pe mai mult de 50 de ani. Este, de asemenea, renumit ca activist în cadrul societăţii civile. Si-a făcut debutul în 1957 ca membru al faimoasei trupe a Teatrului Bulandra. A jucat peste 200 de roluri numai pe această scenă. Odată cu extraordinara interpretare din filmul Pădurea spânzuratilor de Liviu Ciulei, Rebengiuc a devenit o figură importantă a cinematografiei românesti, o figură idolatrizată pentru apariţia din 1988 în pelicula Moromeţii realizată de regizorul Stere Gulea. A jucat de asemenea în filme semnate de Dan Pita (Tănase Scatiu; Faleze de nisip) si Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?; Balanta; Prea târziu; Terminus paradis; Niki Ardelean, colonel în rezervă; Tertium non datur). Victor Rebengiuc a lucrat cu cele mai mari nume ale cinematografiei românesti, precum si cu regizori tineri precum Cristi Puiu, Radu Muntean, Lucian Georgescu, Călin Peter Netzer si Tudor Cristian Jurgiu.

Tudor Cristian Jurgiu debutează impresionant cu această poveste, înselător de simplă, a unui tată si a fiului său. Filmată frumos, pentru a privilegia poziţia fundamentală a naturii din viaţa la ţară, această (…) poveste, spusă în frumoase scene de sine stătătoare (…), excelează prin jocul actoricesc al lui Victor Rebengiuc, cel mai cunoscut actor român al generatiei sale, într-un rol de o modestă demnitate.“ (Jay Weissberg, Variety)

TUDOR CRISTIAN JURGIU a absolvit UNATC în 2009. În 2009, a regizat Nunta lui Oli, care a câstigat premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj la Leeds si Anonimul, premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Românesc la Festivalul NexT 2009 si trofeul Cel mai Bun Scurtmetraj la Premiile Gopo 2010. Ultimul său scurtmetraj, În acvariu a primit premiul al treilea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes.

  • Vineri – 29 noiembrie, 18:20, cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: SUNT O BABĂ COMUNISTĂ
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu regizorul STERE GULEA
Regizor: Stere Gulea • România 2013 • 94 de minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română si limba engleză; cu subtitluri în limba engleză)

Filmul, o adaptare a romanului omonim publicat de Dan Lungu în 2007, detaliază haosul care se creează într-o familie dezbinată de tot felul de granite. Viaţa provincială linistită a cuplului Emilia si Tucu este complet transformată atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american.

Distribuţie: Luminita Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu

STERE GULEA s-a născut în 1943 în localitatea Mihail Kogălniceanu, Constanta. Este de origine aromână (Macedo-Român). Cel mai cunoscut film al său este Morometii, 1988, o adaptare după romanul cu acelasi titlu al lui Marin Preda. Stere Gulea a co-regizat documentarul Piata Universitătii – România, o prezentare a protestului de o lună din Piaţa Universităţii (Bucuresti), unde românii au demonstrat împotriva guvernului neo-comunist care a preluat puterea după răsturnarea lui Ceausescu de la putere. Filmul este de asemenea un document asupra represiunii brutale a protestatarilor si a luptei acestora cu forţele aflate la guvernare. După 1989, Stere Gulea a devenit un activist respectat al societăţii civile. Filmografie selectivă: Rădăcini (2013), Sunt o babă comunistă (2013), Weekend cu mama (2009), Hacker (2004), Stare de fapt (1996), Vulpe – Vânător (1993), Piata Universitătii – România, documentar (1991), Morometii (1988), Ochi de urs (1983), Castelul din Carpati (1981), Iarba verde de acasă (1978).

  • Sâmbătă – 30 noiembrie, 18:30, cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: DOMESTIC
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu regizorul ADRIAN SITARU
Regizor: Adrian Sitaru • România 2012 • 85 de minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română; cu subtitluri în limba engleză)

Domestic este povestea vieţii unui grup de rezidenţi dintr-un bloc turn. Comedia neagră a lui Sitaru scoate la lumină ce este mai rău în personajele sale. Rezultatele sunt hilare. O superbă poveste suprarealistă, Domestic este în același timp si poveste dureros de reală. Copii, adulţi si animale locuiesc împreună, făcând eforturi să ducă o viaţă mai bună.

Distribuţia: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Sergiu Costache, Ioana Flora, Clara Vodă, Dan Hurduc, Ariadna Titieni

ADRIAN SITARU s-a născut în 1971. Este autorul mai multor filme de scurtmetraj, dintre care Valuri (2007), cel mai cunoscut, a primit numeroase premii. Filmul său de scurtmetraj Colivia (2009) a primit premiul DAAD pentru scurtmetraj la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţinal de Film de la Berlin (Berlinale). Alte scurtmetraje realizate: Lord (2009), Chefu’ (2012). Domestic (2013) este al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după Pescuit sportiv (2008) si Din dragoste cu cele mai bune intentii (2011), ambele premiate la numeroase festivaluri prestigioase.

  • Duminică – 1 decembrie, 15:00, cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: CÂND SE LASĂ SEARA PESTE BUCUREȘTI SAU METABOLISM
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu actorul principal BOGDAN DUMITRACHE
Regizor: Corneliu Porumboiu • România, Franţa 2013 • 89 de minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română; cu subtitluri în limba engleză)

Un regizor în timpul filmărilor se confruntă cu probleme în viata personală, motiv pentru care se prelungeste si munca echipei de productie… A treia peliculă a regizorului filmului A fost sau n-a fost? este o nouă satiră subtilă.

Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Diana Avrămut, Mihaela Sîrbu, Alexandru Papadopol

CORNELIU PORUMBOIU s-a născut în 1975, în Vaslui, România. A absolvit UNATC. Scurtmetrajele sale, făcute în timpul facultăţii au câstigat premii la importante festivaluri de film, precum Cannes si Montpellier. În 2005 a fost admis în programul de specializare Cinéfondation de la Cannes. În 2006 a făcut primul lungmetraj – A fost sau n-a fost? – selectat în Quinzaine des Realisateurs si câstigător Camera d’Or pentru debut si Label Europe, premiul distribuitorilor de film. Pelicula a primit multe alte premii la festivaluri de film din întreaga lume. În 2009, câstigă cu filmul Poliţist, Adjectiv premiul FIPRESCI si premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost inclus în secţiunea Un Certain Regard. Filmul a continuat să fie onorat cu numeroase premii naţionale si internaţionale. Ultimul său film este producţia din 2013 Când se lasă seara peste Bucuresti sau Metabolism

  • Dumincă – 1 decembrie, 18:00, cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: LOVE BUILDING
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu actorii principali: DRAGOS BUCUR, ALEXANDRU PAPADOPOL si DORIAN BOGUTĂ. Regizor: Iulia Rugină • România 2013 • 83 de minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română; cu subtitluri în limba engleză)

Love Building este o tabără destinată refacerii relaţiilor de cuplu. Paisprezece cupluri din cadrul programului au sapte zile la dispoziţie pentru a-si remodela vieţile amoroase. În mod nesurprinzător, lucrurile nu merg conform planului.

Distribuţia: Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Dragoș Bucur, Eugen Matei Lumezianu, Dana Sava, Claudia Ciurcă, Emil Ciuchi, Andreea Scrădeanu, Melania Brînză, Bogdan Ungureanu, Ioana Păunescu, Oltin Hurezeanu, Georgiana Stanciu, Florin Ilisie, Laura Musat, Ruxandra Serban, Ion Rusu, Ecaterina Istrate, Mirabela Ciurez, Anca Tivadar, Bogdan Vasilief, Paul Radu, Adela Dincă, Mirela Ionascu, Silvia Morosanu, Dragos Sora, Adina Stetcu, Iulia Ţones, Elena Crîsmaru, Bogdan Vulpe, Carmen Haţegan, Ioan Rusu, Ana Bostan, Hamid Nicola Katrib

IULIA RUGINĂ s-a născut în 1982 în Bucuresti si a studiat regie de film la UNATC Bucuresti (2002-2006). În 2011, a absolvit masteratul în regie de film. A regizat opt scurtmetraje si trei filme de mediu metraj, fiind co-scenarist la majoritatea dintre ele. Filmele sale au fost vizionate în cadrul a peste 50 de evenimente din 13 ţări. Iulia este, de asemenea, formator/trainer (proiecte pentru amatori, începători sau copii) si co-fondator al unei asociaţii culturale pentru educaţie prin film. Debutul său în lung metraj este filmul cu buget redus Love Building. Iulia pregăteste un al doilea lungmetraj – Breaking News.

  • Luni – 2 decembrie 2013, 18:30, la BERD

Premieră în Marea Britanie: FUNERALII FERICITE!
Proiectia va fi urmată de o sesiune de întrebări si răspunsuri cu regizorul si actorul principal HORAȚIU MĂLĂELE
Regizor: Horatiu Mălăele • România 2013 • 111 minute • Proiectia va avea loc în versiunea originală (limba română; cu subtitluri în limba engleză)

Trei beţivi de meserie – un român, un rus si un bulgar – îsi îneacă amarul în vodcă. O razie a politiei îi pune pe fugă. Cei trei se opresc taman în faţa unei ghicitoare, o expertă în… prezicerea morţii. Restul e destin!

Distribuţie: Horatiu Mălăele, Igor Caraș-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Crina Semciuc

HORATIU MĂLĂELE s-a născut în 1952, în Târgu Jiu, Gorj. Actor, regizor, caricaturist. În 1975 a absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucuresti, clasa prof. univ. Octavian Cotescu. A jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt si la Teatrul Nottara. Din 1996 este actor la Teatrul Bulandra. A expus peste 3000 de caricaturi în 36 de expoziţii naţionale si internaţionale. Funeralii fericite! este al doilea lungmetraj regizat de Horatiu Mălăele, după Nunta mută (2008).

INFO

http://www.facebook.com/RoFilmFest

www.rofilmfest.com

www.curzoncinemas.com/rff

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: