In Romania, 6 femei continua sa moara in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin! Testul Papanicolau depisteaza boala la timp cind aceasta se poate trata eficient. Numeroase vieti au fost salvate pentru ca boala a fost depistata in stadii precoce, ca rezultat direct al acestor teste.
Cu cit amini mai mult momentul efectuarii testului, cu atit risti mai mult sa descoperi prea tirziu un cancer de col uterin in stadiu avansat, greu de tratat, cu sanse mici de supravietuire. Ca sa nu devii una dintre cele sase femei care mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin descoperit tirziu, fa-ti timp pentru testarea Papanicolau – un test usor de efectuat, nedureros ce se face in aproape toate cabinetele ginecologice.
Cancerul colului uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu virste intre 15 si 44 de ani. Asta in ciuda faptului ca poate fi tratat daca este descoperit la timp. Depistarea bolii in stadiu incipient este posibila deoarece cancerul de col uterin are stadiu preinvaziv cu evolutie indelungata. Acest stadiu poate fi diagnosticat prin efectuarea periodica a Testului Papanicolau. Virsta medie in cazurile de cancer invaziv este de 55 ani, iar cea a cazurilor cu leziuni preinvazive intre 30 – 35 ani.
Citind aceste rinduri, probabil va ginditi: „Voi face si eu testul cind o sa am timp. Oricum, nu am nici un simptom, nu am singerari, nu am dureri…”. Dar, atentie: cancerul de col uterin nu „doare”, iar simptomele apar cind boala este deja in stadiu avansat. De ce sa tot aminati un test usor de facut care va poate salva viata? Cind ati facut ultima oara un test Papanicolau? Sau, poate intrebarea corecta este – „Ati facut vreodata un test Papanicolau?” In Saptamina de Prevenire a Cancerului de Col Uterin („European Cervical Cancer Prevention Week – ECCPW” – 22-29 ianuarie), Organizatia Mondiala a Sanatatii atentioneaza asupra incidentei afectiunii si recomanda controlul citologic periodic (test Papanicolau) pentru depistarea la timp a cancerului de col uterin.
Prof. dr. Mircea Onofriescu – directorul Maternitatii ”Cuza Voda”, Iasi: “Cancerul de col uterin nu este o afectiune ereditara. De fapt, oamenii de stiinta au dovedit ca este cauzat de anumite tipuri ale unui virus numit papilomavirus uman sau HPV (Human Papilloma Virus). Exista in jur de 100 de tipuri de virus. Majoritatea sint tipuri cu risc scazut si nu cauzeaza cancer de col uterin. Totusi, tipurile cu risc inalt, precum tipurile 16 si 18, pot cauza aparitia unor celule anormale care pot duce la cancer de col uterin. In ciuda faptului ca tipurile HPV cu risc inalt sint mai putine la numar, daca veniti in contact cu vreunul din ele, virusul se poate transmite cu usurinta la dumneavoastra. Virusul este foarte raspindit si se transmite usor. De fapt, pina la 75% dintre femeile active sexual se vor infecta cu HPV de mai multe ori in cursul vietii. Infectia poate fi vindecata prin interventia mecanismelor de aparare ale organismului in cele mai multe cazuri. In unele cazuri infectia cronica cu HPV determina leziuni precanceroase care in timp pot deveni leziuni neoplazice. Testul Papanicolau poate depista la timp celulele anormale. Descoperit din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes.”
Cind trebuie sa fac pentru prima data testul Papanicolau? Cind si de cite ori trebuie repetat?
Primele teste trebuie efectuate la doi ani de la debutul vietii sexuale. Daca primele doua rezultate au fost normale, se considera ca efectuarea unui test Papanicolau (frotiului) la fiecare trei ani este suficienta pina la virsta de 45 ani. Dupa 45 ani, citodiagnosticul se va efectua anual si este fireasca intreruperea efectuarii frotiurilor de depistare dupa 65 ani la femeile care nu au antecedente citologice anormale. Personal recomand urmarirea si dupa aceasta virsta a colului deoarece se pot preveni sau diagnostica precoce si alte neoplazii ginecologice (cancer de ovar sau cancer de corp uterin).
Ce simptome trebuie sa ne trimita la testare ?
Orice femeie care prezinta simptomele de mai jos – singerari intermenstruale, singerari dupa contact sexual, singerari in menopauza sau cu leziuni ale colului uterin – este eligibila pentru un test citologic in orice moment, indiferent de data ultimului test efectuat. Mai trebuie spus ca testele pentru depistarea cancerului de col uterin se fac la toate cabinetele medicale ginecologice din Iasi si in cabinetele ginecologice din policlinici. De asemenea, ele se pot face si la clinicile universitare de la „Cuza voda” si „Elena Doamna”. Un astfel de test costa intre 20 si 50 lei.
Formele pre-invazive de cancer de col uterin sint puse in evidenta de frotiurile cervicale anormale
Daca pe frotiu sint vizibile celule anormale, este normal sa va ingrijorati. Formele pre-invazive sint puse in evidenta de frotiurile cervicale anormale. Vestea buna este ca daca sint depistate la timp majoritatea anomaliilor incipiente ale celulelor cervicale fie se remit spontan, fie raspund bine la tratament, daca acesta este necesar, prevenindu-se astfel progresia catre cancer. Mai trebuie spus ca frotiul nu este un mijloc de diagnostic ci de depistare a existentei unor celule anormale. In consecinta, orice frotiu anormal va indica necesitatea unei colposcopii si biopsii dirijate. Desi frotiul este un bun mijloc de depistare, exista totusi un procent de esec ce nu poate fi neglijat, a carui cauza tine in primul rind de imperfectiunile tehnice. Se estimeaza ca 15-40% dintre leziunile intraepiteliale scapa depistarii (rezultate fals- negative). In prezent pentru a mari posibilitatea unui diagnostic corect se poate efectua examenul citologic in mediu lichid. Periuta de recoltare se spala intr-un mediu special care este centrifugat, celule colului separate sint etalate intr-un singur start care va fi examinat mult mai exact la microscop.
Cum se desfasoara testul Papanicolau ?
Testul Papanicolau (frotiul) implica recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Medicul, ginecologul sau asistenta folosesc o periuta speciala sau spatula cu ajutorul carora recolteaza cu blindete celule de pe suprafata colului uterin. Acestea sint examinate ulterior la microscop in vederea identificarii anomaliilor celulare precoce. Daca exista astfel de anomalii, veti fi contactata in timp util si sfatuita cu privire la testele ulterioare si eventualul tratament. Desi frotiurile sint considerate uneori ca fiind „rusinoase” sau incomode, aceste teste nu sint dureroase si se efectueaza foarte simplu si rapid. Este important sa le repetati cu regularitate. Numeroase vieti au fost salvate pentru ca boala a fost depistata in stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice. Asadar, incercati sa va reamintiti data urmatorului frotiu. Testarea regulata va ajuta sa va protejati singura. Daca nu ati efectuat niciodata un test Papanicolau (frotiu) sau a trecut ceva vreme de cind l-ati efectuat pe ultimul, programati-va pentru un control la medicul dumneavoastra. Daca ati avut vreodata un rezultat anormal la frotiu, consultati-va medicul cu privire la data urmatoarei programari.
Cum ne pregatim pentru testul Papanicolau ?
- frotiul trebuie sa fie efectuat la distanta de un raport sexual (48 h) si in afara perioadei menstruale, in absenta oricarui tratament local si al infectilor si, daca este necesar, la femeia la menopauza, dupa tratament estrogenic;
- este important ca pacientei sa i se explice tehnica;
- inaintea efectuarii frotiului trebuie sa fie evitat tuseul vaginal si utilizarea vreunui lubrifiant;
- biletul de trimitere trebuie sa contina date personale, clinice, eventualele antecedente ginecologice si terapeutice (chimioterapie, hormonoterapie, radioterapie), tipul de contraceptie utilizat.
Forma de tratament este stabilita in functie de stadiul bolii
Tratamentul modificarilor anormale ale celulelor cervicale si al cancerului de col uterin poate avea rezultate foarte bune si include mai multe optiuni terapeutice. Printre acestea enumeram: tehnici de electrochirurgie, crioterapia, vaporizarea laser, interventia chirurgicala si radioterapia – in stadiile avansate ale bolii etc. Trebuie spus ca forma de tratament este stabilita de catre medic in colaborare cu pacienta, in functie de stadiul bolii. In stadiile de cancer invaziv deosebit de utila este colaborarea cu medicul oncolog pentru a se stabili schema de tratament cea mai corecta. In ceea ce priveste sansele de vindecare acestea depind de multi factori dar mai ales de stadiul in care a fost descoperit cancerul de col uterin.”
Cum ma pregatesc pt. papanicolau ?
Nu am voie sa ma spal in ziua in care il fac?
Va multumesc
Cu 48 ore înainte de recoltarea probelor este necesar ca pacientele :
– să nu întrețină raporturi sexuale;
– să nu folosească contraceptive locale;
– să nu folosească tampoane intravaginale;
– să nu facă spălături vaginale;
– să nu aplice tratamente vaginale (ovule, geluri, creme).
Probele nu se recoltează în perioada menstruală.