Expoziții de artă plastică: “Jocul culorilor” – Ana Estera Oanță și “Universul sufletului meu” – Mara Elena Mardarasevici

expo-galeria-i

În perioada 20 – 30 octombrie, Galeria “I”, din cadrul Centrului de Studii Europene al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, găzduiește două expoziții de artă plastică, intitulate „Jocul culorilor” (Ana Estera Oanță) și „Universul sufletului meu” (Mara Elena Mardarasevici). Evenimentul reprezintă o invitație adresată tinerilor talentați de a dialoga și a se exprima prin artă.

În speranța de a crea un precedent prin care tinerii, indiferent dacă sunt mici sau adolescenți, să fie încurajați în a-și cultiva talentele lor și a le putea împărtăși cu publicul larg, Centrul de Studii Europene organizează în a treia decadă a lunii octombrie două expoziții inedite de artă plastică. Lucrările expuse aparțin unor tinere talente: Ana Estera Oanță și Mara Elena Mardarasevici și au fost realizate sub atenta îndrumare a doamnei artist plastic Mariea Boz.

Deși picturile expuse înfățișează, într-o manieră inedită și creativă, o perspectivă asupra lumii privite prin ochi de copil, totuși se pot regăsi și note de maturitate, după cum remarcă și criticul lect. univ. dr. Horia Costin Chiriac:  „Sub titlurile „Jocuri de culori”, respectiv „Universul sufletului meu”, Ana Estera Oanță și Mara Elena Mardarasevici invită iubitorii artelor plastice la un periplu prin lumea culorilor, o lume înțeleasă în cheia ludică a unei copilării ce face loc pe nesimțite unor alte vârste ale sufletului, nu mai puțin candide, însă în același timp augmentate de zorii unei maturizări ce pare să aducă cu sine o creștere a gradului de complexitate în privința soluțiilor cromatice alese.

Beneficiind un număr de ani de atenta îndrumare a doamnei profesoare Mariea Boz în cadrul Școlii Junior, tinerele autoare fac dovada unui angajament sincer pe drumul deloc ușor al expresivității plastice, fiecare dintre ele înțelegând acest demers în cheie proprie, deși unele asemănări în tematica aleasă fac posibilă alăturarea celor două expoziții în cadrul aceluiași eveniment.

Deși în ambele cazuri este de apreciat varietatea combinațiilor de culori și curajul anumitor compoziții ce denotă preocuparea pentru crearea unor stări sufletești specifice în rândul privitorilor, domnișoara Ana Estera Oanță își dezvăluie pe alocuri predilecția pentru un discurs vizual în tonuri calde, din care nu lipsesc soluțiile curajoase bazate pe complementaritate cromatică, în vreme ce domnișoara Mara Elena Mardarasevici își dezvăluie preferința pentru tonurile mai reci, integrate însă într-un discurs vizual degajat, de certă complexitate cromatică.

Intrate în această aventură plastică prin intermediul fascinației pentru culoare și pentru veleitățile expresive ale acesteia, suntem convinși că cele două autoare, beneficiind în prezent de bogata experiență pedagogică a domnului profesor Anton Nicoleanu în cadrul Colegiului „Costache Negruzzi” din Iași, vor parcurge cu succes etapa firească a căutărilor, concretizând în mod fericit așteptările pe care actualul eveniment expozițional ne îndreptățește să le avem în ceea ce privește talentul lor.

INFO

Galeria de arta “I”

Carol I, nr. 19 Iasi, Romania

Tel: 0232 201 102, int. 2435

www.facebook.com/galeria.i

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: