Săptămâna Internațională „Fără Pungi de Plastic”/ 3-10 iulie

Săptămâna Internațională „Fără Pungi de Plastic”/ 3-10 iulie/ logoAlianța Zero Waste Romania se alatură campaniei internaționale ”Plastic Bag free Day’’, ediția a patra, dedicată restricționării și diminuării utilizării pungilor de plastic de unică folosință.

Aceasta face parte dintr-o campanie ce constă în acțiuni de conștientizare și lobby la nivel internațional și local prin intermediul organizațiilor și grupurilor active din Europa, America Centrală, America de Sud și Asia. Pe durata acestui an, vor fi organizate o varietate de acțiuni în vederea  conștientizării consumatorului, responsabilizării industriei și a influențării factorilor de decizie.

În România, conform Fondului de Mediu, ecotaxa, aplicată pungilor de plastic de unică folosință, din ianuarie 2009, nu a efectul scontat asupra comportamentului consumatorilor. Mai mult, s-a înregistrat o dublare a vânzărilor în 2010, comparativ cu anul 2009. Un raport detaliat referitor la acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie.

Pungile de plastic de unică folosință sunt prost proiectate. Crearea unui produs care să aibe o durată de viață de  circa 500 de ani, dar o durată de utilizare de doar câteva minute, este lipsită de logică, însă acest paradox reprezintă o particularitate a societății consumeriste’’ Elena Râștei, Zero Waste Romania.

Conform Eurostat[1] pungile de plastic de unică folosință reprezintă 92.5% din cantitatea de 95.5 miliarde de pungi folosite în UE în 2010. În acest context, ieri, 3 iulie, în Brussels, organizațiile au solicitat Comisiei Europene să asigure măsurile necesare pentru a restricționa utilizarea pungilor de plastic în perioada revizuirii legislației deșeurilor de ambalaje, în 2014.

“Comisia Europeană amână luarea  unei decizii în ceea ce privește problema pungilor de plastic de unică folosință. Efectele negative ale acestei pasivități ne afectează pe toți; CE ar trebui să restricționeze folosirea pungilor de unică folosință în următoarea sesiune de revizuire a legislației privind deșeurile de ambalaje’”, Joan‐Marc Simon, Zero Waste Europe.

Printre ambasadorii acestei acțiuni se numără actorul Jeremy Irons, Annie Leonard – The Story Of Stuff, Achim Steiner – Executive Director U.N. Environment Program.

Campania este organizată pe plan internațional de Zero Waste Europe, GAIA și Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i Consum, fiind implementată la nivel local prin intermediul organizațiilor membre.

INFO

www.plasticbagfreeday.org

twitter.com/bagfreeday

www.facebook.com/plasticbagfreeday

Săptămâna Internațională „Fără Pungi de Plastic”/ 3-10 iulie/ fotoDESPRE

Zero Waste Europe ‐ este o rețea internațională de organizații precum European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Reuse, Global Alliance for Incinerator Alternatives, grupuri Zero Waste locale precum Zero Waste Romania și municipalități  Europene, care militează împreună pentru o Europă fără deșeuri. Dincolo de reciclare, rețeaua Zero Waste are ca scop reducerea generării de gunoaie prin promovarea și implementarea economiei circulare și reproiectarea produselor. www.zerowasteeurope.eu

GAIA –Global Alliance for Incinerator Alternatives ‐ este o alianță internațională formată din peste 800 de grupuri de acțiune și organizații neguvernamentale, în peste 90 de țări, care militează pentru stoparea incineratoarelor și promovează alternative sigure, sustenabile și echitabile. www.no-burn.org

Surfrider Foundation Europe – este o organizație de mediu activă în 12 țări Europene, cu 40 de birouri locale, 10 000 de membri, 1 700 de voluntari cu expertiză în cercetare, acțiuni directe și educație. www.surfrider.eu

Zero Waste Romania – este o alianță de organizații neguvermentale (Asociația Mai Bine, Asociația Ecologistă Floare de Colț, Clubul de Cicloturism Napoca-CCN, Asociația NeuerWeg, Asociația Română de Permacultură, Transition Towns Romania, Institutul Independent de Ecoinovare (Centrul de Cercetare Zero Waste), care militează pentru reducerea spre zero a deșeurilor fără eliminarea în natură, îngroparea sau arderea acestora, pentru protejarea resurselor și a drepturilor grupurilor defavorizate din sistemul informal de reciclare. www.zerowasteromania.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: