Festival de film documentar la Chisinau: CRONOGRAF, 31 mai-1 iunie

cronograf afis 2013

Anul acesta CRONOGRAF-ul va depăsi limitele unui singur spatiu, extinzându-si evenimentele, proiectiile şi locaţiile. Cele trei sectiuni traditionale însumează anul acesta 39 de productii, selectate din peste 250 de filme si antrenate în competitie pentru trofeele Festivalului.

În Sectiunea Principală vor fi proiectate 18 de filme din 20 tări, la cadRO, sectiunea dedicată exclusiv documentarelor despre români şi comunităţile româneşti din toată lumea, vor fi prezentate 12 filme din 5 tări si alte 9 lucrări la Secţiunea Productii Locale. În plus echipa CRONOGRAF a pregătit publicului cinefil din Chisinău 6 evenimente speciale, care se vor desfăsura în trei locatii diferite – cinematograful ODEON, cinematograful GAUDEAMUS si Centrul Comercial Shopping MallDova.

Un spaţiu aparte în programul CRONOGRAFului îl ocupă proiectia specială „Cu ochii pe Moldova”, ce cuprinde 5 documentare despre Moldova si moldoveni, în lume si acasă, realizate de autori străini. Proiectia contine 4 filme participante la Sectiunea Principală, un film la cadRO, si documentarul „Mama Illegal”, filmat timp de 7 ani de regizorul austriac Eduard Moschitz, care va fi prezentat în afara concursului, la Gala de Deschidere. Proiectia filmelor în concurs va avea loc la ODEON, din 31 mai până pe 3 iunie.

Un alt moment de rezonantă reprezintă premierele filmelor de fictiune „Colectia de arome”, în regia lui Igor Cobileanski, programat pentru duminică, 2 iunie, ora 20:20, la cinematograful ODEON,  si co-productia moldo-română „Toti copiii Domnului”, regizat de Adrian Popovici (DOP – Veaceslav Cebotari), ce va fi prezentat vineri, 31 mai, ora 19:00, la GAUDEAMUS.

De asemenea, la categoria premiere, producătoarea din România, Ada Solomon, aduce publicului de la Chisinău documentarul „Aici…adică acolo”, în regia Laurei Căpătână Juller. Filmul urmăreste cu delicatete frământările unor copile devenite adolescente în absenta părintilor. „Aici… adică acolo” este un film despre o problemă globală văzută la microscop – problema migraţiei. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinău acordă Marele Premiu în valoare de 1500 EUR si sprijină prezenta producătoarei Ada Solomon si a regizorului Dan Curean în cadrul celei de-a XI-a editii a Festivalului International de Film Documentar CRONOGRAF.

Pentru a trezi interesul tinerilor si al adolescentilor fată de filmul documentar, organizatorii au pregătit o proiectie specială, în prima zi de festival, cu genericul „un LIKE pentru documentar”, ce contine 7 documentare scurte. Secţiunea este una competitivă, iar juriul va fi alcătuit din 5 adolescenţi, elevi ai claselor terminale de la diferite licee din capitală. Juriul va desemna premiul pentru cel mai bun film, iar tinerii spectatori din sală, punând câte un like documentarului preferat, vor selecta filmul demn de premiul Simpatia Publicului. Proiectia va avea loc joi, 30 mai, ora 13:00, la ODEON şi sâmbătă, 1 iunie, ora 17:00, la Shopping MallDova.

PROGRAM

Program complet: Cronograf 2013INFO

cronograf.md

facebook.com/IDFF.CRONOGRAF

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: