FânFest anuntă patru zile de evenimente culturale la Rosia Montană

Rosia Montană – FânFest a intrat în linie dreaptă! Mai putin de o două săptămâni ne despart de cea de-a opta editie a festivalului campaniei Salvati Rosia Montană. Zeci de evenimente sunt în pregătire, participantii fiind asteptati să ia parte între 15 si 18 august la concerte, spectacole de teatru, evenimente speciale, expozitii, filme, literatură, tururi ghidate, târg tărănesc, o zonă dedicată copiilor si un forum social de activism.

Concerte cu mesaj social

Artiştii cu mesaj social şi atitudine critică iau parte si în acest an pro-bono la FânFest. Vor continua  să provoace, să scuture constiinte pentru trezierea la lumea reală, lumea din versurile şi muzica lor, lumea Roşiei Montane, a protestelor împotriva gazelor de şist, lumea abuzurilor poliţieneşti, a tinerilor fără viitor, a bătrânilor dormind în scări de bloc, a funcţionarilor corupţi şi a politicienilor şi mai corupţi. Fără a fi o lume frumoasă, artistii spun povestea lumii în care trăim. Şi tot ei, ce tin viu spiritul civic, s-au anunţat responsabili de ritmurile muzicale ale festivalului:

Mushroom Story / Luna Amară / Norzeatic & Avant’N’Gard / Blanoz / IPR /Aria Urbană /Travka / Sky Swallows Challenger / ZadaR / Trei parale / Shadowbox / Celalalte Cuvinte/ Methadone Skies / Burning Table / Kaleidonescu / Omu Gnom / Justice Nowhere / Theory of Mind / DJ’s: ZO (Subfeleac) / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Deeproots / Kiddiez / Limun / Mad Liquid / Nerub / Padre / Phase3 / Dj Socol / Nicotine Nuns / Mark.

În asteptarea FânFest, Mihnea de la Luna Amară îsi licitează trompeta pentru strângerea de fonduri necesare festivalului, iar Norzeatic si IPR, fiecare în parte au dedicat Rosiei Montane câte o piesă însotită de un videoclip.

Teatru Civic

Anul acesta la FânFest sectiunea de teatru si performance anuntă reprezentatii, instalatii audio, circ în stradă si ateliere cu mesaj social. Publicul este invitat să creeze, alături de artisti, un spatiu social comun în care Rosia Montană este în prim plan.

Compania italiană Motus va realiza un performance si ateliere dedicate participării lor în cadrul FânFest, intitulat „Is this land mine?”. Proiectului i se vor alătura si artistii activisti de la Teatro Valle Occupato (TVO), de asemenea din Italia. În completare, CIRCA propune o serie de interactiuni cu publicul care să-i facă din nou pe clovni periculoşi, să-i aducă înapoi în stradă, să le redea spiritul critic, de nesupunere civică şi functia socială care au avut-o o dată: capacitatea de a deranja, critica şi vindeca societatea. Maria Balabaş revine la festival cu o naratiune sonoră bazată pe înregistrări de teren făcute la Rosia Montană în 2012 – FânFest sound story. Programul include si un spectacol de teatru documentar „Del duma, Vorbeşte-le despre mine” în care poveştile a patru femei de etnie romă se îmbină cu muzica tradiţională romani. În încheiere, Vera Ion prezintă one-woman show-ul „Refuz să cresc. Dacă puteti face o mică donatie” ce descrie anxietatea si războiul continuu cu ei însisi pe care îl trăiesc tinerii din România, neîntelegând care sunt locul si valoarea lor într-o societate în care e aproape imposibil să supravietuiesti dacă lucrezi ca artist. ‘Legământ copacului’ este un atelier de improvizaţie teatrală prin intermediul căruia actorul Paul Socol propune publicului interactiunea senzorială cu natura din Rosia Montană.

Evenimente speciale la FânFest

Evenimentele speciale reunesc proiectii de filme mute acompaniate de muzică live, concerte de orgă, percutie orientală si sud americană si proiectii foto. The Wind este un experiment cvasi-improvizat, live, de (re)construire a coloanei sonore a filmuluiVântul (SUA, 1928). Restaurarea orgii de la Biserica Unitariană din Rosia Montană prilejuieste reinaugurarea sa printr-un concert al Ciprianei Smărăndescu. Şoapte şi poveşti din nopţi închipuite aduce la festival interferenţe muzicale persano-afro-americane. Iar Geamăna Tripping prezintă un proiect inedit: Dan Tăutan a vizitat Geamăna si a făcut fotografii, surprinzând într-o manieră realistă si apăsătoare un sat ce îsi trăieste ultimile clipe – Geamăna, satul distrus de exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Agonia redată vizual este întregită de concertul formatiei Junetrip.

Teatru Civic este un proiect cultural finatat de Administratia Natională a Fondului Cultural.

FANFEST exista prin tine!

În acest an, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de sprijinul tuturor pentru a face tot ce ne-am propus în cadrul FânFest. Puteţi ajuta la realizarea festivalului accesând site-ul DONEAZA-FF2013 şi donând orice sumă doriţi! Pentru că, la urma urmei, FânFest nu e doar un festival pentru oameni, ci şi despre oameni, despre solidaritatea lor.” a declarat Mihnea Blidariu, unul dintre organizatori.

Sunt niste politicieni pe la Bucuresti care au impresia că vara aceasta este ultima pe care noi ne-o vom petrece la Rosia Montană. Acesti politicieni lucrează acum de zor să schimbe legi si să aprobe proiectul de distrugere cu cianuri. Noi nu vom pleca de aici niciodată si îi invităm pe toti cei ce vor să cunoască Rosia Montană să ia parte la FânFest si în acest an pentru a le arăta că politicienii trebuie să facă si ce vor românii, nu doar canadienii. Rosia Montană există prin tine si prin toti cei ce cred, ca si mine, că oamenii sunt mai importanti decât aurul.” – a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Parteneri media: TVR CLUJ, Radio Cluj, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze, Formula AS, Zile si Nopti, 7 Seri, Radio Republika Verde, GiZiRadio, TOTB, VICE, Metalhead, BestMusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate, BroNews, slicker.ro, port.ro, CRITICATAC, Greendex, Ecomagazin, Banana Society, Feeder.ro, Decat o Revista, Revista Arte si Meserii, Travis Tourism, cooperativatraditionala.ro, Tentomania.com, codpress.ro, alternativ.ro, agenda.ro, Transylvania Heaven, Observatorul Cultural, Bihor Online, Jurnal Bihorean, Bihari Napló.

INFO

www.fanfest.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

17 comentarii la “FânFest anuntă patru zile de evenimente culturale la Rosia Montană”

 1. onciu says:

  @coman: masurile serioase constau in investitii, in minerit, nu in spectacole care nu ajuta cu nimic

 2. onciu says:

  evenimentele astea ii promoveaza pe cei cu asociatia initiatoare, dar in rest nu aduc nimic nici zonei, nici localnicilor

 3. coman says:

  @moise: zona are nevoie de masuri serioase, de investitii si locuri de munca nu de spectacole si distractii care doar fac sa para ca n-ar fi probleme cad de fapt sunt

 4. coman says:

  evenimentele astea sunt doar pentru rlaxarea si distrarea activistilor. nu au nicio treaba cu rosienii si nici nu-i ajuta in vreun fel

 5. moise says:

  anisoara, motii nu au nevoie de purtatori de cuvat. pot vorbi singuri pentru ei si de cate ori au facut-o au zis clar ca vor reluarea mineritului

 6. moise says:

  alin, motii au nevoie de masuri serioase si de locuri de munca. de investitii care sa ajute zona pe mai multe paliere

 7. moise says:

  de parca evenimentele astea ar salva cu ceva Rosia care in primul rand are nevoie de refacere economica….

 8. vero says:

  vladi – nu salveaza niic asa, iar dovada concludenta sta in ce s-a facut in ceilalti ani, in ce rezultate s-au obtinu si e zero la ambele

 9. vero says:

  bine, bine si cu ce ii ajuta asta pe rosiei ca nici macar nu li se adreseza, adica e ceva pentru tineri ca rosienilor nu le arde de muzica activistilor, ci de faptul ca nu au unde lucra

 10. ele says:

  @alin: o fac doar pentru imagine, ca doar nu-i ajuta pe cei de acolo asa cum nu au facut-o nici in ceilalti ani

 11. ele says:

  evenimentele in sine pot fi reusite, dar pacat ca sunt facute pe seama unui az de care doar se folosesc pentru promovare, ca doar nu salveaza u nimic Rosia

 12. alin says:

  chiar credeti ca motii au chef de distractiile altora si de muzica? somajul e de 80%, acolo e nevoie de locuri de munca, nu de chefurile unor ONGisti!

 13. anisoara says:

  @dana cu atata muzica in jur, n-au cum sa auda glasul motilor! Din pacate!

 14. anisoara says:

  @vladi cateva zile nu sunt de ajuns ca sa ajuti o localitate cu somaj de 80%! e nevoie de ceva permanent, de lunga durata, iar specificul zonei este miner. Solutia e logica, mai putin in mintea asa-zisilor ecologisti!

 15. Paula says:

  O comunitate saraca si poluata se salveaza in 4 zile cu muzica rock sau prin investitii?

 16. dana says:

  daca acest festival chiar ar sustine Rosia Montana, atunci s-ar cere pornirea cat mai rapida a proiectului minier! pentru ca asta cer oamenii de acolo de ani de zile!

 17. vladi says:

  si cum anume salveaza festivalul asta Rosia Montana? ca se face de atatia ani, iar somajul acolo doar a crescut! e clar ca la Rosia Montana e nevoie de investitii si de locuri de munca, oamenii de acolo cer de ani de zile pornirea proiectului minier! nu un festival de trei zile din care castiga doar organizatorii!

Scrie un comentariu: