”Fata cu fragi”, de Lisa Stromme / Editura Humanitas

Editura Humanitas Fiction va propune volumul ”Fata cu fragi” de Lisa Strømme – recent aparut in colectia „Raftul Denisei“, in traducerea Irinei Bojin –, un roman despre tumultuoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigatul de Edvard Munch.

In vara anul 1893, mica asezare de coasta Asgårdstrand isi asteapta oaspetii din capitala Kristiania – vechea denumire a orasului Oslo –, printre care se numara artisti plastici, oameni de teatru si muzicieni veniti in cautarea linistii si a unei atmosfere propice creatiei. Pacea micutei comunitati e tulburata de acest exod anual, cu precadere in momentul in care isi face aparitia tanarul pictor Edvard Munch, personaj controversat si inteles cu adevarat de putini dintre contemporanii sai.

Un amestec viu, impetuos de realitate si fictiune. Daca esti pasionat de arta, vei iubi acest roman – iar daca ai impresia ca un astfel de subiect nu-ti va starni interesul, ei bine, inca de la inceputul romanului vei descoperi cu certitudine contrariul.“ (Pool)

Iubire si pierdere, legaturi de familie si pasiuni secrete sunt explorate deopotriva in cea mai buna carte a primaverii.“ (Sunday Express)

Johanne Lien, o adolescenta modesta din Asgådstrand care-si castiga traiul culegand si vanzand fructe, este fascinata de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-si poate manifesta insa interesul fata de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritara si cu frica lui Dumnezeu, ii interzice categoric pana si sa priveasca panzele pictate de cel pe care-l numeste Pacatosul. Devenita insa peste noapte angajata in casa unui amiral norvegian, intre ea si Tullik, fiica cea mica a acestuia, se infiripa o prietenie profunda, care o va face martora unei povesti de iubire pline de pasiune si tragism. Intre Tullik si Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care ameninta sa-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sambure de adevar, Lisa Strømme construieste strat dupa strat in jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivanta si de mare subtilitate psihologica despre cum a luat nastere prima varianta a celebrului tablou Strigatul de Edvard Munch.

DESPRE AUTOR

Nascuta in Yorkshire in anul 1973, dar crescuta la Leeds, Teheran si Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licentiata in marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrand pe rand ca traducatoare, redactoare, profesoara de limba engleza, pentru ca in cele din urma sa-si asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativitatii. In prezent locuieste in Norvegia impreuna cu sotul ei si cei doi copii ai lor, in apropiere de Asgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat in Marea Britanie in aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus in peste zece limbi.

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: