Felix Aftene expune la Muzeul National de Arta al Moldovei

16-Afis-Felix-Aftene

Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi are deosebita placere de a va invita la expozitia personala ,,Memoria Imaginii”, semnata Felix Aftene si deschisa la Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau.

Vernisajul a avut loc marti, 29 septembrie 2015, de la ora 16:00. Expozitia este deschisa publicului pana pe 18 octombrie 2015. Expoziţia artistului Felix Aftene întruneşte 53 de lucrări, realizate în perioada 2011-2015.

Felix Aftene s-a născut în 1972, la Vaslui. Trăieşte şi lucrează la Iaşi. În 1996 a absolvit ca şef de promoţie Academia de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. Din 1998 profesează în calitate de scenograf şi grafician la Televiziunea Naţională Studioul Teritorial Iaşi. Din 2013 este doctorand la Universitatea de Arte Vizuale „George Enescu”,  Iaşi.

În 1997-1998, lui Felix Aftene i se acordă Bursa Uniunii Artiştilor Plastici, România. În 1998, câştigă concursul pentru realizarea picturii murale din spaţiul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi. Lucrarea, intitulată “Babilon”, este realizată în tehnică mixtă pe o suprafaţă de 74mp, iar execuţia ei a durat trei luni. În 2008, revine în spaţiul public cu o altă lucrare importantă. “Capsula timpului” – un monument realizat din bronz, amplasat in fata Primariei municipiului Iasi, la aniversarea a 600 de ani de atestare documentara a orasului.

În domeniul picturii, Felix Aftene este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani din România. Lucrările sale se găsesc în muzee si colecţii private din ţară şi străinătate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franţa, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, Israel).

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România începând din anul 1997.  Din 2005, face parte din Biroul de Conducere, iar din ianuarie 2013 este preşedinte al U.A.P. din România Filiala Iaşi.

Departe de a fi un demers narcisiac sau zorii unei crize, actualul ciclu relevă un moment decisiv în destinul meu artistic: întoarcerea către Sine. Dacă ciclurile anterioare erau “locuite” de fiinţe imaginare, mitice, acum discursul  plastic  se concentrează în jurul fiinţei concrete, eul contemplat în relaţia sa intimă cu arta, cu subconştientul, dar şi cu propria-i statură morală şi marile întamplări ale existenţei.

Autoportretul e un gest intim şi public, deopotrivă. Prin autoportret, autorul cercetează abisurile fiinţei sale  şi  desenează în acelaşi timp “faţa” pe care vrea să o arate lumii, spunând practic, sieşi şi publicului, acesta sunt eu! Iar eu sunt ceea ce creez…

Într-un capitol din acest ciclu “Iconic Memory”, explorez motivul taxidermiei оn greacă, “aranjamentul pielii”, un univers al fiinţelor golite de conţinut, prezente doar prin derm. Nu e altceva decât imaginea lumii moderne, a omului “trofeu”, vidat de sentimente şi emoţii, de capacitatea de a valoriza, un individ moraliceşte inert. În acest peisaj dominat de fals, al creaturilor cu rânjete înţepenite, apare neaşteptat infantul în postura de christ salvator, clamând întoarcerea la puritate, la esenţa umană absolută exprimată de dragostea paternă. Taxidermia, accesul la eternitate prin conservarea cadavrelor, devine antagonul veritabilei  victorii asupra timpului: supravieţuirea genetică.Felix Aftene

INFO

Muzeul National de Arta al Moldovei

Str. 31 August 1989, nr. 115, Chisinau

www.mnam.md

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: