FEERIA MUZICII, concert în premieră în România

feeria-muzicii-concert-in-premiera-in-romania-opera-romana-iasi-afis-2013

Agenția EvArt și Opera Națională Română Iași vă invită la concertul Feeria Muzicii din cadrul unui proiect artistic în premieră – turneul național de concerte al sopranei Irina Iordăchescu și al basului rus Denis Sedov. Concertul va avea loc miercuri, 13 noiembrie 2013, ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. În acest periplu liric, soliștii vor fi acompaniați de pianistul Ieronim Buga. Invitat în cadrul concertului – tenorul Mario Vasiliu.

În perioada 5–15 noiembrie 2013, cei doi soliști de operă își încântă publicul cu cele mai cunoscute și mai îndrăgite arii de operă, operetă și musical. După concertul de deschidere de la Constanța, vine rândul publicului ieșean să se delecteze cu muzica interpretată de aceștia. Turneul se va încheia cu concertul de la Sibiu (15 noiembrie).

O adevărată “Feerie a muzicii”, turneul reprezintă o premieră în cariera sopranei Irina Iordăchescu. Astfel, va fi mai aproape de publicul său și va prezenta un program special ales pentru acest turneu. Basul rus Denis Sedov revine cu această ocazie în România, după ce în luna aprilie a acestui an a participat în cadrul altui proiect artistic al Agenției EvArt – turneul Corului Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg, desfășurat la Iași, Timișoara și Brăila. Atunci, Denis Sedov a putut fi ascultat ca solist al acestui prestigios ansamblu coral, abordând un repertoriu de muzică sacră ortodoxă în binecunoscuta tradiție clasică rusă.

CONCURS

Castiga o invitatie dubla la spectacol. Trimite raspunsul la intrebarea: Cu ce formatie rock a colaborat Irina Iordachescu? pe adresa iasifun@ziaruldeiasi.ro, pana luni, 11 noiembrie, ora 12.00 SUCCES!

UPDATE CONCURS: Invitatia a fost castigata de Andra Radulescu.

DESPRE

IRINA IORDĂCHESCU

Una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generației sale, Irina Iordăchescu deține un palmares de premii obținute la importante Concursuri Naționale și Internaționale, iar în anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România” acordat de Revista VIP.

Printre cele mai importante apariții ale sopranei se numără debutul internațional pe scena Teatrului Dante Alighieri în cadrul Festivalului de la Ravenna – Italia, debutul pe scena Teatro alla Scala în 2001 într-un concert vocal-simfonic și cu o revenire în 2007 în rolul lui Zeyno Kari din opera ‘’Teneke’’ de Fabio Vacchi în premieră mondială. Au urmat numeroase colaborări cu importante opere și instituții de artă din Europa și America – Teatro Massimo “Vincenzo Bellini“ din Catania – (Italia), Festivalul de Operă de la Glyndebourne – (Anglia), Festivalul de Operă de la  Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern‘’ – Carnegie Hall din New York – (SUA), Sala de Concerte “P.I. Ceaikovski“ din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Abay State Opera House din Almaty și Opera de Stat din Astana (Kazakhstan), etc.

Repertoriul operistic al sopranei Irina Iordăchescu include cele mai importante roluri din creația lirică – Pamina (“Flautul fermecat”), Susanna („Nunta lui Figaro”), Fiordiligi („Cosi fan tutte”) din creația lui W.A. Mozart, Lucia („Lucia di Lamermoor”), Norina („Don Pasquale”), Adina („Elixirul dragostei”) din creația lui Gaetano Donizetti, Gilda („Rigoletto”), Violetta („Traviata”) din creația lui Giuseppe Verdi, Musetta („Boema”), Liu („Turandot”) din creația lui Giacomo Puccini, Nedda („Paiațe”) din creația lui Ruggero Leoncavallo s.a. Din creația vocal– simfonică regăsim în repertoriul sopranei cele mai importante lucrări ale compozitorilor G. F. Haendel, J.S. Bach, G. B. Pergolesi, W.A. Mozart, J. Haydn, L. van Beethoven,  F. Medelssohn–Bartholdy, J. Brahms, G. Rossini, G. Verdi, G. Mahler, A. Dvorak, A. Bruckner, C. Debussy, C. Orff, P. Constantinescu ș.a.

Dintre proiectele inedite ale sopranei Irina Iordăchescu amintim colaborarea cu formația rock Direcția 5, precum și înființarea la București a studioului de muzică ”Voice of Music” unde tineri și adulți se pot înscrie la cursuri de muzică ușoară, canto clasic și pian.

DENIS SEDOV

Despre basul rus Denis Sedov, prestigioasa revistă de specialitate „Opera News” afirmă că solistul seduce atât prin vocea sa cât și prin prezența fizică. De altfel, „Opera News” a urmărit și a consemnat ascensiunea tânărului solist care colaborează cu opere din Europa și America, printre care și celebrele Metropolitan Opera – New York, Royal Opera House – Covent Garden, Londra, Teatro alla Scala Milano, Opera din Paris, Teatro Colon din Buenos Aires, etc.; de asemenea sala de concerte Carnegie Hall din New York reprezintă un punct de referință în agenda solistului de operă. Pentru calitățile sale scenice și interpretative, la debutul carierei sale internaționale a contribuit și Metropolitan Opera, incluzându-l în programul “Lindemann Young Artist Development”, apoi cooptându-l în repertoriul teatrului.

Repertoriul lui Denis Sedov este impresionant, cuprinzând principalele roluri de bas din opere aparținând tuturor epocilor (de la creațiile lui Claudio Monteverdi până la operele lui Richard Wagner sau Igor Stravinski). Așadar, roluri precum Figaro din “Nunta lui Figaro” sau rolul titular din “Don Giovanni” de W.A. Mozart, Mefisto din “Faust” de Charles Gounod, Gremin din “Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaicovski, Hundig din “Walkyria” de Richard Wagner, Colline din “La boheme” de Giacomo Puccini fac parte din palmaresul solistului. Repertoriul vocal-simfonic nu a fost ocolit, așa încât Denis Sedov interpretează și partituri dintr-o paletă largă, de la oratoriile de J. S. Bach sau Joseph Haydn și până la Messa di Requiem de Giuseppe Verdi sau War Requiem de Benjamin Britten.

Muzician complex, Denis Sedov l-a inspirat pe Carlos Alberto Vázquez (compozitor din Puerto Rico, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani ai Americii Latine), care a compus ciclul de cântece pentru bas și orchestră “Caribbean Echoes”.

Totodată, solistul este captivat și de alte genuri muzicale, astfel încât numele Denis Sedov este întâlnit și pe afișele unor concerte susținute de celebra formație rusească Bis-Quit; alături de aceasta, în 2011, a poposit și în România, pentru a inaugura „Zilele culturii spirituale rusești în România”.  De asemenea, s-a alăturat proiectului românesc Mozart Rocks, interpretând muzică clasică pe ritmuri rock. Călătoriile în Brazilia l-au adus în contact cu un gen autentic, Bossa Nova (“jazz-ul brazilian”), muzica și ritmurile acestuia provocându-l să inițieze un nou proiect pe care în 2014 Agenția EvArt își propune să-l prezinte și publicului românesc.

IERONIM BUGA

Muzician complex – pianist, dirijor, artist liric – Ieronim Buga este un nume frecvent întâlnit pe afișele recitalurilor și concertelor de muzică clasică.

Menționăm doar câteva repere din activitatea sa artistică: Dirijor al Coralei bărbătești a Armatei (1998–1999 și 2011– 2013), director al Ansamblului Artistic al Armatei (2001–2004), director muzical (2009) în cadrul unui proiect prezentat de compania „Un teatru ca toate celelalte” în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian” (spectacolul coupé în regia lui Marcel Stanciucu format din operele într-un act „Telefonul” de Gian Carlo Menotti și „Ursul” de William Walton), artist liric în Corul Filarmonicii “George Enescu” din București (1994 – prezent) și colaborator al Corului Academic al Societății Române de Radiodifuziune.

MARIO VASILIU

Tenorul Mario Vasiliu a colaborat în perioada 1993–1995 cu Teatrul Național de Operetă  “Ion Dacian” din București, unde a participat în spectacole ca “Poveste din Cartierul de vest”, “Țara surâsului”,  “Floarea din Hawai” etc., urmând ca din 2000 să-și desfășoare activitatea ca free lancer, colaborator invitat în diferite concerte și evenimente organizate de Societatea Române de Radiodifuziune, apariții în numeroase concerte în București (Sala Dalles, Sala de Concerte a Palatului Cotroceni, Sala de Concerte a Palatului Șuțu, Studioul de Concerte “Mihail Jora” al Societății Române de Radiodifuziune, etc.), pe scena Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, în Foyer-ul Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, în sala de concerte a Palatului Peleș și în diferite emisiuni de televiziune (Kanal D, Național TV, TvrM, Realitatea–Focșani, Focus Tv etc). În iunie 2011 a fost invitat să participe ca solist în concertul intitulat “Romani e rumeni” care a avut loc la Roma – Italia, organizat la inițiativa Ramonei Bădescu, de către primăriile generale ale orașelor Roma și București, alături de mari nume ale culturii românești precum Gheorghe Zamfir, soprana Irina Iordăchescu, violonistul Alexandru Tomescu, balerinul Răzvan Mazilu, acompaniați de Bucharest Symphony Orchestra. În 2012 a participat în concerte susținute la Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești, sub conducerea muzicala a dirijorilor Radu Postăvaru și Ovidiu Bălan. În decembrie 2013 este invitat să cânte alături de soprana Irina Iordăchescu în cadrul unui concert de Crăciun.

Repertoriul tenorului cuprinde roluri și piese din creații ale compozitorilor de operă dar și de operetă și musical. A studiat cu mari nume ale liricii românești ca Viorel Ban, Pompeiu Hărășteanu, Kaludi Kaludov. Din 2009 se pefecționează pe repertoriul de tenor la cursurile de Master-Class susținute de maestrul Boiko Svetanov la Sofia și Zurich.

În 2013 s-au împlinit 5 ani de zile de când este profesor de canto la Școala de Muzică “Music World” din Focșani și 2 ani de zile de deschiderea studioului de muzică în București, ‘’Voice of Music‘’.

BILETE

  • Preț: 40 lei (stal) / 30 lei (balcon) / 50 lei (loja)

Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a Operei (bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8).

Telefon: 0332 888 448

Programul Agentiei de bilete este urmatorul:

Luni: inchis.
Marti-Sambata: 10:00-17:00.
Duminica: 12:00-17:00.

INFO

Opera National Romana Iasi
Str. Agatha Barsescu nr. 18
cod postal 700074 Iasi, Romania
Telefon/fax (RCS & RDS):
Secretariat: +40-(0)232 211 144

www.operaiasi.ro
www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi
www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: