Expozitii, filme, concerte la PSArt, 20 – 22 septembrie 2013

PSArt 20 – 22 septembrie 2013  “Priveşte, simte, ascultă arta la Ateneul Tătăraşi”. Organizatori ai evenimentului: ATENEUL TĂTĂRAŞI și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI. Parteneri principali: Aeroportul Iaşi, ICAR Tours, Generali Romania, Unirea Hotel & Spa Iași.

PROGRAM

Vineri, 20 septembrie 2013

  • 17.30 – 18.00 Vernisajul expozitiei de fotografie veche ”Iasul cultural”
  • 18.00 – 19.30 Proiecţie film „Nemuritorii” (intrarea liberă)

Treisprezece foşti camarazi de luptă din oastea lui Mihai Viteazul, răspândiţi prin Europa, se reîntâlnesc şi decid să se reîntoarcă în ţară pentru a-şi îndeplini jurământul faţă de Voievod, să îndeplinească visul Unirii.
Film de aventuri pe fundal istoric. Acţiunea se desfaşoară în prima parte a anilor 1600, mai precis în anul 1611. Filmul conţine muzica formaţiei Phoenix.  Sergiu Nicolaescu a câştigat Premiul ACIN pentru interpretare în 1974.
După zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, un grup de viteji din fosta lui oaste încearcă să se îndrepte spre casă, având cu ei o ladă şi steagul celor trei ţări unite. Vitejii fac faţă diverselor obstacole ivite în cale, din ladă fiind râvnite fie de austrieci, fie de unguri sau de turci…” – Mircea Alexandrescu – 1974 (Cinema)

  • 19.30 – 20.30 Dezbatere – „Despre Amza Pellea” invitat: Irina Margareta Nistor

Fost consilier HBO şi redactor şef al revistelor  „Cinema Paradis” şi „Avanpremiera”, Irina Margareta Nistor reprezintă poate cel mai sonor nume românesc atunci când vine vorba de interpretarea artei cinematografice. Pentru iubitorii de film care nu o cunosc încă suficient de bine, vom aminti doar câteva repere importate din remarcabila sa evoluţie profesională :  În 2002, 2003 şi 2006 face parte din juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film DaKino, în 2004 şi 2005 este selector la Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL pentru lungmetraje şi în 2004 preşedinte de Juriu la Scurtmetraj pentru acelaşi festival.  În 2008 face selecţia pentru scurtmetraje alături de Ludmila Cvikova tot pentru Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, în 2006 şi 2007 este membru în juriul pentru decernarea premiilor Uniunii Cineaştilor, în 2008, în juriile pentru BET ON SHORTS de la Institutul Cultural Român şi FutureShorts, organizat de la Londra. În 2003, creează pentru TVR2 emisiunea săptămânală “Film Puzzle”. În prezent, produce şi animează în direct pentru Radio Total pe parcursul a 60 de minute, în fiecare duminică, ,,Vocea Filmelor’’ care a trecut de ediţia 200 şi care a fost preluată 20 de ediţii şi ilustrată pe Alpha TV, pe un spaţiu orar de prime-time. În prezent, emisiunea se difuzează pe Radio Guerrilla.  Pe lângă toate acestea, Irina Margareta Nistor este frecvent invitată la toate posturile de televiziune din România, ca expert în domeniul artistic. Este programator de specialitate pentru repertoriul cinematografului Uniunii Cineaştilor din România: ,,Studio’’ şi prezintă deseori premierele din cadrul festivalurilor organizate de mai toate ambasadele şi institutele culturale cu sediul în Bucureşti.

Doi dintre participanţii care se vor implica activ în cadrul dezbaterii vor primi drept recompensă un abonament cu intrare liberă pentru stagiunea 2013-2014.

Sâmbătă, 21 septembrie 2013

  • 11.00-12.30 Atelier mozaic pentru copii sustinut de artistul plastic Mihaela Pavelescu

Atelierul va avea loc în faţa Ateneului Tătăraşi, copiii beneficind de intrare liberă la acest eveniment. În caz de vreme nefavorabilă atelierul va avea loc în foaierul Ateneului Tătăraşi.

  • 19.00 – 20.30 Spectacol de teatru – Un bărbat şi cam multe femei

Duminică, 22 septembrie 2013

  • 19.00 – 20.00 Concert cameral al Cvartetului Ad Libitum (intrarea liberă)

Lumea cvartetelor de coarde este una cu un statut special în universul muzici clasice, deoarece se spune că artiştii ,,nu se pot eschiva’’. Cvartetul este un ,,tablou’’ clasic în care, în toată bogăţia de detalii, există acea goliciune a tuşei, care permite ochiului să găsească orice defect.  Caracterizat prin curăţenie şi simplitate elaborată, repertoriul de cvartet este unul al democraţiei perfecte, în care fiecare instrument este esenţial şi fiecare sunet este de neînlocuit. Când vorbim despre cvartetul Ad Libitum, vorbim despre locul unde patru oameni (Bogdan Bişoc, Alexandru Tomescu, Filip Papa, Şerban Mereuţă) se întâlnesc şi explorează zi după zi, an după an, ,,constelaţii’’ muzicale menite să încânte publicul.  Totuşi, să menţii acest echilibru timp de 24 de ani, iată un record pe care puţine cvartete ale lumii îl deţin.  Povestea Ad Libitum a început în anul 1988 la Universitatea Naţională de Muzică din Iaşi, când cei patru tineri muzicieni îşi începeau ascensiunea.  Primul care a simţit scânteia, energia deosebită generată de aceşti artişti, a fost profesorul şi mentorul lor, maestrul Bujor Prelipcean, membru al celebrului cvartet Voces.  Ulterior, aprecierea a venit din partea mai multor cvartete de renume ale lumii, precum cvartetul Fine Arts, cvartetul Juilliard sau cvartetul Amadeus. Din nefericire, după aproape un sfert de secol de muzică, unul din membrii cvartetului, Adrian Berescu, cântă acum printre astre, locul acestuia fiind preluat de Alexandru Tomescu.

INFO

Ateneul Tatarasi

Str. ION CREANGĂ nr. 14

www.ateneutatarasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: